torstai 5. marraskuuta 2020

Valjashevoset 1: Perinteinen laji

Olen pitänyt blogia jo jokusen vuoden ja nyt vasta tajusin, etten ole tätä (lähes pelkästään) Hollannin erityislajia esitellyt ollenkaan: Valjashevosia. Keksimäni nimi on tönkkö, suora käännös sanasta tuigpaard [täychpaard]. Lajin oikea nimi on hollanniksi aangespannen [aanchespannen], eli 'vaunun eteen valjastettu'.



Hevosen voi tietenkin valjastaa vaunun eteen eri tarkoituksiin, esim raveihin (draverij) tai valjakkoajoon (mennen - miten tästä tulee mieleen joku 70-luvun haju?). Vastaavasti tietenkin ravihevonen / draver ja valjakkohevonen / menpaard. Ja siis tässä kohtaa valjashevonen / tuigpaard.

Mitä nämä tuigpaardit sitten tekevät? Kyseessä on puhtaasti show/näyttelylaji, jossa hevosen sopii nostaa jalkoja huisin korkealle ja juosta häntä pystyssä muutama kierros ravia. Tarkoitus on, että touhu on näyttävää, vauhdikasta ja hevonen saa olla ennemminkin puolivauhko kuin 'kiltti'.



Luokat on isohevosille ja poneille, lisäksi ikäluokkia (nuoremmille hevosille). Hevosilla ajetaan yksikössä, parina, tandemina (2 peräkkäin) ja kolmiapilana (2 takana 1 edessä), ja on jopa erillinen naistenluokka (yksikkö). Ihan heti ei tule missään muussa hevosurheilulajissa naisten luokkaa mieleen.

Valjashevosia esitetään myös ratsasain, mutta harvemmin. Kilpailuissa ensin juostaan kaikki yhtäaikaa yksi kierros ja sitten asetutaan riviin ja on valjaiden tarkistus / arvostelu (pitää kiiltää). Tämä seisoskelu on monille hevosille vaikeaa, kun ne on juuri viritetty juokseksimaan, ja keuliminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. 

Allaolevalla videolla hieman juokseksimista, pahoittelen luokatonta musiikkia (ja miksi kaikki hidastettuna?). Videon alussa lukee, että video on tarkoitettu vain niille joille on tarkoitettu. Varmaan juuri teille!




Seisokin jälkeen juostaan vielä pari kierrosta ja toiset kaksi toiseen suuntaan. Tuomari valikoi sitten vielä huiput jotka monesti juoksevat vielä hetken ennenkuin lopullinen järjestys on selvä. Alue on yleensä isohko ruohokenttä, eli juoksemista on muutama sata metriä, ei kilometrejä. Arvosteellaan liikkeet, asento (erit kaulan sopii lähteä rinnasta pystysuoraan) ja asenne (uljas/ylpeä).



Käytetyt vaunut ovat monesti nelipyöräisiä, kevyitä rattaita, tai isopyöräisiä kaksipyöräisiä kiesejä. Harrastajat ovat pitkälti eläkeiän ylittäneitä ukkeleita, ja lajiin liittyykin muutamia eläinsuojekyseenalaisuuksia, lähinnä varuste- ja treenipuolella (palaan näihin). Sainkin idean blogiin kun Dier & Recht (eläin & oikeus) nosti aiheen tapetille ja vaatii lajin kieltämistä (heidän video).

Laji oli aiemmin KNHSsän alainen (vrt SRL) mutta irtautui omilleen juurikin koska valjasihmiset eivät halunneet poiketa perinteistä eläinystävällisempään suuntaan.

Happy athlete?

Toki samansuuntaista touhua on muuallakin, ameriikoissa osin varmaan vielä pitemmälle vietyä ja youtubesta löytyy muutama brittifilmikin, onhan yksi käytetty roty juurikin Briteistä kotoisin oleva Hackney.

Enemmän roduista seuraavassa osassa.

2 kommenttia:

  1. Alkuun kuulosti mielenkiintoiselta, kun ponin kanssa valjakkoa tai jotain sinne päin harrastellaan, mutta tuo loppu ei kyllä nyt innostanut....

    VastaaPoista
  2. Joo, tässä on sama kuin häntien katkomisessa, että harmaahapsiset ukkelit harrastavat eivätkä halua muuttaa mitään "kun hyvin on pärjätty".

    VastaaPoista