lauantai 17. joulukuuta 2016

Jouluisaa taidetta kansalle

Haalemin keskustassa, kaupunginviraston kulmassa, on pieni näyttelytila. Tila lienee kaupungin hallinnassa, tällä erää siinä saa esitellä teoksiaan Piet Zwaanswijk. Viimeisimmän teoksen nimi on Merry Fucking Christmas.


No, tällaisesta kuvaelmasta eivät lapset, eikä kovin moni muukaan ilahdu. Joten valituksia on sadellut, kuulemma myös edellinen Sinterklaas-kuvaelma oli epämiellyttävä. Teoksessa kritisoidaan joulua. Taiteilijan mukaan (lähde: paikallislehti 13.12.16) ensinnäkin monet ovat masentuneita jouluisin, kun kaikilla on niin mukavaa. Tämä puoli joulusta unohtuu. Lisäksi joulu on liian kaupallinen juhla nykyisin, siksi maassa lojuukin joulukuusi, jonka jalkaan on sidottu krusifiksi.


"Jos kuusen nostaa pystyyn Jeesus häviää kuvasta. Se joutuu sorretuksi" toteaa Zwaanswijk. Huomioitavaa on muuten sanavalinta "se" (alkup "die"). Hollannissa pronominia 'hän' (zij (mies) / hij (nainen) käytetään jopa kalusteista tai yrityksistä. Otan tuon [lehden] = ik neem hem (otan hänet (mask.)) tai HEMA publiceert haar resultaat = HEMA julkaisee hänen (fem.) tuloksensa. Ilmeisesti Jeesus ei ole taiteilijalle henkilö vaan käsite.




Valitusten kasaannuttua kunnallisvaltuutettu pyysi teoksen poistamista, mutta taiteilija kieltäytyi. Valtuutettu Jur Botter sanoo, ettei aio vaatia teoksen poistamista. "Emme elä diktatuurissa".

Luodin ulostuloaukon puoleinen tötsä ei ole mikä hyvänsä koriste, vaan hollantilaisten kuusen kärki. Täällä ei kruunata joulukuusta tähdellä vaan piikillä. Tähtiä ei edes myydä missään ja omani jouduinkin maahantuoman Suomesta.

Holskikuusi kuvattuna näyteikkunan läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti