tiistai 25. lokakuuta 2016

Ruokasarja: Leivänkorvikkeet

Hollannissa syödään paljon leipää. Aamulla, lounaaksi ja välipalaksi. Pääosin jo esiteltyä höttöleipää, joka otetaan mukaan muovipussissa ja syödään huoneenlämpöisenä. Holskit eivät syö lounaalla lämmintä / "oikeaa" ruokaa.

Kuitenkin välillä leipään kyllästyy, ja silloin kuvaan astuu tuoteryhmä, jonka nimi on Hollannissa leivänkorvikkeet. Raksut ja keksit, korpunomaiset, riisikakut ja näkkileivät. Ja kuinkas muutenkaan, pääosa lisäaineita pullollaan. Tai ainakin aineita-jotka-eivät-kuulu korppuun tai näkkileipään.

Leivänkorvikkeita

Itse syön aika paljon näkkileipää, täällä kun ei ruisleipää ole ja höttöleipä on mitä on. Näkkileivän hauskuus on, että se kulkee ruotsinkielen nimellä knäckebröd. Ja onhan täällä ollut myös pyöreä näkkäri nimeltä Finse Ronde (suomalainen pyöreä)!

Väärin  tavattu knäckebröd

Oikein tavattu mutta väärin tehty knäckebröd:
Täysjyvänäkkärissä sokeria, öljyä ja kaikenmaailman viljoja.


Kerran eksyin Aldiin ostoksille. Aldi on Lidliin verrattavissa oleva saksalainen halpiskauppaketju. Meinasin, että tarvitsen vain maitoa ja näkkileipää. Näkkäriä olikin 4 eri lajia - ja kaikissa oli sokeria! Jok'ikisessä. Ja öljyä. Jäi ostamatta (ja juu, rasvaton maitokaan ei ollut valikoimissa).


Sokeri ja öljy



Tämä on yksi pahimmista, Bolletjen oerknäck: perinteinen alkukantainen (oer-, lausutaan ur- vs ruotsi) näkkäri.
Öljyä, melassia, sokeria...

Onneksi Wasa on valikoimissa - alunperin ruotsalainen versio siis. niiden tuoteselosteet ovat "puhtaampia" (ruis, suola, vesi (joskuu hiiva), ja löytyy myös yksi perusruisnäkki - muistuttaa koulunäkkiä (suht heppoinen). Pääosin ostan kuitenkin näkkärini Saksasta, siellä on hieman järeämpääkin tarjolla (eikä puolen vuodenkaan varastosta mene päiväykset). Extraherkkuna raahaan Saksasta myös hapankorppua, Hollannista ei löydy.

Wasan takia joutuu kyykkyyn. Ja ylähyllyllä vasta muutaman kuukauden uutuus-nyhet: Leksands.

Made in Finland, ostettu Saksasta, ruista & vierre.

Muut korvikkeet ovat sitten tosiaan erilaisia kovempia suolaisia keksejä, useimmiten noin näkkärin kokoisia speltti- monivilja tai vaikka juustoversioita.



Aivan hollantilainen erikoisuus on beschuit (lausutaan besch[yskäisy]äyt), kuivattu vaalea semimakea leipä, korppua kepoisempi ja vaikea syödä (murustaa). Myös vaikea saada pakkauksesta, sillä pyöreä. Niinpä valmistaja Bolletje kekkasi laittaa muottiin loven. Idea patentoitiin ja aina välillä aiheesta on oikeusjuttuja, jotka Bolletje voittaa. Ei sovi kopioida!

Joka sorttia, myös (ns) kokojyväviljaa

Huomaa lovi


Glukoosisiirappia, sokeria, lisäaineita, öljyä, jauhonparannetta...


Kaikkia ylläolevia syödään sellaisenaan, mutta myös voilla ja päällysteillä. Ja touhu tuntuu ainakin höttöleipää terveellisemmältä, koska rapeaa. Vaikka sisällysluettelo voisi paljastaa toisenlaisen totuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti