maanantai 20. huhtikuuta 2020

Havaintoja koronasta 6


Koska täällä luvut ovat edellen laskussa, viimeisimmissä lehdistötilaisuuksissa on jo hieman hipaistu 'mitä seuraavaksi' -ajatuksia. 

Lehdistö ja oppositio tietenkin painostavat paljonkin rajoitteden vähentämistä, sillä luvuthan ovat laskussa. Pääministeri Rutte sitten antoi aika selkeän syyn, että ihan vielä ei kannata hihkua. Pahimmillan teho-osastoilla oli reilut 1400 potilasta, nyt "enää" 1200.

Kuva ANP / Het parool , viittomakielen tulkki on saanut jo aika reilusti twittermeemejä yms liikenteeseen.
Mutta myös kiitosta, jopa kuningata Maximalta. Vas Rutte, oik terveysministeri Hugo de Jonge.

Epidemian alkaessa / normaalitilassa Hollannissa on 1150 tehopetiä. Petien määrää kasvatettiin ja muutama potilas vietiin Saksaan, missa kapasitettia vielä on reilusti. 1200 potilasta on siis edelleen enemmän kuin normaali petimäärä! Ja normaali petimäärä on käytössä normaalitinlateen teho-hoitoon, mukaanlukien suunnitellut isommat (sydän- yms) leikkaukset. Jotka nyt ovat kaikki peruttu / siirretty. Poislukien todella ihanjustnytonpakko-tapaukset. Mutta kaikki syövät ja muut ei-kuole-ihan-heti -tapaukset odottavat. Saati pienemmät, itsellänikin oli pieni operaatio suunniteltu ja peruttiin toistaiseksi. 

Tehopedit, vaaleansiniset Saksassa.

Nämä pikkuoperaatiot eivät toki teho-osastoja kuormita, mutta kevytkin tikkaus vaatii lekurillle ja hoitajalle suusuojan. Ja muutakin suojavarustetta. Ja niistä on pula, joten kaikki on jäissä. Jos homma pitkittyy nämä jäädytetyt syövät yms hiljaksiin pahenevat ja soppa on valmis, sitten kuolee jo muuhunkin kuin koronaan. 

Veitsenterällä ollaan siis ja korona ei saa toistaiseksi levitä yhtään. 

Eli: mitä seuraavaksi. Puolitoista viikkoa sitten Rutte jo väläytti 1,5-metrin yhteiskuntaa (välillä 1,5-metrin talous) ja nyt se on kaikkien huulilla. Tvssä, radiossa, lehdissä ja internetissä. Että miten muka? Miten elämä voisi jatkua ilman tiukkoja karanteeneja mutta 1,5 metrin etäisyyksillä? 

Lauantain 18.4 lehdessä oli sivukaupalla pohdintaa 1,5m yhteiskunnasta.
Kuvituksena oli fotoshopattuja kuvia, ottanut / tehnyt Lars van den Brink.

Nämä etäisyydet eivät ole Suomessa ehkä niin lujaa tapetilla, mutta täällä on mm kaupoissa ja tehtaissa jo tehty toimenpiteitä, että etäisyys säilyy. 1,5m kun pitäisi olla riittävä ettei tartuna yllä vaikka joku yskäisikin. Ja jos ollaan liian lähekkäin väliin tulee pleksi. Laitan näistä ensi kierroksellä muutaman kuvan kun en ole tajunnut kuvata enkä nyt lähde väkisin kauppaan turistina. 

Holskit tykkäävät tupeksimisesta ja mukavaa on vasta kun on ahdasta. Bariin mahtuu 200 ihmistä jos seisotaan kuin sillit suolassa (mikä on mukavaa). 1,5 m etäisyyksillä porukkaa menee ehkä 30 saman tilaan, miten käy kannattavuuden kanssa? Ja kuka haluaa diskoon ilman hitaita? (No, ne taisivat jäädä 90-luvulle mutta jotain lähentelyä iltaelämään kait edelleen kuuluu). Entä koulut, 7x7 m luokkaan menee 30 oppilasta, etäisyyksillä 12? Tai yliopiston luentosalit? Tai... 

Naapurimaissa, Belgiassa ja Saksassa on tullut ulkonaliikkujille maskipakko. Silloin 1,5m kanssa ei ole ihan niin nuukaa. Hollanti ei siihen kuitenkaan tahdo. Varsinkaan, koska puute maskeista on edelleen kova ja hallitus onkin saanut lujaa kritiikkiä kun yhteistyöapuna helmikuun alussa Kiinaan lähettettiin 10 miljoonaa maskia. Eipä silloin arvattu. 

Holskiheppakeskustelun osallistujan tee-se-itse-maskit. Hän asuu Saksassa eli pakollisia.

1,5m yhteiskunnan lisäksi tapetilla on korona-sovellus. Jota puuhastellaan jopa kansalaisten ideoiden pohjalta. Idea olis karkeasti että itse kukin laittaisi sovellukseen päivittäin onko kipeä vai ei. Liikenteessä puhelin kommunikoisi bluetoothin kautta muiden lähellä olevien puhelinten kanssa. Jos joku sitten vaikka 5 pvää myöhemin ilmoittaisi sairastuneensa saisi lähietäisyydellä oleillut viestin - olit 5 pvää sitten tilassa jossa oli sittemmin koronaan sairastunut - ja tietäisi mennä karanteeniin. Jolloin tartuntaketjut saataisiin stopattua nopeammin. 

Tähänastisissa ehdotuksissa ei ole vielä ollut tarpeeksi hyvää (vastaavia on jo käytösssä muutamassa maassa, taisi olla Singaporessa esim). Ja yksityisyydensuoja on tietty iso juttu, joka voi johtaa sovelluskieltäytyjiin. Jos vain 20% esim käyttää sovellus ei auta, siinäkin vaaditaan laumasuoja. Tutkimuksissa homma on kuitenkin saanut jo noin 70% tuen, jopa kysymykset “voisitko luopua osin yksityisyydestä sovelluksen myötä?”. Tilanteen vakavuus alkaa olla kaikille selvä. 

Toinen valokuvaskenaario. Skenaariot ovat tietenkin utopiaa paitsi jos 80% väestä pysyy kodeissaan.


Tällaisia orwellmaisia tulevaisuudennäkymiä täällä, hajurako ja isoveli valvoo. Katsotaan miten kehittyy, perusajatus tietenkin edelleen (toistaen itseäni): Veitsenterällä ollaan ja korona ei saa toistaiseksi levitä yhtään.

Ai niin, loppukevennys. Viime kerralla jo viittasin Temptation Islandiin, että voi olla 1,5m etäisyys vaikea. Nyt oli onneksi jo kysytty Kim Hollandilta (pornontuottaja) että mitäs nyt? No, vanhaa materiaalia on suht mukavissa määrin ja lisäksi kuvataan vain olemassa olevia pariskuntia + käytetään tsuumia, ettei tarvitse iholla filmata. Ryhmäseksille ei ole vielä keksitty ratkaisua. Lisäksi tuottaja näkee kulutuksessa pientä laskua, koska lapset ovat koko ajan kotona, mikä rajaa katselumahdollisuuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti