keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Valjashevoset 3: Varusteet

Rotujen jälkeen ovat vuorossa varusteet. Valjaissa ei ole sen kummepaa kummallisuuttaa, lähinnä suositaan siroja "ajeluvaljaita" kiiltävin heloin, jos takana on kaksipyöräkärryt asiaan kuuluvat länget.

Vetolinja längen pisteestä ei ole kovin suora. taitavat monesti vetää aisoilla / selällä, myös rintavaljaat aika koristeita.

Kaikki on kiillotettu viimeisen päälle.


Hakusessa on uljas, vireä hevonen joka kiitää häntä puuhkana, pää pystyssä ja korvat hörössä pitkin peltoa. Mutta entä jos hevosta ei huvita? Jos se huiskii hännällä, laittaa korvat luimuun tai vetää päätä alas? Ja jalkakaan ei nouse kunnolla? No, hätä keinot keksii.

1. Häntä. Häntä nostetaan häntälusikalla, käytännössä häntähihnassa on jatke joka nostaa hännän.


Välillä siihen saadaan extravipua jäykillä jätkeilla.


Entimuinoin hännän kohotus oli eritärkeää ja esim valokuviinkin haluttiin koholla oleva häntä. Tämä saatiin aikaiseksi tunkemalla inkivääriä hännän alle (anukseen). Nice.


Ori Renovo täältä. Huomaa vaakasuora lautanenkin, ko hevostyypin toivottu ominaisuus.

2. Pää. Jotta pää pysyy ylhäällä käytetään nosto-apuohjaa. Tähän kapistukseen tutustuin ja lapsena, jokainen Uljas Mustan lukenut tietää mistä on kyse. Periaatteessa hieman erimallinen ravureilta tuttu obersekki, joka kiinnittyy pieneen kuolaimeen kitalaessa.

Apuohja on tuo ohut naru joka yhtyy harjan yläpuolella. Naru jatkuu kuolaimeen.

Seisontatauolla. eli tarkastuksen aikana se sopii irroittaa. Sen (uudelleen) kiinnitys aiheuttaa usein vastustelua / keulimista. Tosin, monesti johtunee myös siitä, että hevonen tietää, että justkohta mennään.

Kun naru nostaa ja ohjasta kanki vetää alas on lopputulos aika nipussa.


3. Korvat. Kun luin holskikeskustelun Dier & Rechtin valituksen pohjalta luin että korvatupot kiellettäisiin. Joku sitten kyseli, että eihän niissä nyt niin paljon pahaa ole, päinvastoin, hälisevällä kisa-alueella tuppo voi juurikin rauhoittaa hevosta. Vaan tietenkään kyse ei ollut tavistupoista, vaan korvat höröön-tupoista, jotka kiinnittyvät rautalangalla otsahihnasta ja pakottavat korvat höröön.

Kuva täältä



Asiaa kuvaillaan valjashevossivuilla (linkki yllä kuvan alla) seuraavasti: Korvatuppojen käytöllä rajoitetaan osin korvien kääntelyä. Tämä luo sympaattisemman kuvan, korvia kun ei voi taittaa täysin taakse. Sympaattisemman kuvan! Että näyttää kivalta vaikka heppa ennemmin laittaisi korvat luimuun, osoittaakseen, ettei ole kivaa?

Epäsympaattista meininkiä. Huomaa apuohja ja kavio.

Omista kuvista en näitä bongannut, eli ehkä ei käytetä niin usein (toivon).

4. Jalat. Kaviohin on lupa laittaa tuplakengät, jolloin alkuperäisiin kenkiin laitetaan 3 hokinreikää, joihin kakkoskenkä ruuvataan kiinni. Näin saadaan enemmän painoa - ja näyttävämpi liike.

Tuplakenkä

Kun kavion vuoluväliä vielä venytetään, saadaan jo useampi sentti ekstraa. (Myönnetään, ameriikoissa tämä touhu on paljon extremempää, mutta kuitenkin).

Etukaviot

Arvaatte varmaan jo, että tässä aletaan sivuta niitä eläinsuojelullisia seikkoja, joista ekassa osassa mainitsin. Ratsatajainliitto (KNHS) esimerkiksi halusi kieltää korvatupot, jolloin valjashevosharrastajat käänsivät liitolle selkänsä.

Tuplakengät ja häntälusikka, kenokaula sentään omasta takaa.

Jos kilpailuissa tulee tasapeli, riisutumpi versio voittaa. Seuraavassa (viimeisessä) osassa vielä treenimenetelmiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti