Iltaisin klo 21-21:30 suurkirkon kellot soittavat simppeliä melodiaa kling-klong-klong kling-klong-klong tuon täyden 30 min. Alunperin soitto oli iltasoitto - kaupungin portit sulkeutuivat ja pelloilta sopi tulla kotiinpäin.
Paritalot Spaarnen varrella. Oik alunperin keskiaikainen panimo De Olifant, oik tuoreempi mutta heinosti laiva-aiheinen pari. |
Muureista ei ole paljon mitään jäljellä, vain yksi portti, Amsterdamse poort (Spaarnwoudestraatin pohjoispäässä). Kaksi muuta on merkitty katukiveykseen - Jansstraatilla erivärisin kivin ja Kruisstraatilla on olevinaan räjähdyksen jälki, jossa palaa (katukiveyksessä) pikkuvalotkin pimeässä. Jos kuljet asemalta keskustaan menet suurella tod näk Kruisstraatia - pidä katukiveystä silmällä noin Albert Heijn ruokakaupan kohdalla!
Tässä oli portti - Jansstraat |
Haarlemin keskustan kupeessa seisova tuulimylly - Adriaan - on replica. Mylly paloi 1932 ja vasta 2002 se avattiin uudelleenrakennettuna. Se on suosittu mm hääpaikkana, mutta myös avoin yleisölle. Asun (asuin!) itse siitä n 200m päässä - arvaat varmaan etten koskaan ole saanut aikaiseksi etsiytyä sisälle asti.
Talvisempi myllynäkymä. |
Kun Haarlemin suurkirkkoa rakennettiin (1300-luvulla) siihen suunniteltiin kivistä tornia. Vaan kun tornia alettiin kasata kirkon katto ei sitä kantanutkaan. Jos vierailet kirkossa (kannattaa) niin voit nähdä yhden neljästä tornin alla olevasta pilarista olevan vino. Se vinoutui tornin painosta, joka sitten purettiin samointein ja tilalle laitettiin puinen, lyijypäällysteinen versio. Valkoinen kivitorni laitettiin Bakenesserkerikin torniksi - silloin jo kierrätettiin!
Bakenesserkirkko on sumppuunrakennettu - tila ei toimi enää kirkkona. Etualalla Bakenessergracht-kanava. |
Suurkirkossa voi myös bongata suomalaisjätti Cajanuksen pituuden yhteen pylvääseen merkittynä.
Haarlemin keskustatalli on jo esitelty - jos aikaa on ja olet hevosihmisiä, voit käydä kurkkaamassa.
Spaarne-joen yli kulkee useampi silta. Kaunein on tietenkin vanhanaikainen kaksipuolinen nostosilta 's-Gravenstenenbrug. Siinä on hauska valaistus joka reagoi ihmisiin. Jos kävelet sillan yli pimeässä maassa olevat valot syttyvät. Kutsun niitä Michael Jackson - valoiksi (vrt Billie Jean video).
Micheal Jackson -silta. |
Monissa Haarlemin vanhoissa taloissa on vielä vanhoja päätylaattoja, jotka kertovat mitä talossa aikoinaan tehtiin, esim panimo tai lihanleikkaaja. Kannattaa bongailla. Myös tekstejä löytyy.
Oluen ystävien kannattaa myös suunnata Jopenkirkkoon (Gedempte Voldersgracht 2). Jopen (joka on perinteisten 112litran tynnyrien nimi hollanniksi) on Haarlemilainen panimo, joka alunperin alkoi panna olutta keskiaikaisten reseptien pohjalta Haalemin 750vuotisvuonna. Nyt, 20 vuotta myöhemin, panimon tuotteita voi bongata jopa Suomessa. Vuonna 2010 avattiin oma panimoravintola, Jopenkerk, joka oli - kuten nimikin sanoo - alunperin kirkko. Rakennus on sisältäkin todella hienoksi laitettu, ja näkösällä on toiminnassa olevia kuparisia panimokattiloita, juomalistat seinillä muistuttavat virsilistoja jne.
Jopenkerk. Huomaa myös pääden lyijylasissa logo. |
Ja vielä pari pienimuotoista heppaknoppia. Groot Heiliglandin ja Ravelingsteegin kulmassa on kukkaistutuksia betonissa. Alunperin betonikulhot olivat hevosten juomakuppeja. Ja toinen: Jansstraatin ja Nieuwe Grachtin kulmassa on talon (nro 1) kulmalla hassusti veteen viettävä parkkipaikka. Kauansitten siinä oli ihan ramppi, paikan nimi on Paardenwed (paard = hevonen) ja tässä kohtaa ajurien hevoset talutettiin kanavaan pesulle työpäivän jälkeen.
Jee, heppakuppeja. Ruskea taulukin kertoo asian - näitä tauluja on joka puolella mutta valitettavasti vain paikalliskielellä. |
Paljon olis vielä kerrottavaa. Kauankohan kestää, että Haarlemia tulee ikävä. Tai sitten ei, nokka kohti maaseudun rauhaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti