torstai 28. joulukuuta 2017

Autolla pääsee

Maalla on mukavaa ja leppoisaa – eh, ei aina. Asuin se reilut 12 vuotta Pohjois-Hollannissa, missä ajoin pahimmillaan 40tkm vuodessa. Toki paljon moottoriteitä, mutta myös pikkuteitä, esim tallille suhasin sen montasataakertaa eestaas, ja sinne meni pieni, nippanappa kahden auton levyinen ja puiden reunustama 60 km/h tie, Aerdenhoutin asemalta n 4 km pätkä. Ja tottakai ajoin pikkuteitä muulloinkin, vaikkapa rehukauppaan tai puutarhakeskukseen tai Mediamarktiin (vrt Gigantti) tai ihan vain tuttujen luo. Ajoin asiallisesti, tyylin 60 alueella joku 70, ja tällä pärjäsi hyvin. Joskus oli joku tientukkeena, silloin odotin nätisti, ja noin muuten sain ajella rauhassa.

Nokkakolari N615-tiellä 14.12. Kuva ED.nl / Bert Jansen

Brabantissa on toinen meininki. Nyt ajelen pikkutietä töihin ja tallille. Ja oikeastaan aina jossain kohtaa ehtii puskurihiostaja kimppuun. 60 alueella 70 on näemmä nössöjen hommaa, 90 olisi käypäsempi. Tiet ovat kapeita, osin kyllä aika suoriakin, mutta välillä on mutkia, ja kaikkialla puut ihan tiessä kiinni. Paikoin saa ajaa myös kahdeksaakymppiä, esim allaolevassa kuvassa, kotikylääni Aarle-Rixteliin. Pääosa kuitenkin 60.

Kuva Google Maps. Tässä siis kahdeksaakymppiä.

Ja nämä hiostajat tulevat niin kiinni, ettei ajovaloja enää näy, välillä olen jopa väläytellyt jarruvaloja, joku tolkku! (Ja edelleen, ajan sen 10 km/h yli). Ja välillä sitten ohitellaan reikäpäänä, pimeälläkin. Joskus jos on jono esim rekan perässä (pimeällä & sateella & puut ympärillä) joku kaheli saattaa lähteä kolmen auton takaa ohi. Päivittäin näen / koen läheltäpitejä ja ihmettelen umpihulluja kuskeja.

Auto maissipellossa työmatkalla 24.10. Oli tullut liian lujaa mutkaan ja puun kautta pellolle (oikea kylki rutussa).
Kuva Kliknieuws Veghel / AS Media

Ja tämä ajotapa myös kostautuu. 12 vuoden aikana näin 2 (!) kolaria Haarlemin tallimatkalla. Nyt olen 4 kuukaudessa osunut kohdalle jo ainakin 5 kertaa, kuvituskuvissa niistä kolme, viimeisin toissa viikolta.  Eindhoven päivälehti kertoo, että eniten onnettomuuksia alueella tapahtuu N615-tiellä, välillä Beek en Donk – Nuenen. Kuvista kaksi onkin ko tieltä. Joka on juurikin nykytallitie. Viime vuonna sillä pätkällä oli 108 onnettomuutta ja kaksi menehtyi. 108! Pelti rytisee siis 2 kertaa viikossa.

Usemman auton rytinä, ajoin tallilta kotiin ja paikan sai ohittaa pyörätietä myöten.  N615 7.11, kuva ED.nl / Bert Jansen

Vaikka ehkä olenkin (tätimäisesti) liikenteen tukkona ajaen vain lievää ylinopeutta henki on senverran kallis että jatkan samaa linjaa. Onkohan Suomessa sama, en ainakaan muistaisi? Että maalla ajetaan sorateitä ralliasenteella? Ainakaan vastaavaa puskuri-imuttelua kuin nyt en ole koskaan muualla (itse asuin Helsingissä) kokenut. Kerran jopa töötättiin kun en tunkenut nippanappa rekan eteen liikenneympyrään. Olisihan siihen mahtunut –rekalla vaan olisi saanut olla jarrut kunnossa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti