Kun kerron olevani suomalainen yleensä ykkösenä mainitaan Jari Litmanen (vaikka hänen huippuajoistaan on lähes 20 vuotta) ja kakkosena joskus Nokia (sama juttu). Käytännössä Suomi ei ole kauhean lujaa maailmankartalla. (Joskus yritän vielä liputtaa Angrybirdsejä, mutta eivät nekään kovin ajankohtaisia enää ole, kait). Kaikkineen en ihan heti en keksi mitään kovin ajankohtaista superkeksintöä joka olisi maailmankuulu. (Oura, mutta sekin on aika kapealle kansanosalle?)
Hollannin tunnettuus on astetta suurempi, täällä yritetään kovin ja keksitään ties mitä ideoita. Useimmat nykyideat ovat tietenkin nimeltään englanninkielisiä, joten välillä alkuperä tulee yllätyksenä.
Wetransferin logo. |
Niinpä en ollut oikeastaan tajunnut, että maailmanlaajuisesti käytetty ilmainen tiedostonjakopalvelu Wetransfer:kin on hollantilainen. Nyt firma suunnittelee pörssiinmenoa ja oli siis uutisissa.
Alunperin firman perustaja työskentely OY Communications (*) markkinointifirmassa. Markkinoinnissa lähetellään aina isoja tiedostoja, kuvia ja videoita. Vielä reilut 10v sitten suuri osa tästä kulki kuriirien ja lähettien mukana USB-tikuilla. Yksi perustajista, Bas Beerens hermostui moiseen touihuun ja laittoi ensin pikku tiedostonsiirtelyohjelman pystyyn omaan käyttöön. Homma toimi kuitenkin niin hyvin, että tuotapikaa kysyntää tuli sekä asiakkailta että tuttavilta.
Useimmille tuttu näkymä. Lähetin itse itselleni pari heppakuvaa, että sain kaappaukset. 4,8 MB:n takia ohjelmaa ei toki yleensä käytetä vaan ehkä 20-30 MB alkaen. |
Nykyisin ohjelmalla on kuukausittain 87 miljoonaa käyttäjää, joista suurin osa edelleen ilmaisia. Maksavia pro-käyttäjiä on nelisensataatuhatta ja työntekijöitä kolmesataa. Pro-käyttäjät tuottavat noin 60% voitoista ja mainokset loput. Wetransfer väittää tuottavansa voittoa, mutta viimeisimmät luvut ovat vuodelta 2019. Jos pörssiinmeno toteutuu numerot tulevat tietenkin julkisiksi.
Koska perustajilla on mainostoimistotausta Wetransferin mainonta on ollut alusta lähtien tyylikkäämpää kuin monen muun palvelun. Myös pieniä taitelijoita tuetaan, kuten tässä. |
*) Tsekkasin firman sivut mutta en löydä selitystä OY:lle. Tuskin liittyy osakeyhtiöön kuitenkaan.
Lähde: ED 15.1.2021
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti