tiistai 5. tammikuuta 2021

Rikkinäinen puhelin -efekti

Suomi mainittu, jesh & torille! Uutissivusto Nu.nl kertoo Tapaninpäivänä Suomen napanneen 5300 tekniikkaosaajaa haltuun ja tarjoaa näille muuttoavut ja paperit, passit ja sopeuttamiset josko haluavat muuttaa Suomeen. Tekniikan osaajista kun on (tulevaisuudessa) valtava pula. 

Kuvakaappaus Nu.nl


Jutun lähteenä on Guardian, joka oon usein käytetty ulkomaanuutislähde. Puolin ja toisin. Nu.nl uutinen nimittäin julkaistiin klo 17 ja vasta n 8 tuntia myöhemin juttu ilmestyi Iltiksen/Taloussanomien sivuille. Ja kas, jopa Iltis käyttää Suomi-uutiseen lähteenä Guardiania!

Mitä sanoo holskiuutinen? 5300 hakijaa aloittavat  90 päivän koeajan, jona aikana tarjotaan oleilu, paperit, asunnut, etätyöpisteet jne. Ja kaikki ilmaiseksi (ylläolavastsa kuvassa: gratis). Jos vastaavat Suomen tasovaatimuksia ja haluavat jäädä heille tarjotaan oleskeluluvat ja passit. 

Kuvakaappaus Guardian

Guardian sanoo, että 90 päivän koeajalle pääsevät sopivat ehdokkaat (suitable applicants), eli ei sentään ihan kaikki.

Ilta-Sanomat on ilmeisesti ollut ko ideasta hajulla jo aiemmin, vaikka juttu alkaa Guardianiin viitaten, loppupuolella referoidaan vanhmpaa haastattelua, jossa Helsinki Business Hubin markkinointi- ja viestintäjohtaja Johanna Huurre kertoo, että ohjelmaan valitaan mukaan enintään 15, jotta ohjelmassa luvatut palvelut on mahdollista järjestää. Suomen juttu on myös ainoa, joka tarkentaa, että oleilua ei makseta, autetaan vain.

Kuvakaappaus IS


Että näin. Vastaavaa on useammin, esim tässä (myöskin Guardianista napatussa) jutussa väitetään, että Amsterdamissa saisi olla vain lämpimänkeltaisia jouluvaloja. Silkkaa humpuukia,  ainoa rajoitus on Unescon maailmanperintökohteiden ympäristössä (eli historiallisessa ydinkeskustassa).

Olkaahan lähdekriittisiä!


Nu.nl juttu

Guardian juttu

IS/talousanomat juttu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti