keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Diplomaatit liikenteessä

Keski-Afrikan tasavallan Brysselin suurlähetystön sivuilla julkaistaan vuoden 2020 helmikuussa kuva: kauppavaltuukunta allekirjoitti paperit. Kuvassa huomio kiinnittyy isokokoiseen kaljuun mieheen. Lihaksia on enemmän kuin pikkutakki vetää ja paidankauluksesta kurkistaa tatuointi. Ulkonäkö ei ihan vastaa perusdiplomaattia, henkilöä joka avustaisi ja tai toimisi neuvonantajana kauppa-asioissa Afrikkalaisissa projekteissa.

Kuva suurlähetystön sivuilta.

Hollannin poliisille mies on tuttu. Michel G:hän oli vasta oikeudessa ampumavälikohtauksen takia, jossa No Surrender ja Satudarah moottoripyöräkerhot (lue: rikollisryhmittymät) kahakoivat. (G vapautettiin. Henkilöt joita hän ampui olivat pukeutunet luotiliiveihin, hän oli itse liivitön ja homma meni itsepuolustuksen piikkiin. Ilman liivejä kuolleita olisi ollut 2-3). Samasta kuvasta poliisi vielä bongaa Berrie S:n, Veldhovenilaisen autokauppiaan.

Mistä on kyse? Diplomaattipasseista. Isommalla rikollisella on paljon pestävää rahaa. Se pitää kuljettaa maasta ja valkaista jossain. Mikäpä sen kätevämpää kuin viedä rahat diplomaattipassin turvin maasta - vaikka ihan matkalaukussa. Kunhan paperit ovat kunnossa tulli ei saa puuttua tai tutkia, ja Afrikassa "sijoittaminen" ja sen kautta pesu on helppoa. Vastaavia tapauksia on enemmänkin, esimerkiksi Oss-kaupungista kotoisin oleva huumekauppias koetti luikahtaa Belgian vankilatuomiosta heiluttamalla Guinea-Bissaun diplomaattipassia. 

Aika keskellä on.

Keski-Afrikan tasavalta on erittäin sekava ja korruptoitunut maa, jolla on kuitenkin valtaisat luonnonvarat: kestopuuta, uraania, kultaa ja timantteja. Kansa ei kuitenkaan näistä hyödy vaan rikkaudet eksyvät kapean huipun taskuihin. Suurlähetystön on passin lisäksi ollut pakko laatia tiettyjä papereita, jotta rahojen kuljetus onnistui, mutta huhutaan jopa että koko suurlähetystö olisi perustettu Brysseliin juuri tällaista toimintaa helpottamaan.

Paitsi suurrikolliset myös vähemmän rikolliset mutta muuten huithapelit voivat hyötyä toiminnasta - Boris Becker yritti luikerrella velkojien aloittamaa oikeusjuttua karkuun yht'äkkiä hankitun Keski-Afrikan diplomaattipassin avulla. Hänelle passin järjestänyt taho oli toiminut linkkinä muissakin tapausissa joissa isommat liikemiehet Saksassa olivat hankkineet mm Guinea-Bissaun passeja. Ihan tosta vaan suurlähetystölle meilaamalla ko passia ei saa, mutta oikeilla kontakteilla ja sopivalla tukulla rahaa kyllä. 

Nyt yksi tällainen välihenkilö on otettu kiinni Saksassa ja myös Michelin ja Berrien suuntaan ollaan ryhtymässä toimenpiteisiin. Mutta verkosto on laaja ja välikäsiä sekä epämääräisiä Afrikan maita on tarpeeksi. 

Viranomaishevosia Maltalla.

Vaikka onhan hieman vastaavaa lähempänäkin - vuodesta 2014 Malta myy passeja halukkaille n 900 000 euron hintaan. Kätevää, Malta on EU-maa, joten Maltan passilla moni rajoitus kaatuu myös mitä tulee esimerkisksi yrityksen rekisteröintiin tmv. Ko raha on pikkuraha superrikkaille ja esim Venäläisiä 'EU-kansalaisia' on jo yli tuhat. Lähdejutun mukaan referoituna vuotena myös esimerkiksi Saudeja oli jo 72 listalla. EU-saudeja. 

Lähde: ED 23.1.2021 (paperilehti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti