tiistai 13. lokakuuta 2020

Jäätelöä, nam!

Covidia vastaan aistellaan kaikin keksityin keinoin. Esimerkiksi veripalvelu on jo pitempään kerännyt koronan sairastaneiden plasmaa, jossa on vasta-aineita. 

Mutta onhan niitä vasta-aineita muuallakin, esim äidinmaidossa. Niinpä kokeellisen virologian laitos ryhtyi yhteistyöhön Amsterdamin Yliopistosairaalan Äidimaitopankin ja muutaman muun instanssin kanssa, tutkiakseen olisiko äidinmaidosta hyötyä torjunnassa.

Kuvituskuva Pexels.com / Burst

Tutkimus on aika alkutekijöissään, mutta arvellaan, että maidon vasta-aineet jumittuisivat jo suun limakalvoille ja näin kävisivät viruksen kimppuun jo ennenkuin se pääsee peremmälle kehossa. Vasta-aineita on maidossa vielä kuusikin kuukautta äidin tervehtymisen jälkeen ja ne kestävä pastöroinnin.

Suunnitelmissa on tarjota torjunta-maito jäätelön muodossa, ekoissa testeissä päärynän maku on todettu parhaaksi. Puikkoja voisi sitten käyttää ennaltaehkäisevään torjuntaan, vaikkapa vanhainkodeissa lipomalla.

Kuva Amserdamin Ylipistosairaalan äidinmaitopankista,
kuva oli aiheesta kertovassa lehijutussa 7.10.2020 / ED

Miksi tämä tuntuu ajatuksena äklöltä? Juonhan päivittäin lehmä-äidinmaitoa. Mutta jos toimii, niin mieluummin tuo kuin Trumpin vaihoehto: valkaisuaine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti