Hammaslääkäri kuuluu perusvakuutukseen 18-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen hammaslääkärivakuutus on vapaaehtoinen, ota tai ole ottamatta. Kunnallista hammashoitoa ei ole, vaan kaikki on yksityistä. Kuitenkin hinnat ovat valtakunnallisesti samat, kansallisen terveydenhuoltoviranomaisen määrittämät, eli loppupeleissä on sama minne menee. Toki hinnaston ulkopuolelle pudonnee tietyt hygienia- taikka esim valkaisupalvelut. Mutta perusporaus, kruunu, tutkimus, röntgen, juurihoito jne hinta on joka paikassa sama. (Uteliaille hinnasto (klikkaa tarieven 2019). En ala suomentamaan, Google auttanee).
Hammaslääkärivakuutuksia on erilaisia, eri hintakatoilla ja eri omavastuilla. Yleensä perusvakuutus on noin kympin kuussa, omavastuu on sitten monesti nolla. Alla esimerkki yhden hammasvakuutuksen ehdoista, pallurassa on alkaen-hinta/kk ja tahnaputkilossa / hammatikkulaatikossa korvaussumma.
Zilveren Kruis |
Perus hampaidentarkistus maksaa (2019) 21,78 euroa. Esim yllä halvin vakuutus on 7,25/kk eli 87 euroa / v. Tämä korvaa 2 tarkastusta, 15 min puhdistusta ja 60e edestä paikkausta. Tarkastukset & puhdistus maksavat hinnaston mukaan yht 21,78+21,78+(3*12,85(5min puhdistus))= 82,11. Jos reikiä ei ole vakuutusyhtiö tienaa 5 euroa (tod näk enemmän, tuskin maksavat listahintaa). Ja jos vakuutuksenottaja ei viitsi tarkistuttaa 2x/v säästö on vielä suurempi. Jos reikiä on 60 euroa tuskin riittää puudutuksineen. Käytännössä raha siirtyy kuluttaja > vakuutusyhtiö > hammaslääkäri ja väliportaat tienaavat turhasta tarkastelusta + hampilekureilla on mukavasti puuhaa.
Seuraava porras onkin sitten jo 183 euroa / vuosi. On varmuutta, että voi porata mutta jos reikiä ei ole? Itselläni oli muutaman vuoden ajan vakuutus (koska kaikilla on), mutta nyt olen jo 7(?) vuotta ilman. Säästän siis 100-200e/vuosi. Tarkastutan 1x/2v (ja tämä taitaa olla melkein useammin kuin Suomessa pääsee kunnalliselle) syksyllä. Jos kävisi ilmi enemmänkin laitettavaa ottaisin seuraavalle vuodelle vakuutuksen, toistaiseksi ei ole tarvinnut.
Hampilekurin vastaanotto kylänraitilla |
Vakuutustouhu tietenkin johtaa kikkailuun. Jos tarvitaan jotain isompaa, kuten kruunu tai silta, sen laitto aloitetaan vuonna 1, vakuutuskattoon asti ja jatketaan vuonna 2. Ja kaikki perustervehampaiset vakuutuksenottajat maksavat nämä korvaukset ottamalla vaikka ylläolevan esimerkin 2* sopparin, 260 e/v, ja tarkistuttamalla itsensä sen 2x/v yht 40 e arvosta. Mutta onpahan vakuutus, jos...
Ja se Suomi-bongaus? Hampilekurin tuoli oli Suomesta, Finndent! Itse on todellakaan olisi huomannut, mutta lekuri innolla kertoi. Tarkoituksella tilattu, toimiva vehje.
Saapa nähdä millaiseen terveydenhoitokulumalliin Suomessakin nyt loppujen lopuksi päädytään. Ilmeisesti Hollannissa vakuutusyhtiöt eivät tarkastele asiakkaidensa aikaisempaa terveydentilaa kovinkaan perusteelisesti, jos tuollaista pientä kikkailua voi harrastaa?
VastaaPoistaHammaslääkärivakuutuspapereissa en muista kyseltäneen mitään (tosin siitä on muutama vuosi kun sellaisen otin).
VastaaPoistaItsekin asun tällä hetkellä Saksassa ja täällä voi myös käydä yksityisillä hammaslääkäreillä samalla sairasvakuutuksella, joka on mielestäni hyvin kätevää. Eikä tarvitse usein jonottaakaan juuri ollenkaan, vaan saa ajan melkein samantien. Onpas hauskan näköinen tuo hammaslääkärivastaanotto, todella söpön näköinen talo.
VastaaPoistaJännä miten hammaslääkäripalvelut on hoidettu eri maissa. Ihme kikkailua tuollainen vakuutushommeli, mutta kaipa siinä on omat puolensa. Itsekin pitäisi lähiaikoina käydä hammaslääkärillä täällä Joensuun suunnalla, ei ole taas hetkeen tullut käytyä niin saa nähdä onko reikiä.
VastaaPoistaMeidän tyttärellä on myös käynti hammaslääkäriin edessä. Ihan Suomessa kuitenkin. Olimme hetken aikaa Saksassa, mutta päätimme, että viisuri poistetaan vasta takaisin tullessa. On kyllä mielenkiintoista lukea näistä kokemuksista ja hinnoista.
VastaaPoista