torstai 13. elokuuta 2020

Hellekesä 3

Alkaa tulla tavaksi tämä helle. Asun nyt kolmatta kesää täällä "sisämaassa" ja edelliskesinä jo mainitsin kuivuuden ja hirmuhelteet. Nyt ei ihan 40 asteeseen päästä mutta viikon verran 35-37 on ihan riittävästi. Kivitalokin kivasti lämpenee, onneksi on yksi pikku ilmastointihärpäke niin saa nukuttua. Ja päivän vietän paikoillan istuen, iltapäivästä tietenkin taas käyn tallilla kerran pari suihkimassa eli viilentämässä hevosen. Ehkä pärjäisi ilmankin, mutta minulla on aikaa enkä osaa olla menemättä.

Pelargonin lehdet menettävät värinsä megahelteillä.

Helle vetää porukan tietenkin vesistöjen ääreen. Waal-joen rannalla olikin sitten hieman poikkeuksellisia rantahäirköitä kun läheisen luontoalueen konik-hevoset tulivat apajille. Niiden pitäisi pysytellä aitojena takana, mutta nyt joen vesi on niin matala etta pääsevät kiertämään aidat rantaa myöten. Hevoset ovat "villejä" maisemointihevosia, mutta koska Hollanti on populaa täynnä ne ovat hyvin ihmiskesyjä ja jopa päällekäyviä kun ääliöt antavat niille esim leivänpalasia.

Kuva täältä.


Ilman päällekäyvyyttäkin ei-hevosihminen väistää jos ko otus änkee iholle. Ja yksikin nainen väitti nettijutussa hevosen makoilleen hänen rantapyyhkeensä päällä 1,5 tuntia. Pyyhkeen vieressä oli mm hänen laukkunsa missä puhelin, vesipullo ja aurinkorasva, jotka nyt oliva myös tavoittamattomissa.

Koska keliä on se 35 astetta en kyllä ihan heti usko puolentoistatunnin tarinaan. Niin moni holski on hevosihminen että vaikka vähän pelottaa joku muu varmaan olisi osannut pokun siitä hätistellä. Ja tosiaan näillä helteillä rento venttailu ilman vettä ei oikein tunnu uskottavalta.

Kuva täältä.

Mernerannassa tietty myös tupeksittiin. Hollannin reunahan on Atlanttia ja se ei ole ihan niin kiltti vesi kuin Välimeri tai Suomenlahti. Varsinkin laskuveden tai maalta päin tulevan tuuleen aikaan voi ilmaantua hyvinkin hurjia virtaamia, kun hiekan korkeuserojen myötä välillä on kapeikko joka voi imaista jopa 15 km/tunnissa-nopeudella. Nopeinkin pikauimari ui "vain"8 km/h, joten ohje on ettei kannata turhaan pulikoida vaan antaa mennä. Kun virtaus laantuu (pahimmillaan olet jo kilometrin päässä rannasta) pitää uida vähän matkaa rannan suuntaisesti ja sitten palata (ei-virtauskohdasta).

Virtausohje, sen nimi on mui (lausutaan mäy). © Reddingsbrigade Egmond

Osaan uida, mutta en tiedä osasisinko olla rento ja uskoa hyvään lopputulokseen tuossa. Eilen olikin ollut meripelastajien tiukin päivä koskaan ja 45 ihmistä jouduttiin pelastamaan vedestä. Kaikkineen 4 hukkui. Iltapäivästä uiminen jo kiellettiinkin, korkeintaan polvisyvään sopi mennä. Eilen oli maalta päin tuleva tuuli, joka on petollinen.

Näemmä naapurillakin paloi käpy (kuvattu eilen).

Noin viikko sitten oli myös hurja tilanne kun puolalainen mies pelasti kolme lasta. Hän oli juuri Puolassa asuvan vaimon kanssa puhelimessa - ko mies oli täällä parin kuukauden vierastyövaimana - ja lopetti puhelun Täytyy mennä, tuolla on lapsia hädässä. Lapset pelastuivat mutta vesi imaisi miehen. Aika pian joku täysin perhettä yms tuntematon holski pystytti crowdfundingin. Vierastyömies ei tietenkään ollut mitenkään rikas ja kotona odotti vaimo ja kolme lasta. Rahoista oli tarkoitus kustantaa vainajan kotiinkuljetus ja hautajaiset. Summa kuitenkin kasvoi silmissä ja nyt leskellä on hieman pelivaraakin muutamaksi vuodesksi - vahvasti hyväntekeväisyysinnokkaat holskit keräsivat hetkessä 360 000 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti