perjantai 16. syyskuuta 2016

Rantaelämää

Hollannin kesä oli koleahko (kuten aina) mutta suht kuiva. Kuitenkin loppukesä on yllättänyt, yht'äkkiä on ollut monta viikkoa lämmin, tänäänkin 30 astetta! Tosin, kesähän jatkuu 20.9 asti, joten mitäs tässä ihmettelemään. Itse olin Kreikassa lomalla syyskuun ekat viikot- melkein rahan tuhlausta kun kotonakin olisi voinut oleilla. Vai...?



Haarlem on tietenkin suhtkoht rannan tuntumassa, mutta aika harvoin uintimielessä rannalla tulee käytyä. Siellä tuulee aina, joten saa olla sen 30, että tarkenee, eikä Atlanttikaan ole ihan Välimeren lukemissa lämpötiloiltaan. Mutta keskiviikkona siis suuntasin sinne (Bloemendaal aan Zee), edellisestä uintirantakerrasta on vuosia. Menin pyörällä tietenkin, autoilla on aina jonoja, ja matkaa vain vajaa 10 km.

Olin paikalla aamupäivästä ja ranta on harmillisesti "väärinpäin" eli aurinko tulee selän takaa jos kurkkii merta. Rannalla on rantakuppiloita, jotka vuokraavat lepolasseja ja tuulensuojia. Aurinkovarjoja ei harrasteta (paitsi mitä porukka ottaa mukaan omia). Mutta ei siis mitään varjorivejä kuten etelän maissa.

Vaaleansiniset tuulensuojat vuokraversioita.

Tältä ei voi välttyä missään. Huomaa takana osa porukasta aurinkoon päin.

Koska kysessa on Hollanti, rannalla saa olla skarppina mihin suuntaan kuvaa.

Jos kuvaa etelään, siellä on Zandvoortin kylä ja (rumia) kerrostaloja.

Ja pohjoisessa Tata Steelin metallitehtaat / sulattamot.
Koko rannikko on paikallisten (myös kauempaa Hollannista) lisäksi myös saksalaisten suosiossa. Toki nyt alkaa olla loma-ajat takanapäin, mutta saksaa kuuli vielä. Paitsi paljon ihmisiä, rannalla oli kohtuullisesti muutakin liikennettä.

Joku pelastuskärry

Jäätelönmyyjä
Ja viimeisenä kalakioski. Holskit tykkäävät kalasta, tosin helpossa, "kalapuikkomaisessa" muodossa. Kipsa myykin kibbelingiä - pieniä friteerattuja kalapaloja - ja lekkerbekkiä, joka on isompi paneerattu file. Lisäksi silliä, joka Hollannissa on rasvasilliin verrattavissa - suolattu mutta muuten mauton. ja toki muitakin snackseja, lähinnä frittikamaa, esim calamarirenkaat. (Laitan kaloista / kalaruuista tarkemmin ruokasarja kalaosiossa aikanaan). Lisukkeeksi leipää, ranskalaisia tai salaattia.


Innolla jonoon. Kärry siirtyi 30 min välein muutama 100m eteenpäin ja
soitti sitten kelloa, että nukkuvatkin heräsivät kalaostoksille.
Iltapäivästä ranta täyttyi täyttymistään ja kotiinpäin polkiessa oli jo (seisova) jono vastassa. Mutta mukava oli pullikoida!

Very Special Moment - pilvetön taivas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti