sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Haarlemin tunnetuin suomalainen

Eilispäivän (lauantain) lehdessä osui silmään puolen sivun juttu Haarlemin tunnetuimmasta suomalaisesta. (Täällä eivät päivälehdet muuten edes ilmesty sunnuntaisin).

Haarlems Dagblad 5.2.2016
Kyseinen Kajaan, josta puuhastellaan nyt jopa oopperaa, oli Daniel Cajanus (1703-1749) Paltamosta. Hän oli yli kaksimetrinen, tiedot vaihtelevat 2,5 metrin molemmin puolin. Hän muutti nuorena Suomesta je teki uraa lähinnä nähtävyytenä, asuen rahakkaiden ihmisten kodeissa ja tienaten sievoisen omaisuuden.

Viimeiset vuotensa Cajanus vietti Haarlemissa ja oli kaupungissa tunnettu. Hänet haudattiin Haarlemin suurkirkkoon salaiseen paikkaan. Tämä siksi, ettei luita varastettaisi nähtävyyksiksi. Silti sittemmin mm  Leidenin Yliopistolla on muutama luu kokoelmissaan.

Haarlemin suurkirkko eli St. Bavokerk
Kirkossa on pilari, johon on merkatti Cajanuksen pituus. Englanninkieliseen Wikipediaan on lisätty ko pilarista kuva 31.1.2016, eli tuore tapaus.


Yllä kuva Proveniershofjesta, missä Cajanus asui, Pohjois-Hollanin arkiston mukaan numerossa 144, kuvassa eniten oikealla. "Hofje" on nimitys vanhalle asumismuodolle, jossa asunnot kiertävät yhteistä sisäpihaa (kuvassa näkyy vielä entisaikojen yhteinen kaivo). Hofje oli useimmiten säätiön hallinassa ja monesti vain naisille. Haarlem on hofjeistaan tunnettu, niitä on useampia ja lähes kaikkiin on viikolla vapaa pääsy, ihmettelemään sisäpihoja. 

Lähteet/ lisätietoa (mm tarkempi elämäntarina): Wikipedia Suomi / English sekä Pohjois-Hollanin arkisto.

Ps. kuka on Hollannin tunnetui suomalainen? Helppo arvata?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti