maanantai 23. joulukuuta 2019

Pankkiautomaatit vaarassa

Suomessa ei pankkiautomaatteja pahemmin ryöstellä tai räjäytellä, viimeisin (nopeasti etsitty) Google-osuma Suomeen on lähes kahden vuoden takaa, jolloin ryöstövälineenä kauhakuormaaja.

Hollannissa ryöstöt / yritykset ovat lähes jokaviikkoisia, esim. tätä kirjoittaessa sain heti osuman samalle päivälle. Näillä on nimikin, plofkraak. Ontploffen on räjähtää, kraken on murtaa eli pamausmurto. Toimitapa on: johdetaan automaattiin kaasua (esim asetyleeni), kitataan kiinni ja räjäytetään. Olletikin jotain rahaa välillä saaliiksi saadaan, kun viime kuuhun mennessä oli jo 60 tehty tänä vuonna. Summia ei koskaan kerrota, ettei innosteta lisää. Ja onhan niissä väripatruunoita yms mutta eivät kait sitten toimi (tarpeeksi hyvin?).

Oli ABN Amro, Leeuwaarden. Kaikki kuvat NOS.nl-silvuilta

Huono puoli on tietty se, että säikähdyksen (räjähdys on räjähdys) lisäksi aineellinen vahinko voi olla hyvinkin suuri, esim koko julkisivu.

Oli ABN Amro, missä?

Hollannin kolmanneksi suurin pankki. ABN Amro saikin tästä tarpeekseen ja sulki n puolet automaateistaan viime kuussa. Tehdyistä 60 murrosta 52 on ollut ABNnän automaatteihin, ilmeisesti heillä tietty murtosuosittu malli usein käytössä.

Spijkenisse, värien perusteella ehkä Rabobank. Täällä ei ole vielä Otto-tms yleispisteitä vaan pankkien omia.
Tosin juuri nyt on tulossa kolmen suurimman pankin yhteinen keltainen linja.

Kysessä on rosmojen ja pankkien kilpavarustelu, mutta automaatteja ei voi rajattomasti vahvistaa, varsinkin kun vahvistettu automaatti = vahvemmat panokset. Parasta olisikin keksiä tapa jolla saalis olisi satavarmasti arvoton ja houkutus murtoihin poistuisi. Harmi, että nyt tavikset kärsivät kun automaattikanta harvenee.

Ps. Lisäys juuri ennen julkaisua: per 16.12 (eli viikko sitten) päätettiin (ministeritasolla), että kaikki ulkona olevat (seinässä) automaatit ovat kiinni joka yö klo 23-07. Jos rahaluukku on lukossa sinne on vaikeampi änkeä kaasujohtoa tmv räjähdettä. Toimenpide on väliaikainen, mutta kuinka kauan?

Ps. 2:


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia juttuja kirjoittelet, harvemmin tulee kyllä kommentoitua.

    Haluaisitko kertoa enemmän omasta hevosharrastuksestasi siellä? Minkälaisia hevosenpitotapoja, Suomesta eroavia siellä on?

    Rauhallista Joulua,
    Toivottaa Minja

    VastaaPoista
  2. Moi, kiva kun kelpaa! Omasta harrastuksesta ei ole kummempaa sanottavaa, suht monipuolisesti tätiratsastan (kuvan valkoinen otus on myyty, nyt alla ruunivoikko joka näkyy vaikka tuossa ekana. Mutta harrastuksesta noin ylipäänsä (harrastelijan näkökulmasta, kilpapuolesta en tiedä mitään) olen kyllä kirjoittanut jo aika paljon, esim talliesittelyjä tai koulukisa-sarjan eroista arvostelussa jne. Ja luontojutuissa vähän maastojakin näkyy. Eli jos vasta suht vastikään löysit blogini kannataa klikata nettisivun reunasta tunnisteita hevonen / talli / koulukisat ja luonto niin saat heppajutut näkösälle. Nykytallia en ole vielä esitellyt, toisaalta siinä ei ole mitään kovin "erikoista" vs Suomi. Paitsi avoin maneesinseinä. Mutta ehkä senkin voisi laittaa jossain kohtaa, ihan vaan tavisesimerkkinä.

    VastaaPoista