maanantai 4. toukokuuta 2020

Havaintoja koronasta 8 - 1,5m yhteiskunta

Pääministeri Rutte väläytteli 1,5m yhteiskuntaa pari-kolme viikkoa sitten ja sen jälken se on kaikkien huulilla. Eli se, että niin kauan kuin rokotetta tai parannuskeinoa ei ole, tulisi jatkaa 1,5m etäisyydenpitoa kaikkiin muihin pl nippanappa oma perhe (samassa taloudessa asuva, ei isovanhemmat). Sillä vain siten tartuntojen leviämisen uudestaan voi estää (tai ainakin rajoittaa).

Jo huhtikuun lopun lehdistötilaisuudelta odotettiin reilumpia vapautuksia ja yritykset tekivät kaikkensa täyttääkseen 1,5-m säännön. Valitettavasti vain lapset vapautuivat - alle 12-vuotiaat pääsevät takaisin kouluun - ja vaiva oli vielä turha.


1,5m yhteiskunta asettaa haasteita monille aloille. Esimerkiksi nyt lapset pääsevät kouluun mutta luokkakokoja on pienennettävä ja puhutaan mm aamu- ja iltavuoroista. Tai laitetaan jumppasaliinkin pulpetteja, jotta tilaa jää. Myöhemmin, kun aikuisetkin pääsevät liikenteeseen 1,5m sääntö vaikuttaa todella laajalti.

Kaupat noudattavat sitä jo. Niillä on rajoite 1 asiakas / 10m2. 400 m2 pikkumarkettiin mahtuu siis 40 asiakasta ja 1500m2 isompaan 150. Ihmisiä ei laske kukaan ovella vaan kaupoilla on ostoskärrypakko. Vaikka ostaisit vain yhden tuotteen. Kärryjä on valmiina vaadittu määrä, esim 40 ja jos kaikki ovat liikenteessä kauppaan ei mahdu (saa mennä) enempää. Pikkukaupoissa laskurin asiaa ajaa ostoskori.

Jono ei johdu siitä, että kauppa on täynnä, vaan tässä jonotetaan ostoskärryn kahvan puhdistukseen (hamemummon kohdalla). Jos ei myös desinfioi käsiä jo kosketun kahvan puhdistus on aivan turhaa.
Puhdistuspisteessä on vain kärrynpuhdistusspray, ei käsienpesu- tai desinfiointimahdollisuutta.
Mukaturvallisuutta.

Lisäksi lattioilla on tarraviivoja mm kassoilla, että etäisyyttä pidetään ja pikkukaupoissa jonkinverran kulkusuuntia, jos haluat palata teet ympyrän ja tulet välikköön uudestaan samasta suunnasta ettei tule kohtaamisia.


Kaikki irtoleivät pakattu. Väliaidan funktiota en ihan ymmärrä.

Ihmiset tottelevat kaupoissa varsin nätisti, harva enää tunkee ohi, vaan odotellaan kunnes esim maitokaapilla on tilaa ja väistellään ja ennakoidaan. Suomessa nähtyjä Lidlin lenkkarihulinoita (tai se Tokmanni joka avattiin) ei täällä ole, tod näk viranomaiset sulkisivat koko kaupan jos joku sellaista järjestäisi.

Pleksejä tietty

Työntekijöillä huomioliivit - älä tule liian lähelle!

Tehtaissa linjoille on monin paikoin jo laitettu pleksejä. Maailman suurin suklaatehdas, Marsin laitos Veghelissä, sulki maalishuhtivaihteessa viikoksi ja uudelleensisusti tehtaansa. Olivat homman kanssa hyvissä ajoin mutta sanoivatkin syyksi, etteivät halua riskeerata laajaa sairauspoissaoloa, joka lamauttaisi tehtaan viikon sulkemista pahemmin.

Pleksit pizzalinjalla, ED 18.4.2020

Julkinen liikenne kuljettaa nyt oikeastaan vain välttämättömien alojen työntekijöitä - mm sairaanhoitajat tai kaupan työntekijät. Käytössä on ehkä 20% normikapasiteetista, jolloin 1,5m onnistuu. Mutta tulevaa vapautumista ajatellan mietitään esim aikaikkunoita ja etukäteislippuja, joilla matkustajamäärät rajattaisiin. Ei voi vaatia, että bussikuskit tai konduktöörit toimivat portsareina. Tämä tietenkin tarkoittaa, että etätöiden on jatkuttava monilta osin, sillä paluuta ruuhkabusseihin ei ole. Toki työpaikoillakin pitää olla enemmän tilaa, eli sikälikin etätyöt tarpeen.

Pringlesillä oli jalkapallon EM -purkit jo valmiina.

Teattereihin mahtuisi vain ehkä 30% katsojia. Samoin urheilutapahtumiin. Jos ylipäänsä urheillaan joskus vielä. Esimerkiksi Amsterdamin jalkapalloareenalle menee 55 000 ihmistä. Vaikka päästettäisiin vain 10 000 paikalle, jotta tilaa istua, niin milläs ohjaat ne "vain" 10 000 areenan ulkopuolella etäisyyksiä noudattaen turvatarkastuksista läpi? Ei taida onnistua.

Ja ravintoloilla & baareilla vasta ongelma onkin. Allaolevalta videolta näkyy, miten tarjoilu voisi toimia.


Maailmalla on jo pleksejä, näin kuvan Japanista (vai Koreasta), SARSista oppineena, esim 4 hengen pöydässä x muotoinen pleksi ja kaikilla oma "loosi". Toisaalta pöytiä saisi olla ehkä 30% nykyisestä, onko enää kannattavaakaan? Saati baarit tai tanssipaikat, menettävät puolityhjinä kyllä imunsa nopeaan.

Viimeisenä ns kontaktiammatit, jotka on nyt kokonaan kielletty. Kampaajat, manikyristit mutta myös hierojat yms. 1,5m etäisyys on tietenkin mahdoton, tulisiko sitten kuitenkin maskipakko?

Rutte on toistaiseksi maskeja vastaan, mutta voi toki olla että osasyynä tähän on niiden puute, ettei jengi vaan ala hamstramaan. Mutta miten muuten kontaktiammatit voisivat toimia?

Kynsistudio valmiina, kuva täältä.

Paljon kysymyksiä. Suomessa en ole 1,5m yhteiskuntakäsitettä vielä millään tasolla bongannut, toisaalta Suomessa tilanne ei ole ollenkaan niin pahan kuin täällä oli; täällähän tehohoitopaikat riittivät vain nippanappa. Mutta saas nähdä miten eri maissa jatkotilanne hoidetaan. Ettei mennä esim linjalle kuukausi normaalia - 2 kk lockdown - kuukausi normaalia ja siten aaltosairastumiset.

En haluaisi olla päättäjien housuissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti