tiistai 7. kesäkuuta 2016

Poni ei ole hevonen

Tämä on vähän vanhempi juttu - bongasin sen paikallisesta hevoskattojärjestön (KNHS) PaardenSport-lehdestä jo viime kesänä. Juttu oli niin käsittämätön, että otin sen talteen ja nyt se saakin blogin myötä ikuisen elämän.

Paard&Sport kesäkuu 2015
Kyseisessä juttusarjassa referoidaan oikeusjuttuja tmv kiistoja. Tällä kertaa kysessä on poni takapihalla. Ponin nimi on Reus, joka tarkoittaa jättiläistä. Olletikin kysessä kuitenkin on korkeintaan metrin korkuinen pikkuponi. Tekstin sujuvuuden takia suomennan Reusin Jätiksi. Suomennos on omani ja vapaamuotoinen, kuitenkin asiasisältöä muuttamatta.

Poni ei ole hevonen. SAAKO JÄTTI OLEILLA TAKAPIHALLA?
Hevosen ja ponin erolla on merkitystä, mikä käy Maartenin kokemuksesta ilmi. Jätin omistajana hänen tulee ilmaantua lääninoikeuden eteen. Oikeusjutun ydin on: onko poni hevonen?

Päivänsä Jätti viettää noin 200 metrin päässä laitumella, yöt se on Maartenin takapihan vajassa, ja satunnaisesti päivätkin, mikäli Maarten on kipeä. Kun vuokrahuoneiston omistajasäätiö saa kuulla tästä ei hyvä heilu.

Mahtuisikohan tämä parvekkeelle?


Mitä vuokranantaja vaatii?
Vuokraajataho vaatii, että ponia ei enää sovi pitää vajassa. Perustelut: poni on hevonen eikä täten "normaali" kotieläin vaan ennemminkin "karjaa". Nämä perustelut vuokranantaja johtaa VanDale tietosanakirjasta ja Wikipediasta. Ja karjan pito asunnon yhteydessä olevassa vajassa ei ole sallittuja vuokraehtojen mukaan. Lisäksi poni aiheuttaa vuokranantajan mukaan hajuhaittaa ja tuo mukanaan tuhoeläimiä. Täten Maarten ei osoita olevansa hyvä vuokraaja.

Miten vuokraaja reagoi?
Maarten on tietenkin eri mieltä vuokranantajan kanssa. Hänen perustelunsa: ei ponin tarvitse olla ollenkaan hevonen. (Tiede)kirjallisuudessa ei ainakaan ole selkeästi esitetty, mikä on ero näiden kahden välillä. Lisäksi ponia pidetään harrastuksen vuoksi, eikä ansaitsemistarkoituksessa. Täten ponia ei voida määritellä karjaksi. Lisäksi poni ei suinkaan ole epänormaali kotieläin; Maartenin ympäristössä monilla muillakin on poni takapihalla.

Mikä tämä on?
Mitä sanoo tuomari?
Läänintuomari ratkaisee lopulta poni/hevoskiistan: Jätti saa jäädä ja poni ei ole hevonen. Tieteellisesti tästä ei ole selkeää määritelmää, mikä tuomarin mukaa painaa vaakakupissa enemmän kuin sanakirjan määritelmä. Myöskään tuomari ei näe ponia karjana tai epätavallisena kotieläimenä, Jättihän on Maartenille harrastus.

Kaiken lisäksi poni on mainittu 2015 helmikuussa julkaistulla kotieläinlistalla, jonka valtiosihteeri on kirjeitse laatinut. [suom huom: Ko kotieläinlista laadittiin, jotta saatiin selvyyttä rajatapauksiin kuten liskot, seeprat ja apinat. Että mitä sopii pitää ja mitä ei].
Aiheuttaako poni sitten hajua ja haittaa? Myöskään tätä vuokranantaja ei voi selkeästi todistaa. Edes vierailu asuntoon ja vajaan ei muuta tuomarin mielipidettä. Paikanpäällä on siististi erillinen tila, jossa ei haise.

Tämä ei ole hevonen.

Loppukaneetti: Poni ei (toistaiseksi) ole hevonen, Maartenin suureksi iloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti