tiistai 28. kesäkuuta 2016

Amsterdamin vesilinja

Hollanti on alava maa, ja vedestä voi olla paitsi haittaa myös hyötyä. Tai näin ainakin pääteltiin 1800-luvun lopulla kun pykättiin Amsterdamin vesilinja, eli Amsterdamin puolustusrintama.

Rintama muodostuu 42 linnoituksesta,  jotka kiertävät Amsterdamin. Koko linnoitusrintaman pituus on 135 km.


Rintaman idea on, että vihollisen lähestyessä tietyt alueet voidaan laskea veden alle. Näin jalkaväki tai ratsuväki ei pääse hyökkäämään, sillä veden alle piiloon jäisivät ojat, aidat yms esteet. Vettä oli tarkoitus laskea vain 30-50 cm, jotta laivat/veneet eivät myöskään pääsisi etenemään.

Penningsveerin linnoitus

Vijfhuizenin linnoitus

Linja valmistui 1914. Sitä ei koskaan käytetty, sillä suurinpiirtein näillä main lentokoneet oli keksitty(!). Nykyisin linja on Unescon suojelukohde. Linnoituksissa majailee mm käsityöläisiä, ravintoloita tai kerhotiloja.

Liebrugin linnoitus. Täällä on satulaseppäni ateljee.
Vesilinjoja on pari muutakin, mm Hollantilainen vesilinja rakennettiin jo 1800-luvun alkupuolella ja sitä käytettiin jopa kolme kertaa, viimeiseln kerran toisen maailmansodan aikoihin (jolloin siitä ei enää ollut apua. Saksalaiset miehittivät Hollannin). Myös tämä löytyy Unescon listalta. Vastaavia rakennelmia ei liene muualla maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti