maanantai 11. maaliskuuta 2019

Isästä on moneksi

Jan Karbaat on yksi tunnetuimmista hedelmällisyyslääkäreistä Hollannissa ja 70-80-90-luvuilla  hänellä oli Rotterdamissa suosittu (jossain vaiheessa Hollannin suurin) hedelmällisyysklinikka Bijdorp. Alkuaikoina koeputkihedelmöitystä ei vielä tunnettu (tai myöhemmin käytetty laajalti), joten naiset hedelmöitettiin ihan vaan ruiskuttamalla siittiöt kohdilleen.

Jan Karbaat  kuvakaappaus Zwart Zaad (mustat siittiöt) -dokumentista (1995).
Ko dokumentti kertoi hedelmöityshoidoista, silloin Karbaat oli vielä hedelmöitysguru.
Vuodesta 2004 Hollannin laki kieltää nimettömän spermanluovutuksen (eli myöntää, että lapselle on oman identiteetin kehityksen kannalta hyväksi saada tietää alkuperänsä), sitä ennen spermanluovuttajia ei tarvinnut rekisteröidä. (Suomessa vastaava laki tuli voimaan 2007). Toki oli sääntöjä, kuten max 6 lasta / luovuttaja ja vähän muitakin.

Vaan Karbaat ei ollut sääntöjen kanssa turhan tarkka ja klinikka suljettiinkin kaikkinaisten väärinkäytösten johdosta 2009. 2011 lumipallo sitten alkoi vyöryä kun väitetään Karbaatin maininneen yhdelle klinikan kautta siitetylle lapselle käyttäneensä myös omaa spermaansa. Vuosien kuluessa mahdollisetan Karbaat-lasten joukko kasvoi nopeasti, varsinkin kun (nyt jo aikuisilla) lapset monesti muistuttivat toisiaan - samat isot hampaat ja luppasilmät.

Karbaat kuitenkin kielsi kaiken. 2017 22 mahdollista jälkeläistä sitten lähti oikeuden kautta hakemaan oikeuksiaan - eli DNA-testiä. Hollannissa on datapankki minne spermanluovutuslapset (ennen vuotta 2004) voivat ilmoittautua ja luovuttaa DNAta ja täten hakea osumia (esim siskoja tai veljiä) josko isä löytyisi. Jo oikeusjutun aikana Karbaatin laillinen lapsi antoi DNAtaan ko datapankille, jotta sukulaisuus voitiin tarkistaa.

Neljä Karbaat-lasta. lähde, kuva Sanne Donders

Karbaat itse kuoli 89-vuotiaana kuukausi ennen ensimmäistä oikeuden istuntoa. Hänen leskensä vastusti prosessia vedoten yksityisyyteen. Viime kuussa tuli kuitenkin puoltava tuomio, Karbaatin henkilökohtaisia tavaroita on laitettu talteen DNAta varten ja (mahdollisten) lasten oikeus tietää painaa vaa'assa enemmän kuin (edesmenneen) yksityisyys.

Tällä hetkellä (mahdollisia) lapsia on tiedossa on nelisenkymmentä. Klinikka myi spermaa myös mm USAan, ties vaikka Karbaatin lapsia olisi ihan maailmanlaajuisesti. Hän oli ihan tosielämässäkin aikaansaapa, 3 vaimoa ja 11 (virallista) lasta.

Lehdissä näistä Karbaat-lapsista on ollut aika pajon juttua prosessin aikana. On se varmaan hurjaa olla esim ainoa lapsi ja sitten yht'äkkiä voi osallistua Karbaat-kokoontumisajoihin ja pääsee kohtaamaan 10 tai 20 puolisisarta!

Lähteet: Wikipedia, ED paperilehti 14.2 (oikeuden päätös), AD 1, AD 2.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti