torstai 11. toukokuuta 2017

Harjakatto matalaksi

Hollannissa rakentaminen on säädeltyä, niinkuin pitääkin. Puutarhavajoja ei saa rakennella miten sattuu, aitojen korkeuksia on määritelty ja taloilla on ulkonäkösäädöksiä, vähän vanhemmat talot ovat suojeltuja kaupunkinäkymiä.

Kuitenkin, varmaan kuukausittain, luen paikallislehdestä rakennusriidoista. Supermarketti rakensi hissikuilun, samainen kaatoi kaikki puut parkkiksella, Haarlemin kaupunki rakensi sillan ilman asianmukaisia lupia(!), asukas rakensi laiturin kanavaan jne jne. Ohjeita ei noudateta, lupia ei kysellä ja sitten ihmetellään jälkeenpäin. Jos jäädään kiinni.

Haarlemin kattoja, kuvattu St. Bavo suurkirkon tornista 2011, jonne pääsi kerran vierailulle (ei ole yleensä auki yleisölle).
Ja 9/10 tapauksessa rakennelma saa pysyä. Koska pragmaattisesti katsottuna: olisihan se harmi purkaa rakennelma kun on vaivaa nähty. Niinpä riski on rajattu, ehkä sakot? Tai ehkä ei jäädä kiinni ollenkaan?

Asun suht tyypillisessä hollantilaisessa talorivissä Haarlemin keskustassa. Meillä on harjakatto, ja naapureillakin (oli). Lisäksi meillä on yhden ikkunan levyinen katonlevennysikkuna (en tiedä suomenkielistä temiä, hollanniksi dakkapel, englanniksi dormer), naapureilla se on levennetty koko talon levyiseksi.

Yksityiskohta, leikattu ylläolevasta kuvasta.
Naapurissa asui aiemmin innokas nuorimies perheineen, joka remppasi talon lattiasta kattoon ja kävi päivänä muutamana pimpottamassa ovikelloa. Josko minulla on jotain sitä vastaan, että hän rakentaa kattioterassin? No, sama se minulle on. Ja eipä aikaakaan niin Musa siipaisi harjakaton pois ja pykäsi kattoterden.

Vuotta myöhemmin rivin seuraava talo tuli myyntiin, Musan talo oli jo valmis ja myynnistä sai voittoa, joten eikun muuttamaan ja taas rempattiin ihan uusiksi ja hups- kattoterassi!

Kuva jälkeen, Lähde: Google maps. Oma kämppäni ei ole muuttunut.
Sittemmin näin häntä kadulla. Olin toki sanonut, että terden teko ok, mutta en ollut esim allekirjoittanut mitään. Että...? Jaa, joo tarvii joskus katsoa, sanoi Musa ja ryhtyi kauppaamaan minullekin terdeä. Kuulemma n 5000 maksaisi, harja pois, bitumi (tmv) tilalle ja puuterassi, kiva siinä on päivää paistatella. Ihmettelin sitten niitä lupia vieläkin, niin Musa vei minut katolle ja osoitti ympärille. Lähes kaikilla on kattoterassi ja tod näk kenelläkään ei kunnan lupaa, tai edes kirjallista naapurilta. Eiväthän ne kadulle näy, ellei erikseen katso.

Naapurin terde kadulta käsin. Valkoinen on minun ikkunani.

Taloni katto terdeltä käsin, vas yläkulmassa suurkirkko, vas alempana kattoikkunaulokkeen katto (harmaa).
Naapuri on nyt myymässä taloaan, joten paikalliseta Etuovesta, Funda.nl, pystyi nyysimään pari kuvaa. On se hienon näköinen, mutta suomalainen sääntökasvatus minussa kuitenkin jarrutti senverran, että jätin toteuttamatta.

Oik Musan kakkosprojektin terassi, vas taloni harjakatto. Oma rauha on terasseilla hieman rajattu.

Ps. jutun jo valmiiksi kirjoitettuani tapasin taloaan myyvän naapurin kadulla. Talo oli mennyt kahdessa päivässä(!) kaupaksi. Kattoterassistakin oli puhe niin kertoi seuraavaa: Haarlemin keskustassa lähes kaikilla on laiton kattoterassi. Kiinteitönvälittäjämme kertoi, että tuossa lähikadulla, toisen myytävän kämpän kohdalla, kunta oli tullut käymään, että terassi sopisi purkaa. Vaan välittäjälläpä on pääsy kunnan arkistoihin yms ja hän tiesi, että kunnan edustajallakin oli laiton rakennelma. Joten jäi valittavaksi: puretaanko molemmat vai annetaanko olla? Vaihtoehto b) pääsi jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti