sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Koulukisat Hollannissa: Varusteet

Lähden nyt siitä, että blogin lukijat noin suurinpiirtein tuntevat Suomen varustesäännöt, sillä tekstistä tulee ylipitkä jos joka vaatekappaleen kohdalla kirjoitan Suomi<> Hollanti-vastineet. Lisäksi toivon, että tunnen suurinpiirtein Suomen nykysäännöt. Kauansitten kun kisasin Suomessa esim ratsastupäähine oli sallittu (lue: koristekypärä), jolla yritin Hollannissakin startata - turvakypärä oli Hollannissa pakollinen jo silloin (2005) ja näköjään Suomessakin, nykyisin.



Hollannissa pukeudutaan jo alimmilla tasoilla viralliseen ratsastuskisa-asuun. Pelkkä siisti asu (tyyliin oma aloitteluasuni Suomessa: mustat housut ja tikkiliivi) ei kelpaa. Sen sijaan ilman hanskoja saa mennä ja takin värivalinta on vapaa. Myös satulahuovan, saappaiden ja kypärän väri on vapaa. Kärpäshuppujen tultua sallituiksi kisoissa näkeekin mitä hirveimpiä hienompia kokonaisuuksia, kuten pinkki takki / huppu / huopa. Housujen ja paidan / plastronin sentään pitää pysyä linjalla valkoinen / beige / keltainen.

Kuva täältä


Värien vapautumisen jälkeen näkyi hetken väriä korkeammallakin tasolla - jopa Ankylla oli harmaa takki. Kuvassa Hans-Peter Minderhoud / Freebird Ucelli T, Jumping Amsterdam 2010. Valitettavasti varusteurheilu häipyi kuvioista oikeastaan samointein tällä tasolla.


Kesäkuumalla saa startata (kouluakin, esteillä kait on aina ollut vapaampaa) myös ilman takkia. Joko kokonaan ilman tai liivi myös sallittu, täällä onkin myynnissä "hihattomia" takkeja. Sääntö tuli jokunen vuosi sitten ja alkuun päätös kesä-asusta oli tuomarilla. Nykyisin itse kukin saa itse arvioida onko kuuma vai ei. Ostin n kuukausi sitten liivin tähän tarkoitukseen ja arvasinkin, että kesä loppui siihen (en ehtinyt käyttää). Mutta koska päätös on vapaa voin tietenkin käyttää sitä vaikka koko talven. Sanon sitten vaan, että 16 astetta on Suomessa kesä!

Kesäkisa-asu QHP liivi n 100 euroa.


Hollannissa saa ratsastaa raipan kanssa aina L2-tasolle asti (n He B, info tasoista). Kannukset ovat kaikilla tasoilla vapaaehtoiset. Saa käyttää, pakko ei ole. Ei edes vaativissa luokissa!

Raippa. ei kannuksia, B-taso


Hollannissa saa myös kisata virallisesti kuolaimettomilla suitsilla, useammalla eri versiolla, aina M2-tasolle asti. Kiinnostuneille linkki (kuvalliseen) sallitut suitset-ohjeistukseen.

Kuolaimitta L1


Z-tasolta alkaen saa mennä kangilla, pakko ei ole. Paljon näkyy niveliä vielä vaikeissakin luokissa. Periaatteessa siis Hollannin koulukisatasot voisi ratsastaa kokonaan ilman niveliä, ensin M2 asti kuolaimettomilla ja sitten Z alkaen kangilla.

Vaativaa (ZZL) nivelillä.

[Hieman aiheen ulkopuolelta - Suomessa kanget ovat jotenkin statusjuttu, ainakin harrastelijapiireissä. HelppoAssa ripustetaan ne heti päähän kun vain voidaan ja myynti-ilmoituksissa (tai Sukupostissakin) olen nähnyt Helppo-C-suokkeja kankisuitsitettuina (!). Kun hevosen koulutustaso ja lihaskunto eivät todella ole "kankitasolla". HeA radoilla,  mitä jostain Havenistakin näkyy, hiihdetään Hollannin L1 (pitkässä, monesti jopa etupainoisessa) muodossa, mutta onpahan kanget. Ja kyllä, itsekin kisaisin kangilla (ja koristekypärällä) HeAta Suomessa, ja kuvista näen ettei hevoseni koonnut piirun vertaa.]

Ja extraerikoisuutena - täällä saa kisata virallisesti naistensatulalla. Siitäkin on koulusäännöissä parin sivun verran juttua, ihan turvamekon kuvausta myöten.

Naistensatulan kanssa raippa on tietenkin sallittu vaikka Grand Prixiin asti.

Tämä on tietenkin henk koht ihan super, koska ko satulan omistan ja sillä kisaaminen tuo mukavan kuninkaallisfiilislisän heppatouhuun!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi9/9/18 09:12

    Voi kun tulisikin vastaavat muutokset Suomeen, kuolainosuus varsinkin.

    Mutta eikö naistensatulassa ratsastaminen rasita hevosen selkää hyvin toispuoleisesti?

    VastaaPoista
  2. Paino jakautuu naitensatulassa lähes tasan. Vasen jalka on tietenkin vasemmalla ja oikeastakin koko reisi ja puolet säärestä - sääri kulkee sään yli, eli loppupeleissä lisäpainoa vasemmalla on vain muutama kilo ja käytännössä paino jakaantuu tasan istuinluille.
    Kauansitten, 2007(?) Tein aiheesta jutun Hevoset ja ratsastus-lehteen. Kun nettiä penkoo tarpeeksi se löytyy edelleen:
    Ratsastaminen naistensatulassa. Siellä homma on suht laajalti selitetty sanoin ja kuvin.
    Mä tykkään kovasti, tosin kisoihin ei kehtaa mennä ennenkuin homma (radan tehtävät, esim väistöt) varmasti toimii tavissatulassa. Naistensatulassa kun taatusti tulee enemmän pällistelijöitä radan reunalle niin sittenkös hävettää jos hevonen esim kulkee vinossa. Painoa enemmän touhua haittaa puuttuva jalka, milläs taivutat sisäpohkeen ympäri?

    VastaaPoista