Nimen perusteella voisi luulla ruotsijuuriseksi, ja sellaisena hänet yleensä esitelläänkin, olihan äiti ruotsalainen. Sukunimi (jonka on pitänyt naimisiinmentyäänkin) kuitenkin tulee isän puolelta ja sieltä ne löytyvät, suomijuuret! Ja aatelinen vielä!
Kajsa Ollongren Eindhovens Dagbladin viikonloppuliitteessä 14.9.2019 |
Tästäpä Hollannin aateliset ilahtuivat, vihdoin (sitten vuoden 1981) aatelinen parlamentissa, jonkvrouwe Ollongren.
Kajsan isä on Alexander Ollongren, joka on toisen Alexander Ollongrenin poika. Ja tämä A. Ollongren vanhempi oli kuin olikin suomalainen. Tai no suurinpiirtein.
Lyhyt historiakatsaus. 1800-luvulla Suomessa oli aatelinen suku Ållongren. Saattaapi olla loppupeleissä ruotsalaisjuurinen, vs alkukirjain. Porvoosta kotoisin nyt ainakin. Tällä porvoonporukalla oli Venäjän vallan aikaan poika Constantin, joka kirjautui tsaarin joukkoihin 1867. Valitettavasti hän kuoli suht nuorena ja leskensä Alexandra pääsi kotiopettajattareksi tsaarin palatsiin Nikolaille, josta myöhemmin tuli Venäjän viimeinen tsaari. Alexandran ja Constantinin poika Vladimir kasvoi siten myös palatsissa Nikolain kaverina.
Ollongrenien vaakuna Wikipediasta. Ollon on ruotsiksi tammenterho. Kirjoitusmuoto Ållon on virheellinen, mutta ehkä vanhahtava? |
Aikanaan Nikolaista tuli tsaari ja Vladimir suoritti myös sotilaalisen koulutuksen (tässä kohtaa nimen kirjoitusmuoto oli muoakttu muotoon Ollongren), ehti naimisiin ja sai lapsen, Alexanderin, Kajsan isoisän. Kyseinen Alexander aloitti 14-vuotiaana laivastokoulun, mutta pari vuotta myöhemmin tuli Venäjän vallankumous, Nikolain kuolema ja Alexanderin maanpako (mm koska aatelinen). Hän kierteli maailmaa ja päätyi lopulta Alanomaiden-Itä-Intiaan eli nyk Indonesiaan. Hän sai Hollannin kansalaisuuden ja asui sodan jälkeen Den Haagissa.
Poika-Alexander, Kajsan isä, syntyi Alankomaiden Itä-Intiassa. Vuonna 2002 aatelisarvo tunnustettiin ja Ollongrenien suku sisällytettiin Hollanin aateliskalenteriin.
Kajsalla on kaksi tyttöä ja veljellään samoin vain tyttöjä, joten Porvoosta Indonesian kautta Hollantiin päätyneen aatelissuvun tarina uhkaa kyllä kuihtua. Aatelisilla kun edelleen vain mies jatkaa aatelisuutta (vaikka monilla kuninkaallisilla tästä miespakosta on jo väistytty).
Ollongrenistä oli viikonloppuna suht iso henkilökuva ED:n viikkoliitteessä. Olin hänet toki aiemmin jo bongannut mutta lukemissani tähänastisissa mainittiin aina vain Ruotsin puoli. |
Ei kovin kaukaa haettu otsikko kuitenkaan?
Lähteet yksi kaksi kolme
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti