keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Vaunusänkyajelu

Tökerö suora suomennos Hollanin sanasta Huifbedrijden, mutta suomenkielistä sanaa tuskin on ja Wikipedian englanninnos on samaa luokkaa kuin suomitekeleeni (wagon-bed riding).

Kuva Wikipediasta / Ronaldbuist


Olettaisin, että tätä ei Suomessa (eikä ehkä ylipäänsä Hollannin ulkopuolella?) harrasteta. Kysessä on vammais/terapiaratsastuksen melkoisen pitkälle viety muoto, jossa potilas (onkohan edes oikea sana? Asiakas? Henkilö?) makaa kahden kävelevän hevosen selkien päällä purjekankaalla tmv. pedillä.

Eli varsinaisesta ratsastuksesta ei ole kyse, vaikka kankaan läpi tuntuu sekä hevosen liike että lämpö. Viritelmä on viittävailla vaarallisen näköinen ja vaatinee pystyynkuolleet hevoset. Ajelua tehdään yleensä n puoli tuntia ja vain käynnissä. Hevoset vetävät vehjettä vetoliinoilla mutta ilman selustinta - sehän tökkisi makoilijaa selkään. Allaolevalla videolla sanotaan jopa, että hevoset eivät vedä, vaan työntävät ryntäillä rakennelman etureunasta.


Kuva Wikipedia / Ronaldbuist (Stichting Huifbedrijden Hoeksche Waard)


Monivammaiset henkilöt hyötyvät lämmöstä ja hierovasta liikkeestä, touhu auttaa mm. spasmeihin, kramppeihin, ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan (monesti hoidettava ei pahemmjin itse liiku / pysty liikkumaan) sekä verenkiertoon. Ajelun on myös havaittu stimuloivan vegetatiivisia ihmisiä. Joka tapuksessa touhulla haetaan positiivisia vaikutuksia, hyvää oloa ja rentoutumista, ei niinkään aktiivista 'parannusta' (liikeratojen kasvu tmv).

Työ on hevoselle vaikeaa, potilaan paino osuu niihin toispuoleisesti ja ne ovat todella jumissa rakennelman sisällä. Useimmiten kärryillä ei kuitenkana ajeta päivittäin, vaan hevoset tekevät muutakin työtä.



Ajelu keksittiin 80-luvun puolivälissä, ja sitä tarjoaa nyt jo reilut parikymmentä (terapia)tallia / ratsastuskoulua. Pääosa ajeluvehkeistä lienee itsehitsattuja / viritettyjä, mutta kyhäelmän voi tilalta myös HCA valjakkovaununvalmistajalta.




3 kommenttia:

  1. Ihanaa kun kirjoitit tästä! Itse Hollannissa asuessani tein kaksi vuotta vapaaehtoistyötä tällaisella vammaisratsastustallilla. Pääsin itsekin kerran kokeilemaan huifbedrijdeniä ja olihan se aika jännä tunne. Tällaisia talleja kaipasin kovasti Suomeenkin - oli niin mahtavaa seurata millaista iloa hevostelu sai asiakkaissa aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Tuli sopivaan saumaan, aloitin juuri kesäkurssin jossa aiheena hyvinvointi luonnosta ja mm. eläinavusteisuus hoitotyössä. Huomioni kiinnitti tuon toisen kuvan kärry, siinä taitaa jonkinlainen äes tai lana joka rikkoo pyöränpainaman pinnan? :D

    VastaaPoista
  3. Uniomena, niinpä näköjään on. Kuva on tosiaan Wikipediasta ja kun ko vaunuja googlettaa niitä löytyy joka lähtöön itsekehitettyinä. Ehkä tuo ajaa koko sen puoli tuntia samaa uraa maneesissa ja siksi pehmittää samalla?

    ps pahoittelen myöhäistä kuittia, jostain syystä kommeneteista ei tullut säpoon mitään. Tarviipa tutkia asetuksia.

    VastaaPoista