keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Nettihuijauksia

Pari kk sitten möin n parinkympin tuotetta paikallisella Torilla (Marktplaats). Whatsapitse tuli viestiä ostajalta ja lopulta joku maksuntarkastuslinkki. Ko 'tori'-palvelulla on maksupalvelu joka "jemmaa" rahat kunnes vastaanottaja kuitannut saaneensa tavaran, ts kuluttajansuojaa

Juuri nyt myyn suitsia, harmillinen heräteostos joka olikin liian pieni (po Full-koko).

WA-tyyppi olevinaan käytti ko turvauspalvelua. Linkki kuitenkin vei paikkaan jossa pankkini ABN AMRO oli väärin tavattu (ABN ARMRO). Ihan tosissani yleensä olen skarppina, mutta ylipäänsä linkin klikkaus oli ehkä lähimpänä huijauksi tulemista tähän mennessä. Laitoin tiedot huijarista Marktplaatsille, mutta eihän siellä mitään voi prepaidnumerolla. Poliisi ehkä olisi voinut sulkea huijaussivun, mutta en lähtenyt tekemään rikosilmoitusta (ei-tapahtuneesta rikoksesta), tod näk sivukin oli jo offline.

No, yllämainittu on vielä suht pientä (ei toki henk koht tasolla, jos tili olisi tyhjätty) mutta Hollannissa on viime aikoina ollut pari "hieman" isompaakin huijaustapausta.

Ensin, 23.12 Maastrichtin yliopiston tietokoneet kaapattiin ransomwarella eli kiristysohjelmalla. Myös back-upeihin oltiin päästy käsiksi ja n 10 vuoden tutkimusarkistot, sekä tietenkin kaikki tuoreempi tietoa oli lukkojen takana. Myös sähköposti oli nurin ja suurin osa tietokoneista ei ylipäänsä toiminut.

Kuvakaappaus yliopiston nettisivuilta.

Arvellaan venäläisten nettirikollisten olevan kaappauksen takana, lopulta yliopisto maksoi arviolta puoli miljoonaa euroa korjaus: lehti kertoo 6.2 että "vain" 200 000, jotta koneet ja tiedot vapautettiin. (Maastricht ilmoitti summan nyt itse, varmaan koska puoli miljoonaa oli kuitenkin turhan reippaasti yläkanttiin). Tästä on ollut paljon juttua jälkeenpäin, sillä yliopisto = veronmaksajien rahaa. Toivotaan, että tämä herättelee muita instansseja suojautumaan / varakopioimaan paremmin!

Viimeisin nettisivuilla oleva päivitys kaappauksesta kertoo, että etätyö ja printtaaminen sujuu taas.
Päivitys on päivätty 27.1, kun lunnaat maksettiin jo joulukuun lopulla. Ihan hetkessä ei verkkoa ole saatu takaisin pystyyn!

Ja nyt oli viime perjantain uutisissa juttua Twenten Kansallismuseosta. He ovat ostaneet alla näkyvän teoksen, John Constablen maalaaman Hampsteadin näkymän vajaan 3 miljoonan euron hintaan Lontoolaiselta taidekauppiaalta Simon C. Dickinsonilta.

John Constablen maalaus "Hampstedin näkymä".
Kauppa tehtiin jo 2018 mutta seuraukset tulivat nyt vasta julkisuuteen. Taulu on jo Twentessä mutta ei näkösällä, sillä siiheen liittyy kohtuullinen kiista.

Dickinson nimittäin jossain kohtaa kyseli, että mites se maksu? Kävi ilmi, että taulu oli jo maksettu. Mutta rahat eivät tavoittaneet Dickinsonia, vaan Twenten museo oli maksanut nettihuijareille. Sinne meni, vajaa 3 miljoonaa, että humahti.


ED 1.2.2020 Twenten unelmaoston miljoonat hävöksissä. Vas museon julkisivu.

Ihan tarkkaa tietoa ei ole (kerrottu?) miten tässä näin kävi, ilmeisesti kuitenkin rosmot ovat hakkeroineet sähköpostiliikenteen ja lähetelleet puolin ja toisin vääriä viestejä, joiden joukossa lasku ja maksutiedot. Museo sanoo olleensa skarppina ja tilinumerokin oli jotenkin tsekattu. Se oli Hong Kongiin mutta museon edustaja toteaa: se ei ole taidekauppamaailmassa tavatonta.

Nyt aiheesta taistellaan oikeudessa, että kumman sähköpostiin on tunkeuduttu ja kummalla ei turvallisuus reilassa. Ts kumman vika (ja kuka saa pitää taulun).

Ps. blogiin tulee  nykyisin välillä mainoskommentteja. Toistaiseksi onneksi asiasivuja, mutta tätä ei ole tarkoitettu traktorikorjaamojen tai hinauspalvelujen mainostamiseen. Lisäksi lukijita on aika vähän joten somemainontaa kannattanee harrastaa muualla noin muutenkin. Poistin eilen kaikki "linkkikommentit" ja jatkossa poistelen myös sitä myöten jos niitä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti