lauantai 16. huhtikuuta 2016

Löyly 2

Jo aiemmin kirjoitin kabaret-esityksest Löyly. Siellä mainittiin, että: "Löyly on suomalainen saunarituaali, johon kuuluu pyyhkeillä löyhyttely".

Tämä tosiaan on hollantilainen näkemys löylyistä. Hollannissa on paljon saunakeskuksia, jotka ovat useimmiten sauna/kylpyläkokonaisuuksia. Eri saunakeskuksista löytyy eri määrin info ko saunarituaalista, suomennan alkuun Thermen Holidayn tekstin:

Kuva Thermen Holidayn silvuilta

Thermen Holidayn vakiokävijät ovat rakastuneita löylyyn! Muutaman kerran päivässä Thermen Holiday yllättää vieraansa suomalaisella Vedenkaatorituaalilla. Kiukaan kuumille kiville kaadetaan reilu määrä vettä. Tämän myötä saunan ilmankosteus nousee huimasti. Tällöin saunassa tuntuu reippaasti lämpimämmältä. Veteen lisätään öljyjä, kuten jasmiinia, eukalyptustä, koivuöljyä tai appelsiinia, jolloin saunassa myös tuoksuu ihanalta. Seuraavaksi löylymestari pyörittää pyyhkeellä ympyrää, jakaakseen kostean ilman tasaisesti saunassa.  

Löylyn erikoisuus tulee seuraavaksi. Jokainen henkilö saunassa saa henkilökohtauksen 'lepatuksen' pyyhkeestä. Tämän seurauksena lämmin ja kostea ilman liukuu kuin peitto yllesi. Kehosi saattaa reagoida tähän menemällä kananlihalle! Todellisuudessa tässä kehitetään keinotekoinen kuume. Alat hikoilla valtavasti ja kaipaat jääkylmää kylpyä. Juuri samalla hetkellä sinulle ojennetaan kourallinen jääpaloja, joilla voit viilentää kehoasi. Jääkuorintalöylyissä sinut jopa hierotaan jäähileillä.

Lähde: Zuiveramsterdam.nl

Jääpalat eivät kuulu aina rituaaliin, mm tässä yhteenvedossa kerrotaan muista vaihtoehdoista:

  • Saunamestarista riippuen löylyyn voi liittyä eri show-elementtejä. Löyly voi olla rauhallisen meditatiivinen taikka teatraali, jolloin saunassa on aktiviteettejä ja vieraat esimerkiksi laulavat mukana. Tämä jakaa mielipiteitä, jotkut kaipaavat rauhaa ja toiselle mikään hulluttelu ei ole liikaa. 
  • Pyyhkeen sijaan voidaan myös löyhyttää viuhkalla, lipulla, hulavanteella johon on pinnoitettu kangas tai jopa risuilla. kunhan ilma liikkuu.
  • Saunamestari voi olla siistissä saunavaatetuksessa [suom huom: saunavaatetuksessa, eli??], mutta hänellä voi olla erikoisvaatteita kuten vaikka mustavaloon reagoivia vaatteita tai johonkin teemaan liittyviä. Esimerkiksi kerran saunassa oli meri-teema ja kaikenlaisen rekvisiitan lisäksi löylymestari oli lähes näkymätön mustassa vaatteessaan, kun taas lepattava pyyhe loisti mustavalossa.
  • Jään lisäksi saatetaan tarjota hunajaa iholle levitettäväksi
  • Saunassa voi myös olla ääniä, kuten musiikkia joka sopii valittuun teemaan. Tai saunamestari voi kertoa tarinan, esimerkiksia metsäkävelystä, johon voi liittää havuntuoksun. Lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi äänimaljoja tunnelman luomiseen.
  • Tapahtuman jälkeen saunan ulkopuolella on usein valmiina hedelmiä tai juotavaa. Tämä auttaa kosteus- ja sokeritasapainon palauttamiseen.
Lähde: Windwellness.nl

Ja vielä löytyy linkki: kuinka selviän löylyistä hengissä, missä mm neuvotaan valmistautumaan rauhoittumalla etukäteen, istumaan lähellä ovea (kesken poistuminen ei ole häpeä!) ja poistumaan saunasta rauhallisesti, sillä löylyrituaali on kaikinpuolin rankkaa keholle.

Että näin. Saunokaahan korrektisti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti