lauantai 6. elokuuta 2016

Ylpeä Keijo

Tänään on Gay Pride-kanaaliparaatipäivä. Blogin iloksi täytynee mennä joku vuosi katsomaan/kuvaamaan, mutta tänä vuonna en ole maisemissa.

Hollantihan on edelläkävijä homo/lesbosuvaitsevaisuudessa ja Amsterdam kuuluisa vilkkaasta ‘gay-scenestä’. Paraati ajelee kanavilla vuodesta 1996, eli tänä vuonna on 20-v juhlavuosi.

Kuva netistä, Nu.nl ja kuvan ottanut ANP kuvatoimisto 2015

Suvaitsevaisuus on suurta koko maassa ja sateenkaarilippuja näkyy sekä poliisiasemilla että kirkontorneissa. Paraatissa on veneitä sekä yrityksiltä että yhteisöiltä. Monet yritykset myös keksivät kaupallisia jippoja aiheen ympärille. Tässä pari esimerkkiä:

HEMA on Hollannissa käsite. Kyseessä on tavarataloketju, joka myy suht pienessä tilassa (ko “tavaratalot” ovat yleensä yksikerroksisia, joskus kaksi-) kaikenlaista kotiin: lakanoita, pyyhkeitä, keittiötarvikkeita, vaatteita (lähinnä perus- eli alusvaatteita, sukkia, lastenvaatteita, ei niinkään muotia), verhoja, pyörätarvikkeita, pattereita, lamppuja, sälää ja krääsää. Lisäksi jonkinverran ruokaa, leipomo-osasto on kuuluisa ja eritoten HEMAn savumakkara (rookworst) on joka holskin “mitä kaipaan ulkomailla”-listalla. Leivonnaisista kuuluisin on tompouce, kaksikerroksinen lehtitaikinaleivos kermahyhmällä. 

Hema keksi sitten tehdä t-paitoja Priden ympärille, ikoneistaan savumakkarasta ja tompoucesta. Ne menevät kuumille kiville ja lisää piti printata hetioitis. Tompouce lausutaan tompus. Naispuolinen kissa on poes joka myös lausutaan pus (oe on u). Ja tällä ‘pus’silla on vastaava tuplamerkitys kuin englannin pussyllä, joten aika käypäset kuvat.Kelpaa patsastella paatissa.


Vastaavasti suurin supermarketketju, Albert Heijn (nimetty perustajan mukaan) nimesi väliaikaisesti  Amsterdamin keskustan pikkukauppansa Ah to go:sta Ah to Gay:ksi. Kahvikuppikin printattu, hieno.

Kuva Ah:n lehdstötiedotteesta (linkki yllä)

Alkuviikosta bongasin myös hauskan rakennusfirman, LGB-rakennus. Tokko liittyy Prideen mitenkään ja ehkä nimi on keksitty jo aikaa ennen LGBT-käsitettä, mutta kannattaisi varmaan virittää sinnekin sateenkaarilippu viikonlopuksi!

Huono kuva ja sataakin vielä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti