torstai 9. toukokuuta 2019

Maalla on turvallista

Haarlemista muuton syy ei tokikan ollut mikään turvattomuus, mutta kyllähän sitä kuvittelisi, että maalla on rennompi meininki. Eikä Haarlemissa esim juuri tällä hetkellä kovin hehkeää ole, pormestaria (=kaupunginjohtajaa) on uhkailtu senverran, että hän oli jopa maan alla jonkin aikaa ja nyt vahvasti turvattu. Olletikin taustalla moottoripyöräkerhot.

Punainen on turvattomin, Haarlem (ylävas) ja Laarbeek ympyröity. ED 2.3.2019

Kuitenkin, kun lehdessä taannoin oli juttua turvallisista ja vähemmän turvallisista kunnista, oma nykyinen pikku lintukotonikin nousi yhden osa-alueen ykköseksi: Laarbeekissä on vuoden 2018 lukujen valossa Hollannin suurin riski joutua ryöstön kohteeksi.

Laarbeek on neljän kylän yhtymä, johon kuuluu myös minun kotini Aarle-Rixtel, muut ovat Lieshout, Mariahout ja Beek en Donk.

Suurin ryöstöriski.


Lista on tehty laskemalla erilaiset rötökset, mm auto-, asunto-, ja puutarhavarastomurrot, ryöstöt kadulla ja (pien)yrityksissä, taskuvarkaudet jne. Määrät on suhteutettu asukasmääriin ja painotettu vakavuuden mukaaan (automurto painaa vähemmän kuin asuntomurto).

Listalla johdossa ovat tietenkin isot kaupungit, ykkösenä Amsterdam, jo heti kakkosena lähikaupunki Eindhoven ja kolmosena Rotterdam. Haarlem on kaikkineen sijalla 58/350 ja Laarbeek melko tasan puolivälissä sijalla 177.

Huomattavaa on, että top-kympistä suuri osa on etelässä, eikä mitenkään isoja paikkakuntia, kuten Heerlen ja Roermond. Tämä alue on vanhaa kivihiilikaivosteollisuusaluetta. Kaivosten lopetettua 60-luvulla niitä varten rakennetut kylät ja lähiöt putosivat työttömyyskuoppaan ja edelleen työttömyys on alueella Hollannin suurinta, isältä pojalle.

Turvallisimmat ovat tuppukyliä eri puolilla maata pl etelä.


Ja ne ryöstöt? Laarbeekissa oli viime vuoden loppupuolella joku ihme putki päällä, kahdessa viikossa neljä asellista ryöstöä. Näistä kolme tapahtui Beek en Donkissa, kaksi asunnoisssa (!) ja yksi huoltoasemalla. Ja se neljäs Aarle-Rixtelissä, paikalliseen snack-bariin tunkeuduttiin pian sulkemisajan jälkeen, vorot kuitenkin joutuivat poistumaan tyhjin käsin.

Tuon yrittivät luopiot ryöstää.


Koska Laarbeek ei ole kovin suuri (asukasluvultaan) ja ryöstöjä sattui monta samalle vuodelle saimme siis kyseenalaisen tilastoykkösen paikan. Onneksi viime aikoina on ollut rauhallisempaa.

2 kommenttia:

  1. Otsikkoon viitaten, Suomessa asia lienee menossa päinvastoin jos erästä sanomalehtiartikkelia on uskominen: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.425141

    Moottoripyöräkerhot lienevät keskisemmissä Euroopan maissa huomattavasti suuremmassa asemassa rikollisuuden ja muun hämäräbisneksen suhteen, kuin Suomessa? Miten Hollannin media yleensä käsittelee asiaa? :)

    VastaaPoista
  2. On niistä juttua paljonkin, ja dokkarikin ja on joo aika raisua toimintaa. Tarvii katsoa saisiko kirjoitettua jossain kohtaa.

    VastaaPoista