keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Tutkatiedotteet

Täällä tulee radiosta tunneittain - työpäivinä puolitunneittain - liikenneinfoa. Se onkin tarpeen, koska ruuhkia riittää ja jos on ajan tasalla ehtii ehkä kiertää vielä pahimmat. Tai jättää lähtemättä.Kaupallisilla radioasemilla luetaan myös liikkuvat tutkat. Peltipoliisit nyt itse kullakin on tiedossa, joko koska reitti on tuttu taikka koska kaikki navit piippaavat. Ja välimatkamittauksista ilmoitetaan myös kyltein ja ne osataan kanssa hyvin. Mutta ylläripollariin ei voi varautua, paitsi radiota kuuntelemalla.

Tähänkin juttuun inspiraatioa paikallislehdestä. Kuva HD 10.2.2017, heillä oli neljän päivän sakkospecial, tilastoja yms.
Entimuinoin radioille kait sitten vaan kuuntelijat ilmoittelivat, mutta viime vuosina Flitsmeister-sovellus on vallannut reilusti alaa ja sieltä luetaan useimpien radioidenkin ilmoitukset. Flitsmeisterin voi ladata kännyyn ja se piippaa tutkat. Siinä on myös  helppo valikko, josta ilmoitella. Käyttäjiä on miljoona ja kun tutkan paikka on x kertaa ilmoitettu se alkaa piipata. Vastaavasti sen poistumisen voi ilmoittaa.

Flitsmeisterin nettisivut. "Flitsmeister ennaltaehkäisee sakot".

Sovelluksen kautta voi myös ilmoittaa onnettomuuksista ja ruuhkista. GPS kerto koordinaatit Flitsmeisterille, joten käyttö on yhden napin painallus (mikä on viime peleissä sekin ajaessa hieman kyseenalaista). Lisäksi sovellus valvoo, että ilmoitus on tehty liikkuvasta autosta, joten pientareella seisoksivan poliisin "ei täällä tutkaa ole"-ilmoitukset filtteröidään pois.

Oik kystään tutkasta, näitkö? Joo / Ei / En tiedä.

Kaikkien moottoriteiden ja provinssiteiden (maanteiden?) varrella on hehtometritolppia, eli joka sadas metri ilmoitetaan sijainti. Niinpä tutkatkin on helppo ilmoittaa autoilijoille: tutka A9:llä välillä Amstelveen - Alkmaar (tässä järjestyksessä tarkoitaa Alkmaarin suuntaan) hehtometritolpan 35,9km kohdalla.
Taaempi kyltti on rinnakkaisväylällä, siksi siinä on "B".
Tutkanpaljastin on autossa kielletty, mutta tämä tutkien ilmoittelu on sallittu. Poliisi perustelee, että tutkan tarkoitus on saada ihmiset ajamaan rajoitusten mukaan. Ja jos ihmiset tietävät tutkasta he ajavat rajoitusten mukaan - tavoite saavutettu! Aika kiemuraista ajattelua, kun juuri ennen ja heti jälkeen voikin varmasti "sakkovapaasti" hurjastella.

Näemmä Flitsmeister toimii lajemminin, mutta esim Ruotsissa ei tutkista saa ilmeisesti ilmoitella.Alunperin yritys on Hollantilainen, perustettu 2009 parin it-pojan harrastusrakentelusta. Vanhassa haastattelussa sanovat, että 30 km/h alueiden tutkia ei oteta mukaan "Olet mulkku jos ajat 100 km/h taajamssa" toteaa toinen perustajista. Hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti