lauantai 31. joulukuuta 2016

Hännättömät hepat - oikeuden päätös

Pariin otteeseen olen kirjoittanut työhevosten häntien typistämisestä. Edellinen kirjoitus. Kyseessä on vanha perinne, joka kiellettiin jo 2001. Kuitenkaan kieltoa ei valvottu ja hevosia typisteltiin kaikessa rauhassa muka lääketieteellisin syin.

Boulonnais Urus

Jostain syystä tänä syksynä kuitenkin viranomaiset valpastuivat ja uhkasivat tarkastuksilla ja sakoilla. Niinpä useammat näyttelyt peruttiin ja työhevosrotuyhdistys aloitti oikeusjutun.

Häntä on hevosella tarpeen suojaamaan sukuelimiä (kärpäsiltä) sekä kärpästen ja paarmojen hätistelyyn kyljiltä ja kupeilta. Hevonen ei käytä häntää viestintään, kuten koira. Kuitenkin työhevosrotuyhdistyksen (KVTH) vastineessa väitetään jopa: Työhevosen hännällä ei sinällään ole funktiota, se on epähygieeninen, vetää hyönteisiä puoleensa ja voi johtaa tulehduksiin. Typistys on kertaluontoinen toimenpide, jonka suorittaa eläinlääkäri puudutuksella. Typistys ei vaikuta hevosen elämänlaatuun.




Käsittämätöntä tekstiä, ja onneksi oikeusistuin ei tällaiseen retoriikkaan langennut, vaan tuomitsi, että tästä lähtien näyttelyissä ei saa olla typistettyjä hevosia. Päiväykseksi laitettiin 1. joulukuuta 2016, eli sitä ennen typistetyt saavat vielä osallistua, sen jälkeen ei. Ts enää ei kannata / voi typistää.

Sinänsä kaikki 2001-2016 typistetyt ovat laittomasti typistettyjä, mutta on hevostenkin edun mukaista sallia näyttelyt vielä, muuten ne olisivat saattaneet joutua jopa teuraaksi. Työhevoset kun eivät pahemmin töitä tee, joten harrastuksen pääsisältö on näyttelyt. Ja jos niihin ei olisi asiaa hevoset olisivat melkolailla ylimääräisiä.

Häntä hulmuten laitumelle.

Onneksi asiaan vihdoin puututtiin. Muutama vuosi menee ennenkuin näyttelyissä on enemmän hännällisiä kuin hännättömiä, nutta kyllä hännällä on vaikutusta hevosen elämänlaatuun, väitti yhdistys mitä tahansa. Joten nyt elämänlaatu voi vain parantua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti