lauantai 8. elokuuta 2020

Kodin putkimies

Keittiön allas ei enää vedä kunnolla, havainnoin viime lauantaina. Tylsää ja muutaman sooda, etikka & MrMuscleyritelmän jälkeen soitan maanantaina putkimiehen paikalle. Google on ystävä ja siitä vaan etusivulta, valtakunnallinen numero joka ohjaa paikallisen yrittäjän paikalle. Pian soittovatkin takaisin ja tiistaille sovittiin aika.

Ei vedä ei.

Pojat olivat täsmällisesti paikalla ja tutkittuaan hetken luettelivat hinnat. No, ei vedä niin ei vedä, pakkohan se on laittaa, siitä vaan.

Seurasi noin tunnin vimmaista puuhastelua, vettä juoksutettiin ja vessaa vedettiin ja kahdella koneella metelöitiin pihan ulkoviemärin kautta (kaikki liittyvät samaan keskusputkeen). Välillä haisi viemäri ja välillä pulputti kunnolla. "Valmista tuli arvon rouva, titta på" ja jovain, keittiö vetää kuin häkä.

Laskun paikka. Klup, hieman tuli iso lasku, ihan näin en sitä ollut aiemman luettelon perusteella päässälaskenut, mutta homma hoidettu & toimii. Ei auta kuin maksaa. Pankkikorttipäätekin kätevästi mukana, korona-aikaan ei sentään kättä päälle, kiitos ja hei ja takuukin on!

Koordinoivan firman sivuilla innokas setä. Pojat olivat ei-kantahollantilaisia.

Korttikuitista sitten näkyi firman nimi, sehän ei sinänsä ollut tullut vielä puheeksi. Kurkataanpas netistä. Itse tykkään, varsinkin nykyisin pikkukyläasukkaana, että tärkeintä on, että firma on paikallinen eikä mikään isovaltakunnallinen. Paikallisuushan oli luvattu nettisivuillakin. Jovain, firman kotipaikka Odiliapeel, sepä hyvä.

Ja sitten kelasin sivua alemmas. Kas, arvosteluja. Onpas aika heikot, pojathan olivat ihan kohteliaita, aikakin päti eivätkä pahemmin sotkeneetkaan? Ensimmäinen arvostelu: Huijareita! Lukkosylinterin vaihto 700 euroa. Toinen: Huijareita. Kolmas: Luokattomia huijareita! Neljäs: Älä käytä! Ja tarinat joko lukkohuolto tai minun tapaustani vastaava putkitukos, huijatut menettäneet 600-2000 euroa.

No, ei siinä kauaa tarvinnut selailla että ymmärsin kuuluvani samaan joukkoon. Edempi googlettelu löysi myös kuluttajasivuja aiheesta. Sinänsähän kaikki arvostelut ovat turhia, sillä ei kukaan ko firmaa etukäteen googleta, minäkin näin nimen vasta kuitista. Kävi ilmi, että tämä on ihan yleinen ongelma, firmoja (nettisivuja) perustetaan ja poistetaan yhtä nopeasti. Uudelleen jos soittaa (valittaa) saa haukut tai uhkailua tai luurin kovaan. Joku oli laitellut kirjeitäkin. Ja nämä siis lukkopalvelu tai putkitukos. Molemmat ongelmia joihin yleensä halutaan nopea ratkaisu (jopa tunneissa) eikä ehkä kauheasti tutkita ja hintavertailla kuten jossain suunnitellummissa remonteissa.



En tiennyt. Ja tyhmänä luotin. Jälkikäteen on tietenkin muutamakin olisi pitänyt, ihan vaikka ennen ensimmäistäkään soittoa olisi pitänyt hieman tutkia esim paljonko suunnilleen pitäisi maksaa. Ja sitten vaikka soittaessa pyytää jo jotain osviittaa. Vaan eipä auta, tehtyä ei saa tekemättömäksi. Pankin kautta rahoja ei saa takasin (maksoinhan itse ja vapaaehtoisesti) ja poliisikaan ei auta (eihän tuossa ole rikosta, onpahan kova hinta). Lisäksi en toidellakaan tiedä poikien nimiä ja jos alkuperäisen nettisivun numeroon soittaa voivat helpolla kieltää puhuneensa kanssani ikinä (sivun puhelinnumero muuten vaihtuu päivittäin). Milläs sen todistan, että olen asioinut? Lisäksi nettisivu tietty sanoisi, että koordinoi, eikä ole vastuussa paikallisen toimijan tekemisistä.

24h myöhemmin pesen pyykin. Kun menen tyhjäämään saan samalla luututa lattian. Viemärin tukosratkaisu oli hyvin lyhytkestoinen. Käytännössä nyt voisin lähteä kuluttajansuojalinjoille eli vaatia yritykseltä asian korjaamista ja hyvitystä. Mutta turha edes yrittää, kuten yllä jo mainittu en saisi edes todistettua olevani asiakas. Toki pankkikorttikuitti on, mutta lienee hämärä pöytälaatikkofirma ja vaikka nappaisin oikeusturvavakuutuksen ja asianajajan niin (vaikka isohko raha olikin) tuskin olisi vuoden - puolentoista jumppavaivan väärti. Varsinkin kun (pakkikorttikuitin) firmakin varmaan katoaa ihan päivänä minä hyvänsä kuin pieru saharaan.

Kodinhoitohuoneessa ei ole lattiakaivoa, mutta onneksi laattalattia ja huomasin,
että räsymatto on eri kätevä, oli imenyt pääosan.

Tätä kirjoittaessa "aito" putkimies tutkii tukosta. Kun lähdin sitä etsimään sain nähdä vaivaa, sillä ensimmäiset 5-7 linkkiä ainakin lienevät huijareita. Niitä seuraaviinkaan tuloksiin en oikein luottanut  ja lopulta googletin täsmänä nimeltä firman jonka autoja olen välillä bongannut, esim kun kunta pari vuotta sitten suoritti laajempaa putsausta. Tämä aito setä ei edes askartele takapihan viemärin kanssa vaan kaivoi ensitöikseen kuopan etupihalle. Sieltä lähdetään tukimaan tukosta taaksepäin.



Kuulemma en ole ainoa, joku oli maksanut 3kin tuhatta. Sehän oli ihan idiootti, että niin paljon maksoi! No niin olin minäkin, kiva kun huomasit.


4 kommenttia:

  1. Meillä oli viime talvena myös kovasti ongelmia noiden tukkeutuvien viemäreiden kanssa, eikä kodin putkimies tuntunut tehoavan. Nyt odottelemme viemärihuoltoa niin jos tämä talvi menisi vähän helpommin. Aika hurja, että noissa hinnoissa on siellä noin isot erot ja että yliveloitetaan tietämätöntä asiakasta.

    VastaaPoista
  2. Joo no eipä tuo mikään yliveloitus ollut vaan huijaus. Kantapään kautta opin ja jatkossa en koskaan ota ekaa tai tokaa linkkiä jos jotain palvelua tai tuotetta tarvitsen. Tai ainakin tsekkaan taustoja vimmaisesti.

    VastaaPoista
  3. Meilläkään ei vedä tällä hetkellä keittiön viemärit. Olen jo muutamaan kertaan kokeillut kotikonstein, mutta pitänee tarkastaa ne ihan putkikameralla, että missä on tukos. Ikävää, että ensimmäinen tukosratkaisu ei mennyt teillä ihan putkeen.

    VastaaPoista
  4. Huh, tarkka saa olla huijausten kanssa. Meidän tuttu kertoi juuri, että heille tulee viemärikartoitus. Ilmeisesti siis jotain ongelmaa on ollut. Aina on hyvä, jos löytää joitain suosituksia firmoista.

    VastaaPoista