tiistai 6. syyskuuta 2022

Kiltameininkiä osa 3

Killoista olen kirjoittanut jo parin osan verran (edellinen). Viime vuonna vahingossa eksyin mestaruuksiin, sarjan lopuksi siis vielä kilpailulajit. Joita oli 4: Lipunliehutus, rummutus, pasuunansoitto ja standardiratsastus. Valitettavasti olin paikalla vasta päivän päätteeksi joten sain kuvia vain hevosista, muu toiminta oli melkolailla ohi. Ei auta kun kopioida järjestäneen tahon sivuilta.

Ensin lipunliehutus. Tuttua touhua, nähnyt mm Italiassakin, lienee monin paikoin vaalittu keskiaikaperinne.


Luokkia oli näemmä useampia, ikäluokkia (>40v, >50v, <12v) ryhmiä ja yksin. Lisäksi ABC nimityksillä, ilmeisesti se on avoin luokka ja siinä sitten ranking-tyyppisesti parhaat ja hieman heikommat jne. Lisäksi myös erikseen luokka "ilman akrobatiaa", kuten alla näkyy liehutus voi mennä hyvinkin villiksi.


Myös rummutuksessa on eri luokkia eri kirjaimilla. Tuloslistalla näkyy pelkkiä seinioriluokkia, luulisi, että nuorempikin väki "saisi" osallistua?



Viimeisenä ei-hevoslajina pasuunansoitto. Tälle oli vähemmän kiinnostusta ja tuloslista on lyhyt, vain 2 luokkaa, seniorit B ja C. B-luokassa vain yksi osallistuja, joten siitä helppo voitto.

Naisella kilta-asu, harvinaisempaa (St Matthias Gilde, Oploo).

Ja sitten hevososioon. Valitettavasti ratsastuksen päälaji (ja siinä koko asu + lippu) oli jo ohi joten lainakuvilla jatketaan. Päälaji on huonosti suomenettu standardiratsastus. Käänsin sanatarkasti (standaardrijden) mutta oikeasti standaard on rykmentin - tässä tapauksessa killan - lippu. Standaard löytyy hollanin Wikipediasta mutta tuppaa suomeksi Pursilipun. No, tunnuslippu nyt kuitenkin. 

Niinpä tämä standardiratsastus tarkoittaa ratsastusta lipun kanssa (ja täydessä univormussa).  Voisi kuvitella, että kulkueessa ko ratsastus ei olisi kovin kummoista (suoraan van) mutta alunperin ratsastajat myös pyyhkivat kadun/tien puhtaaksi rahvaasta jotta kulkea mahtui kulkemaan, eli piti mennä vähintäänkin siksakkia laidasta laitaan.

Osallistuja 79v (heppa 18 ja ukkelilla vasta pari viikkoa). Liput maassa merkkaavat radan rajat.

Olletikin lukijoien joukossa on myös kouluratsastajia, joten kouluradan malli (tehtävälista kirjaimilla) on tuttu. Standardiratasastuksen rata on aika erilailla merkitty, alla ensin käyntiosio ja sitten ravi, nämä mennään siis peräkkäin. Rata on 30*60m.

Hassua, että sisääntulo (ja alempana lopputervehdys) metrin keskilinjasta vinossa. miksiköhän?

Kuvat säännöistä täältä

Arvosteluperusteina on lähinnä ohjaus + uljas asento ja lippu pystysuorassa. Toki hevonenkin saa liikkua puhtaasti.

Voittaja, hienoin pukukin ehkä. Huomaa hevosella silmälaput.

Illan päätteeksi sitten renkaantökintä.


Eri lajeista saa sitten voittoprenikoita. Edellisessä osassa kerroin hopeankantajista, näemmä hevoset kantavat omansa.

Tämä hevonen oli jo 26v ja laitumelta nykäisty (kertoi omistaja-ratsastaja). Ehkä olisi voinut antaa ollakin, ikävän laiha.


Alla vielä tökintävideo ja pätkä palkintojenjaostapoistumista kellonkilinällä. 79-v ukkelin hevonen hieman kiihtyy. Ollapa itse noin vetreä sen ikäisenä. Tai edes elossa.



Kaikkineen mukavaa kerho-harrastelua ja nyt kun olen touhuun kiinnittänyt huomiota niin eri tapahtumissa näitä kiltahiippareita näkyy, rummuttamassa tai lippukulkueena. Esimerkiksi kun kunniamerkit jaettiin (kuninkaanpäivänä) tai vaikka jos joku uusi patsas paljastetaan tai koulu avataan tai ... No, ylipäänsä jos osuu tapahtuma kohdalle johon sopii pieni juhlallisuus, myös häissä tai hautajaisissa voi bongata.

Hieno vanhanmallinen työhevosriimu. Hevoskanta aika erilaista kuin muissa kisoissa.

Juuri vastikään kerroin kuinka holskit tykkäävät laumautua, tällaiset harrastekerhot (kiltojen lisäksi mm karnevaaliyhdistykset ja eri urheilulajit) kuuluvat myös vahvasti Hollanin perinteisiin. Ja killat eritoten ovat perinteisiä, oman kylän Onze Lieve Vrouwe täyttää 2024 700 vuotta. Jäseniä on 28 kpl, saas nähdä millaiset torijuhlat saavat aikaiseksi. Raportoin (ehkä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti