perjantai 6. heinäkuuta 2018

Ruokasarja: Lounas

Hollannissa syödään lämmintä ruokaa kerran päivässä, illalla töiden jälkeen eli n 18 maissa. Tämä johtaa mm siihen että radioasemilla toivotellaaan niihin aikoihin 'Hyvää ruokahalua' kuten Hollannissa on jatkuvasti tapana.

Leivät kivasti muoveissa, ei tarvitse pelätä rapeutta. Ja keitto.
Ruokalakuvat ovat nykytyöpaikalta, jonka ruokala todella kaipaisi remppaa! 70-luvun fiilis.


Lounaalla ei syödä lämpimästi, tai ei ainakaan "kunnolla". Hollannin ulkopuolisen silmiin lounas ei kauehasti eroa aamupalasta. Peruseväs on leipä, sen ohessa ehkä jogurtti ja kananmuna. Muistankin kauansitten ensimmäisellä holskityöpaikalla - joka oli vielä englanninkielinen ja siis kansainvälistä porukka muutenkin - kuinka kimpassa ihmeteltiin tiimipäivän lounastarjoilua, pöydässä kun oli leipää, strösseliä, leikkeleitä ja appelsiinimehua.

Salaattibaari


Leikkeleitä. Ruokala ei ole kallis, saa nähdä vaivaa että pääsee yli 2 euron.

Pikkupurkeissa munista oik on leivänpäällissalaattia.Salaatti toki on "lounaampi" vaihtoehto ja monesti on jotain keittoa. Ei mitään ruokaisiaa (liha-) mutta tomaatti tai parsa tai vastaava yleensä pussissa ostettava. Ravintoloissa on usein kylmien leipien lisäksi puolilämpimiä, eli leivän päällä (pikku) munakas tai paistettu kananamuna juustolla ja kinkulla. Tämän viimeisimmän nimi on uitsmijter joka tarkoittaa portsaria, ilmeisesti heidän lempparieväs. Lisäksi on lämpimiä pikkusuolaisia, joista kirjoitan jossain kohtaa oman jutun, ideaa voisi mm verrata johonkin lihariisipasteijaan.

Lämpimiä juusto/kinkkuvoileipiä

Pasteijanomaisia
Uitsmijter, kuva Wikipediasta. Olen syönyt useampaan otteeseen vaan kuva jäänyt ottamatta. Ei ole minusta ruokabloggaajaksi.

Monesti lounaseväät otetaan jo kotoa mukaan, esim yhdellä työkaverilla on aina kunnon leipäpyramidi mukana.

Vas pyramidi, oik koko lounas. Mies 32 v.

En tiedä miten raksamiehet moisilla kevyteväillä pärjäävät, mutta kun kodissani rempattiin niin eväsleivillä hekin pelasivat. Kun josku kertoilen Suomen "raskaista" lounaista (joskus jopa jälkiruoka) niin yleisin kommentti on varmaan nukkuisin koko iltapäivän moisen pläjäyksen jälkeen.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi7/7/18 19:14

  Eväsleivillä useimmiten Suomessakin raksamiehet päivän vetävät, kun harvemmin on mikroa tarjolla työkohteissa, tai sen kummoisempaa paikkaa syödä kuin lautakasalla istuen. Muualla käydään lounastamassa silloin tällöin, mutta nopeampi ja helpompi on syödä vaan leivät nopeasti työn lomassa. Kotiin kun pääsee sitten, kun sen päivän hommat on hoidettu. Omakotitalorakentamista olen katsellut kymmenisen vuotta, tottakai kerrostaloissa jne isommissa rakennelmissa saattaa olla jopa jokin taukokontti mikroineen ja jääkaappeineen.

  Remppamiehillä harvemmin on "oikeutta" käyttää asiakkaan mikroa ja jääkaappia, joten leivät ovat helppo vaihtoehto. ;)

  VastaaPoista
 2. Toi on kyllä totta, ehkä mielessä oli lähinnä Kummelistakin tuttu työmaakoppi. Kerran olin holskiporukan kanssa työmatkalla Ruotsissa ja niillä oli hernekeittopäivä + pannaria. Holskit eivät ihan tajunneet miksi innostuin.

  Pahoittelen viivettä reaktiossa, Blogger ei just nyt mailaa kommentteja, mikälie bugi.

  VastaaPoista