keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Likvidaatio

Pientä pohjustusta rikollisuusjutuista laitoin jo kesäkuussa. Tällä kertaa tsuumataan likvidaatioihin. Joka ei ole mikään loppuvaraston poistomyynti vaan tappo, yleensä palkkamurha. Näitä tapahtuu välillä aalloissa, välillä satunnaisesti ja välillä on jonkin aikaa hiljaistakin. Tosin viime vuosina on harvemmin ollut suvantovaihetta. Olen kerännyt muutaman lehtileikkeen vuosien varrella, niin saatte hieman kuvaa kuka, mitä ja miksi.

Martin Kok (49v) ammuttiin joulukuussa 2016 seksiklubin pihassa autoonsa. Tekijöistä ei ole tietoa. Haarlemin lehti kertoo 10.12.2016 Hän tuli klubille puoli yhdeksän pintaan. Hän siirtyi pian huoneeseen tytön kanssa. Puoli kahdentoista maissa hän poistui ja pian tämän jälkeen ulkoa kuului laukauksia. Ulkona odottanut mustapukuinen henkilö ampui Martinin auton sivuikkunan läpi kuoliaaksi ja katosi samointein aidan yli (näkyy valvontakameran kuvissa).

Haarlems Dagblad 10.12.2016. Poliisi vetää sulkunauhaa, takana auto jossa Kok istui.

Martin oli nuorempana tappanut (ainakin) kaksi henkilöä ja istunut linnassa jokusen vuoden. Jossain kohtaa hänella oli escort service-yritys Viime vuosinaan hän piti kriminaaliblogia jossa kirjoitteli nimillä rikoksista, hankkien näin paljon vihamiehia. 2016 hän selvisi jo kahdesta murhayrityksestä, kolmas sitten onnistui.

Hieman erinäköisiä arkunkantajia Martinilla. Kuvan lähde.
Djordy Latumahina (31 v) ammuttiin lokakuussa 2016 autoonsa. Häneen tyhjennettin puoli konekivääriä ja toisella etupenkillä istunut tyttöystävä sai myös osansa. Djordy kuoli, tyttöystävä loukkaantui vakavasti. Takapenkillä istui heidän kaksivuotias lapsensa.

HD 29.3.2017
Haarlemin lehtijuttu on maaliskuulta. Djordyn ampuja saatiin mm poliisi-TV:n  ja yleisövihjeiden avulla kiinni. Jo aiemmin oli melko varmaa, ja tekijän kiinnioton jälkeen aivan varmaa, että kysessä oli erehdys. Tarkoitettu ammuttava rikollinen asui samassa taloyhtiössä ja ajoi myös Mini Cooperilla. Djordyllä ei ollut mitään linkkiä rikollisuuteen. Ampuja sai 30 vuoden tuomion keväällä 2018.

Reduan Bakkali (41v) tapettiin maaliskuussa 2018. Hän on Nabil Bakkalin veli, ja tapettiin siksi. Nabil nimittäin on  luvannut kertoa poliisille enemmänkin mocro-mafiasta. Tällaista todistajaa kutsutaan kruunutodistajaksi ja vaihtarina saa suojelun ja kunhan prosessi on ohi uuden henkilöllisyyden ulkomailla. Nabil on itsekin ollut osallisena jopa likvidaatioihin ja jonkun tuomion istunutkin. Jos lehtiin on uskominen syy kruunutodistamiseen on pieleen mennyt likvidaatio, jossa uhri olikin Nabilin kaveri eikä se mikä piti.

Eindhovens Dagblad 3.4.2018. Otsikossa ihmetellään, että eipä olisi yskonut Andyn olevan Mocro-ampuja.
Redouanin ampuja oli juuri pidätetty.


Nabil on perheestä ainoa kaidalta polulta poikennut, loput Marokkolaisen maahanmuuttajjaperheen lapsista ovat opiskellet ja asiallisissa töissä tai yrittäjinä. Niin myös Redouan Bakkali, jolla oli menestyvä kiinteistöyritys. Ampuja tuli aamulla 8:30 työhaastatteluun olevinaan työnhakijana, mutta ampuikin haastattelijansa eli yrityksen omistajan. Hän jäi hyvin selkeästi yrityksen valvontakameraan ja pidätettiinkin jo pari viikkoa myöhemmin.

Karel Pronk (60) ammuttiin  viime kuussa keskellä päivää Delftissä, kun hän lähti kahvilasta. Karelilla oli takanaan huumekauppaa ja likvidaatiokin. Sittemmin hän toimi toimeksiantajana muissa likvidaatioissa, lehtijutussa käytetään sanaa murhavälittäjä. Hän istui aikansa vankilassakin, mutta otti välillä lomaa, eli karkasi. Mm Haarlemin sittemmin suljetusta kupolivankilasta hän lähti yksinkertaisesti ikkunanpesijälankonsa avustuksella, tällä kun oli tarpeeksi pitkät tikkaat, että pääsi muurin yli.

Haagin 'Holleeder' murhattu. ED 8.8.2018. Holleeder viittaa Hollannin ehkä tunnetuimpaan rikolliseen, Willen Holleederiin. Siitä voisi kirjoitta vaikka kirjan - ja on kirjoittetukin, jo usempia. Hänen tunnetuin tempauksensa oli Freddy Heinekenin - ko panimon omistajan - kidnappaus 1983 jolloin lunnaaksi vadittiin (ja saatiin) 35 miljoonaa guldenia (n 16 m euroa). Juuri nyt Holleeder odottelee (taas kerran) tuomiota. Pronk ei ole tehnyt mitään yhtä näyttävää, mutta lienee kuitenkin Haagin huippuja (ei kuitenkaan ole esim englanninkielistä Wikipediaa).


Ilmeisesti murhaajasta oli silminnäkijhavaintoja ja hänestä on nyt etsintäkuulutus. Tuntomerkit ovat aika napakat, jos on mennyt tatuoimaan jopa kasvonsa.

Luotettavan oloinen kaveri. Poliisin kuva.

Tätä kirjoittaessa viimeisin ampuminen oli Fouad Rashidi (34) Eindhovenista. Lehdet eivät ole vielä oikein selvillä mihin tämä liittyy (minkä alan rikollinen) vai onko kyseessä taas vahinko tmv. Fouad ammuttiin autonsa sivuikkunan läpi kahdeksan maissa lauantai-iltana 8.9.2018. Tekijöistä ei ole vielä tietoa, silminnäkijöiden mukaan kysessä olisi välimerellisen ulkonäön omaava, n 5-kymppinen lyhyt ja tanakka mies.

Otsikkona "Likvidaatio lapsen nähden"- ihan tapahtumapaikan vieressä oli 14-vuotias poika ulkoiluttamassa koiraansa.

Lehtijutussa haastatellaan muutamaa naapuria. "Taloni arvo romahti" toteaa yksi heistä. Mikä taatusti pitää paikkansa.

Eli tällaista Suuren Maailman menoa täällä, ja yllä ei todellakaan ole kaikkia tapauksia. Kyllähän Suomessakin satunnaisesti vilahtaa käsite 'alamaailman välienselvittely' tai 'palkkamurha' Iltasanomissa, mutta todelliset tapaukset viimeiseen 10 tai 20 vuoteen voinee laskea yhden käden sormilla. Hollannissa vuoden tappoihin ei riitä edes kädet ja jalat yhteensä, alla tilasto Eindhovenin lehdestä elokuulta 2017.

ED 29.8.2017, Likvidaatiot per provinssi (lääni). Buitenland on ulkomaat,
mm Thaimaassa ja Etelä-Amerikassa asustaa rikollisia ja niitä sitten napsitaan siellä.

Vuonna 2017 likvidaatiota oli 25 kpl (+ ulkomaat, josta en löytänyt tietoa), silloin trendi ei ainakaan olllut laskussa. Vuodelta 2018 löytyy uutinen, että vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 'vain' 7 likvidaatiota, eli jos linja säilyy lopputulos olisi alhaisempi kuin viime vuosina. Toivotaan niin.

1 kommentti:

  1. Ruotsissa ihan samanmoista menoa, aseellista välienselvittelyä rikollisryhmien välillä lähiöiden kaduilla.

    VastaaPoista