maanantai 26. maaliskuuta 2018

Takaovesta sisään

Joka maassa lienee alueellisia eroja. Tapoja, sanoja, murre. Yksi Brabantin* alue-omituisuuksista on se, että sisään kuljetaan takaovesta. Muu Hollanti käyttää etuovea, mikä itsestäni myös tuntuu luontevimmalta.

Etuovi koristeena, sille ei johda edes kulkutietä. Sisään sivuportista?

Kun olin etsimässä asuntoa taisi olla toinen katsottava jonka kiinteistönvälittäjä kertoi ko tavasta - ja veti minut samointein pihaportin kautta keittiön ovelle. Kun sitemmin kyselin työkavereilta tästä he vahvistivat sen. Netti ei kerro tavalle syytä, se vain mainitaan triviassa Wikipediassa.

Sama tilanne kuin ed (ja yhtä vino kuvakin)


Muuton jälkeen ehdin pimpottaa naapurin ovikelloa pari kertaa ennenkuin saivat sanottua, että tule ihmeessä pihan puolelta. Ihmettelinkin, että pelkäävätkö kovinkin murtovarkaita tmv kun joka kerta piti avata salvat ja kaivaa avainkin erikseen eteisen kaapista että oven sai auki.

Tässä sentään poluntynkä, mutta sammaloitunut käytön puutteesta.


En kyllä ymmärrä miksi / mitä järkeä. Eteisessä kuitenkin on naulakko ja kenkäteline. Tähän mennessä nähdyillä / haastatelluilla näitä ei ole tuplana (takaovella ei ole kakkossettiä). Takaovi voi myös johtaa melkein mihin vaan - autotalliin, keittiöön, apukeittiöön, konttoriin... Vieraat sitten roudataan jonkun varaston läpi olohuoneeseen? Kun  etuoven takana olisi eteinen yms fasiliteetit.

Naapurin talo on myynnissä. Etuovelle ei kulkua.

Sivuovesta, joka siis pääovi ja käytössä, pääse hehkeän autotallin kautta keittiöön (ovi oik).
Kuvat Funda.nl


Vastaavasti etuovella on yleensä lamppu ja katos, takana harvemmin. Ja omalta osaltani takaovi olisi aivan järjetön käyttää. Jos menen töiden jälkeen tallille mukana on käsilaukku, tallivaatelaukku, tallikengät ja satunnaisesti läppärilaukku. Aika paljon helpompaa on siirtyä ulos yhden oven kautta ja autokin on siinä heti kun vaihtarina on 3 ovea (kodinhoitohuone, takaovi, pihaportti, joista kaksi viimeistä vielä avaimella lukittavia ja pihaporttia ei yhdellä kädellä edes saa kunnolla kiinni kun jumittaa) plus 3x pitempi kävelymatka (sateessa).

Toisesta katsomastani talosta löytyy Google street view vuodelta 2010. Viime kesänä nähdystä talosta (joka on edelleen myynnissä) kiinteistövälittäjä kertoikin, että ei-kuitenkaan-käytetyn oven paikalle oli laitettu lasi, samalla kun jukisivu rempattiin muutenkin erkkerin muodossa. Käyttö-ovi on nurkan takan oik.

Ihme touhua, maassa maan tavalla mutta tähän en toistaiseksi taivu.

*) Virallisesti alue on Pohjois-Brabant, Etelä-Brabant on Belgian puolella. Käytän kuitenkin jatkossakin lyhyempää muotoa Brabant, johan blogin nimi rajaa havainnot Hollannin puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti