perjantai 17. marraskuuta 2017

Jauhonparanne-gate

Pari viikkoa sitten kävin paikallisessa Jumbo-ruokakaupassa. Tapani mukaan lueskelin leipien etikettejä, että löytyykö ns puhdasta leipää. Ilman öljyä, lupiinia tai soijaa, ja eritoten ilman jauhonparannetta. Mielestäni leivän tulee olla ‘hyvä’ ilman kaikenlaista lisäsälää ja varsinkin jauhonparanne on minulle punainen vaate – joko leipä leivotaan asiallisista jauhoista, jotka toimivat ilman humpuukilisukkeita tai sitten jätän ostamatta.

Mariahoutin Jumbo-kaupan paisto piste ja leipiä (pikkukauppa)

Luin 7-8 leivän sisällysluettelot, ja kaikissa oli jauhonparannetta (E300). Kysyin sitten leipäosaston hoitajalta, että onko leipiä myös ilman jauhonparannetta. Hän ei tunnistanut koko käsitettä. Mikä ei ole sinänsä kovin ihmeellistä – paistopisteenhoito (Suomessakaan) ei sinänsä vaadi kuin uunin käyttöä ohjeiden mukaan, varsinainen leipä- / leipomotieto ei ole tarpeen. Jätin leivän ostamatta ja laadin illemmalla kyselyn ko kaupan nettisivujen kautta. Että onko Jumbolla jauhonparannetonta leipää? Koska hieman nyppi laitoin vielä kaneetiksi sen, että kysyin asiaa jo kaupassa, mutta “astetta kehittyneempi mikroaaltonuuninkäyttäjä” ei tunnistanut käsitettä.

Viikkoa myöhemmin sain vastauksen. Että missä kaupassa? No, tällä nyt ei ole väliä, ko henkilöä ei tarvitse “pääkonttorin” mollata, uskon että 95% kaupoissa asiantuntemus ei ole sen parempi. Kuitenkin arvelin, että kaupan sijainnilla ehkä on väliä vs paikalliset leipomot. Joten vastasin: “Se ei ollut vakiokauppani. Mariahoutissa käyn useammin, mutta siellä en ole kysymystä esittänyt. Onko Mariahoutissa jauhonparannetonta leipää?”.

Jumbo Mariahout

Meni viikko ja sain vastauksen, suoraan Mariahoutista Jeannelta: “Moikka, Ikävää ettette esittäeet valitustanne kaupassa suoraan. EU-lainsäädätö ei edellytä jauhon parannetta leivässä. Niimpä se ei lue etiketissä. On tymää, että haukut meitä mikronkäyttäjiksi.” (Kirjoitusvirheet mailista).

No just, mitäs tähän sanoisi? Luetun ymmärtäminen siellä & täällä hakusessa. Valitettavasti ylläoleva vain vahvistaa, että kaupassa ei ole aiheesta tietoa. Lisäksi se ei vastaa kysymykseen mitenkään. Ja kaupan päälle on äärityperää, että kauppaketjun pääkonttori laittoi mailini suoraan kauppaan (joka ei liity asiaan mitenkään) jossa nyt on työntekijällä paha mieli ihan turhanpäiten.

Siivutusta odottamassa - Hollannin ruokakaupoissa ei ole siivuttamatonta leipää.
Leipurilla on (tosin yleensä asiakas pyytää siivuttamaan).


Lähetin siis koko nivaskan pääkonttorille, alleviivaten kysymyksen onko teillä leipää ilman jauhonparannetta? Ja kas – 2 viikkoa kesti mutta sain vastauksen. Ja opin uutta.

Jauhonparanne E300 on askorbiinihappo, eli C-vitamiini! Se toimii leivonnassa katalysaattorina, eli auttaa taikinan käsittelyssä, mutta haihtuu / katoaa uunissa. Siksi sitä ei aiemmin tarvinnut etiketissä ilmoittaa, koska lopputuotteessa ainetta ei ole. EU on nyt kuitenkin muuttanut lainsäädännön tulkintaa (itse laki ei ole muuttunut) ja nykyisin askorbiinihappo tulee mainita leipien etiketeissä. Siksi yht’äkkiä lähes kaikissa leivissä on jauhonparannetta. Tosin toisessa kauppaketjussa ko sanaa vältellään, jauhonparanteen sijaan etiketeissä lukee acerolajauhe (=C-vitamiini). Ihmettelinkin tätä lisäystä jo.

Syön C-vitamiinini mieluummin tässä muodossa

Suomessa ruoka on puhtaampaa ja jauhonparannetta en ole viime reissullakaan vielä bongannut (suomalaisten leipomoiden tuotteista). Kuitenkin tämä lain tulkinnan uusinta voisi ko aineen tuoda Suomenkin leipien luetteloihin. Olkaahan skarppina!

4 kommenttia:

 1. Blogisi piilolukija täällä hei.
  Kyllä varmasti Suomessakin leivissä on jauhonparanteita, sillä jopa Suomessa viljellystä luomuvehnäjauhostakin löytyy pussin mukaan E300:a. Olen myös kuullut huhupuheena, että teollisissa leipomoissa käytettäisiin eläinperäisiä lisäaineita joita ei pakkausselosteessa ilmoiteta, koska teoriassa ne haihtuvat leivästä paiston aikana. Mielenkiintoista jos EU-lainsäädäntö on muuttunut ja edellyttää jatkossa myös nämä ainesosat ilmoitettaviksi.

  VastaaPoista
 2. Kiva että luet!
  Ainakin edellisessä leipäkirjoituksessa (linkki yllä heti alussa) mainittu E920 on usein eläinperäistä, se tekee Hollantilaisen kuluttajaohjelman mukaan leivästä purukumimaista (sitkoisampaa). Tämä voi kuitenkin olla myös synteettistä, eli periaatteessa ainoa tapa varmistua asiasta on kysyä valmistajalta, jos lisäaineen pussin teksteistä bongaa. Ja sitten pitää vielä luottaa saatuun vastaukseen.
  Itse olen luullut, että kaupan vehnäjauhot ovat puhtaita (leivon itse kaiken makean) mutta tarviipa tutkia niitäkin tarkemmin.
  Ja tosiaan, minulle teroitettiin, että lainsäädäntö itsessään ei ole muuttunut, vaan lain tulkinta.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi7/9/19 08:10

  Kuopiossa ei Citymarketeista saa vehnäjauhoa, jossa ei ole askorbiinihappoa. Prismasta saa luomu versiota jossa sitä ei ole. Ihan hyvä on sitko silti ja hyvää pullaa ja vohveleita tulee. Miksi sitä on pakko lisätä myös kuluttajille myytäviin jauhoihin, kun lopputulos riippuu tekijästä?

  VastaaPoista
 4. Kaiken tämän olisit saanut noin 4 sekunissa tietoosi googlesta. Ei blogia, ei pahaa mieltä, ei tuhlattu ihmisten työaikaa joutaviin lässytyksiin. Vitun individualismi sanon minä

  VastaaPoista