torstai 9. maaliskuuta 2017

Talliesittely 7: Haarlemin kaupunkitalli Vosse

Den Haagin kaupunkitalli sarjassa jo oli ja Amsterdam on tulossa. Mutta toki kotikaupungissani Haarlemissakin sellainen on. Ja tällä tarkoiktan kaupungin keskustassa olevaa tallia, Haarlemissa on jo esitelty ja pari urbaania talliratkaisua linkki 1 ja linkki 2. Mutta tämänkertainen on todella keskustassa, 500m rautatieasemalta ja 10 metriä junaraiteista. Kysessä on ratsastukoulu ja ajuritalli Vosse.

Kutsuva julkisivu junaradan ohessa. Leveä ovi on vaunuvaraston ovi - tekevät mm hääajoa.
Pikkuovi on kahvioon ja ikkunat ovat maneesin ikkunoita.

Taas tyypillinen "ei arvaisi, että nurkan takana on talli" -kuva.

Tältä se näyttää Google Mapsissa, oik Haarlemin asema, vas vaalea pitkula talli.

Tallirakennuksen jako. Mustat viivat katossa ovat valokatteita.
Talli on ratsastukoulu, ja sillä on yksi tarha. Iskulause on Hart voor paarden, sydäntä hevosille. Tuntien lisäksi talli on ns ajuritalli, eli toimittavat vaikkapa heppa-ratikan tapahtumiin, suorittavat hää- yms seremonia -ajoja jne. Tietenkin Sinterklaasin heppa oli Vosselta.

Talli sisältä. Valokatteet tuovat valoa.

Suurinpiirtein sama kohta toiseen suuntaan. Tallilla ei ole erillistä heinä-/ olkivarastoa, vaan ne ladotaan avotilaan sisäänkäynnin kohdalle. Vas näkyy maneesin ovea suikale ja siinä oleva kirkistusaukko.

Kurkistusaukosta otettu kuva. Tarhoja on yksi ja toinen kyhäelmä, onneksi myös tarhaavat maneesiin.
Ulkokenttää ei myöskään ole. Taustalla/päädyssä kahvion ikkunat.

Huomioonottaen virikkeettömän ympäristön on jännä, että hevoset saadaan totutettua kaupunkitapahtumiin. No, kärryillä varmaan ajellaan enemmänkin treeniajoa, ratsain ei maastoilla. Ei kyllä olisi mahdollistakaan. Tai järkevää.

Hepparatikka liikenteessä.

Kuvassa oikeanpuoleinen on ekaa kertaa liikenteessä. Silti kärryt ovat täynnä asiakkaita (ei näy hyvin kuvassa mutta minulla on muitakin samasta kohtaa). Ilmeisesti arvioivat riskin (että pillastuu tosissaan) pieneksi. 

Talli on ollut paikoillaan jo 50 vuotta. Junarata rakennettiin jo 1800-luvulla eli mielestäni aika omituista valita tuo paikka.

Siinä niitä viuhtoo.

Tallin takapuolella on ainoa tarha. Ja vanhoja raiteita.
Ainoan tarhan ohessa vas provisorinen poniaitaus.

Tee-se-itse -aitaus.
Myös tallin sisällä ponin boksi on kevytrakenteinen.

Ratsastukoulun tunnit maksavat 17 euroa aikuiselta, puolen tunnin ykstyistunti on 23 euroa. 75 eurolla voi liisata hevosen tai ponin viikoksi ja ratsastaa joka päivä. Nettisivuilla ilmoitetaan, että tallilta löytyy kaikenlaisia - ja kokoisia hevosia. Tosin paikoin vaatimuksena on valjakkoon sopiminen (myös värin / koon puolesta).

Tallin joka käytävällä on erilaiset ovet

Onko tämä koriste? Aika hutera kiinnitys.
Slogan - sydäntä hevosille - on ehkä hieman kaukaa haettu näinkin urbaanissa ympäristössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti