sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Yli puolet kuoli sitten

Kuukausi sitten kirjoitin Oostvaardesplassenin tilanteesta - että ruoka on loppu ja mielenosoituksilla vaadittiin lisäruokintaa. Nälkää näkivät kaikki 'suuret ruohostajat'-kuten eläimiä tällä kutsutaan: kauriit, hevoset ja lehmät. Kaikki ko alueelle istutettu, muka luonnoksi. Aita ympärille ja sitten ihmetellään kun kanta on kasvanut liian suureksi ja poikkeuksellisen kova talvi syö varastot.

Kuva Nu.nl uutisesta, kuvaajan nimeä ei mainittu

Nyt julkaistujen tilastojen mukaan 57% syksyn helikopterilaskennalla kartoitetusta kannasta on kuollut, näistä n 90% on ammuttu (koska olivat liian heikkoja). Pelkästään maaliskuussa kuoli 1155 eläintä, tarkalleen ottaen 956 kaurista, 157 hevosta ja 40 lehmää. On siis ammuttu reilut 30 / pvä. Alk 1 joulukuuta 2017 kuolleita on 2969, ja tähän tulevat vielä huhtikuun kuolleet päälle. Vrt koko viime talvena kuoli 813 eläintä (joka toki on osa ongelman syytä, sillä eläimiä oli tänä talvena liikaa).

Tilan hallinnoija staatsbosbeheer (valtion metsänhoito) / metsänvartijat tmv asiantuntijat sanovat, että kovana talvena 40-50% poistuma on luonnossa normaali. Ties vaikka olisi, mutta Oostvaardersplassen ei ole luontoa.

Kuva ANP (nu,nl sivulta), kyltissä lukee "Pienentäkää populaatiota reippaasti".

Maaliskuun alussa oli mielenosoitus, ja toisena pääsiäispäivänä toinen. Tälle kakkoskierrokselle oli saatu muutama julkkiskin mukaan, mutta tämän vuoden osalta eläinten pelastaminen on liian myöhäistä. Toivotaan kuitenkin, että asia nyt jää esille ja vastaavat talvijoukkokuolemat voidaan jatkossa estää!

Luokatonta touhua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti