perjantai 27. joulukuuta 2019

Traktoreista

Protestia protestin perään. Kerroinkin jo kertaalleen ja taas oli lehden etusivulle asti.

ED 19.12.2019. Huomaa joululiina.


Alkuun maanviljelijöillä oli kansan tuki, nyt jatkuva liikenteentukkimen yms alkaa jo hieman nyppiä. Ja militanteimman protestiporukan puheenjohtaja vertasi jo maanviljelijöiden kohtelua juutalaisvainoihin, joka kuitenkin kohautti aika lailla. Koska Hollannista karkoitettiin prosentuaalisesti eniten juutalaisia Saksaan, aihe on edellene hyvin arka.

Selvästi myös järjestäytyneisyys kärsii. Viime viikon keskiviikkona mm grillailtiin moottoriteillä (ja Amsterdamissa, Damin aukiolla) ja ajettiin jopa liikennettä vastaan. Paikallislehden etusivulla kerrotaan paikallistraktorien touhuista. Tavoite oli moottoritie A67 mutta poliisi esti. Ajoivat sitten Eindhoven keskustaan, että sinne torille, mutta poliisi esti. Menivät sitten Bavaria-panimon eteen patsastelemaan ja haittaamaan rahtiliikennettä. Tässä ideana se, että suuryrityksiä sitovat eri typpipäästösäännöt kuin maanviljelijöitä (paljon vapaampaa). Siksipä sinne mieltä osoittamaan.

No, yllä ei ole mitään kovin uutta vs edellinen traktorikertomus. Mutta, tarinaan mahtuu jopa kaksi (2!) suomibongausta.  Eka on helppo, katsopa kuvaa tarkemmin.

Hyvä Suomi!

Toka liittyy Bavaria-panimoon. Bavaria on yksi hollannin suurimmista panimoista ja tuottaa litkua lähinnä Etelä-Hollantiin. (Litkua, sillä holskioluesa on selvästi vähemmän mallasta kuin suomalaisissa. Vastikään ostin Lapin Kullan merimieskirkolta ja sehän on vallan vahvaa verrattuna paikallisiin. Karhu veisi varmaan tajun). Bavarian oma merkki on Bavaria, mutta 2/3 tuotannosta on vientiin. Ja vienti ei ole Bavarian alla vaan kauppojen ns omia merkkejä. Allaoleva tulee siis Lieshoutista, joka on naapurikyläni.

Pirkka Lager


Täällä esim lukee Lieshout mutta muistelisin että paikka on mainittu ihan tölkissäkin. Toivottavasti resepti on suomalaiseen makuun. Terveydeksi!

Ps. Sattumalta joulun alla (21.12) oli lehdessä vielä traktorijuttu, taustaa protesteihin liittyen. Siellä kerrottin myös seuraavaa (traktorifaneille): Traktoreita on Hollannissa puolisen miljoonaa ja suosituin merkki on Fiat-konsernin New Holland (sininen). Kakkosena on John Deere (vihreä) ja kolmantena Case (punainen). Fendt (vihreä) ja Massey Ferguson (kirkkaanpunainen) täydentävät top-vitosen AgriDirectin tutkimuksen mukaan. Värit oli jutussa mainittu, hassua, kaupunkilaisena olisin luullut että traktorissakin saa valita värin, kuten autoissa, mutta näemmä sillä ei ole tosihommissa merkitystä.

2 kommenttia:

  1. Itsekin todistin Saksassa tuollaista protestia. En ollut koskaan nähnyt niin paljon traktoreita kerralla. Mielenkiintoinen kontrasti isot renkaat ja äänet urbaania kaupunkimaisemaa vasten. Varmasti paljon huomiota herättävä tapa ilmaista mieltään, mutta ymmärrän kyllä, että liikenteen tukkiminen voi alkaa jossain vaiheessa joitakin ihmisiä nyppiä.

    VastaaPoista
  2. Joo, viime aikoina noita on viranomaispuolelta hieman enemmän rajoitettu. Toisaalta liikennettäkin on nyt (edelleen) koronan myötä vähemmän, eli haitta on hieman pienempi. Ongelma (typpipäästöt) ei kuitenkaan ole vielä ratkennut ja valvonta osui jopa 'minun' tallille: tallinpitäjän sopi purkaa kaksi vanhaa, ei käytössä olevaa, karsinaa, ettei vaan ole tai tule enempää hevosia kuin luvat antaa myöten.

    VastaaPoista