perjantai 26. helmikuuta 2021

Valjashevoset 4: Treenitavat

Valjashevossasrjassa ollaan päästy viimeiseen - ehkä kyseenalaisimpaan - osaan. Tarkoitus on että jalka nousee, mutta mitä jos ei nouse (tarpeeksi). Kuinka kasvattaa polven - ja kintereen - liikettä? Ja parantaa asentoa? (edellinen osa)


Asennonparannukseen on tietenkin jo nosto-apuohja (ks ed osa), mutta myös pari juoksutusapua. Toisaalta voi juoksuttaa ihan perinteisesti piuhoilla, tosin hieman eri virityksellä kuin mihin olen ratsupuolella tottunut. Kuvateksti kertoo, että naru on kietaistu kaulan ympäri jotta hevosen kaula taipu oikeasta kohdasta.

KWPN lehti vuodelta 2017, täällä oli pdf

Toinen kuva löytyy friisitreenarilta, hänellä käytössä jo keskiajalla keksitty 'espanjalainen ratsastaja' eli 'setolkka' jossa korkempi vipu ja näin sivuohjat saa sivujen sijaan samoillemain kuin ratsatajan käsi olisi, eli ylemmäs.



Jalannostoa voi parantaa erilaisin painoin, esim lyijyä puutarhaletkuun.



Tai ihan vaan ketjut.



Kaupasta saa myös viralliset treenirenkaat, jotka sidotaan vuohiseen ja kilahtavat kavion reunaan joka askeleella. Meteli tietenkin jo vaikuttaa, mutta ehkä pidemmän päälle myös epämiellyttävä tai jopa kivulias, kun hakkaa ruununrajaa. Tällä videolla näkyy (alk 3:15), on joku valjashevosklinikka.


Tätä hurjemmaksi touhu ei onneksi mene, jenkkilästä tutut jalkoihin sivellyt polttavat aineet tai kavioon jemmatut golfpallot eivät (luojan kiitos) ole täällä (toivottavasti!) käytössä. Jos olisivat, luulisin, että niistä edes välillä huhuttaisiin netissä, mutta en ole aiheista kuullut.

Sen sijaan yksi treenimuoto on vielä, jota ei netistä tahdo löytyä vaikka kuinka etsii. Se on tiedossa ja muutaman tekstinpätkän voi bongata, mutta valokuvaa ei löydy ei. Onneksi, jo joskus 10 (?) v sitten otin kuvan talteen. Ja lisäksi lopulta holskisivustolta löytyy yksi keskustelu, vuodelta 2014. Ilokseni kuvat vielä toimivat. Kysymys kuuluu: Bongasin hevosen rannalla, sitä treenattiin ja ihankuin jalat olisi jotenkin kiinnisidotut?


Muutaman kauhistelijan jälkeen paikalle eksyy tietäjä: hevosta treenataan nostamaan etusiaan. Tämä tapahtuu niin, että etujalasta toiseen kulkee naru, joko mahavyön tai sään kautta (yleensä taljojen kautta, vrt pessoa-juoksutusapu). Kun toinen etunen on maassa toinen on väkisinkin korkealla ilmassa! 

Ilmeisesti takajaloissakin on jotain naruja tai remmejä, ehkä niillä haetaan ylläolevaa rengasefektiä, kun narut lätkivät jaloille?


Tapausta havainnoinut ihmettelee sitten ko 'treenausta', sillä hevonen kulki oikeastaan koko ajan epäpuhtaasti (ei tahdissa), sotkien, kompouroiden tai muuten omituisesti hypeksien. Lisäksi se vähän väliä vastusteli, nousi pystyyn ja (yritti) peruuttaa. Tosin hevosen mahdollisuudet liikkua olivat hyvin rajatut, saihan se vain yhden etusen maahan kerrallaan. Että mitä tuossa nyt voidaan treenata kun askellajia ei meinaa tunnistaakaan kompastelun ja klenkkauksen seasta?

Laukkakuvassa molemmat etujalat maasta ja narut löyhällä.

Asiantuntijat sitten puolustelevat, aika pian kuski tunnistetaan ja on kuulemma vanhan polven taitaja ukkeli. No vanhaa polveahan ne on. 80% lajin harrastajista. Se ei tee eläinrääkkäystä sen hyväksyttävämmäksi (sama vanha polvihan puoltaa mm hännän typistystä).


Kuitenkin ilmeisesti treenitapa on suht normaali valjashevostreenissä. Toki puolustelijat hyvittelevät, että ei joka päivä ja ehkä pari kertaa herkistelyä ennen kisoja jne. Tai ei kärryjen edessä mutta juoksuttaen ehkä joskus?

Toisaalta yksi heistä kyllä kertoo, että joskus laitetaan vempeleet hevoselle joka ei vaan tahdo kuunnella, kun se on vedetty pari kertaa nurin alkaa olla nöyrempi. (Käsittämätöntä, että joku moista kehta julkisesti vielä kertoakaan, saati että ylipäänsä tapa voi olla edelleen käytössä. No ks minun aiempi kirjoitus, tapoja on monia...)


Lisäksi kertovat, että yleensä / tarkoitus olisi, että naruista kulkee jatke ohjastajan (juoksuttajan) käteen, jolloin voi höllätä kun hevonen seisoo eli päästää molemmat jalat maahan. Taitava narunkäsittelijä voi näin säädellä korkeutta yms. Ylläolevassa - kauan sitten talteen ottamassani - kuvassa näkyy tällainen viritelmä, alla tarkemmin.

Hihna kulkee oikesta etukaviosta (on kiinni kavion ympärillä, 1) taljan (2) kautta vas etuseen (3) ja sieltä kuskin käteen (4). Huomaa takasten extravuohispainotkin.

Treenimetodin nimi on schoenen [schunen] - kengät tai schoenwerk -kenkätyö. (Hevosenkengät ovat täällä ijzers (äizers eli raudat)). Vempele löytyy myös mm jenkkilästä nimellä 'running W' ja joku harness training schacklekin löytyi veppikaupasta (vai oliko hobbles?). Holskiveppikaupoista en ihan heti löytänyt, on kuitenkin hieman hys-hys-metodi.

Edward Gal ja Glock's Total US tammikuussa 2020.
Huomaa ihanasti tupeksiva yleisö, milloinkohan taas?

Eli sellaista treeniä. Kovasti keskusteluissa huhutaan, että olisi koulupuolella suljettujen ovien takana myös käytössä. Joku mainitsee jopa yhden hevosen nimen (ei enää kisaa eikä mikään tunnettu) joka olisi välillä käynyt valjashevosopissa. Sinänsä en yllättyisi jos näin olisi, onhan Totilaksen ja kumppanien jalannosto vuosi vuodelta korkeampaa - ja mekaanisempaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti