Pari viikkoa sitten kävin paikallisessa Jumbo-ruokakaupassa.
Tapani mukaan lueskelin leipien etikettejä, että löytyykö ns puhdasta leipää.
Ilman öljyä, lupiinia tai soijaa, ja eritoten ilman jauhonparannetta.
Mielestäni leivän tulee olla ‘hyvä’ ilman kaikenlaista lisäsälää ja varsinkin
jauhonparanne on minulle punainen vaate – joko leipä leivotaan asiallisista
jauhoista, jotka toimivat ilman humpuukilisukkeita tai sitten jätän ostamatta.
Mariahoutin Jumbo-kaupan paisto piste ja leipiä (pikkukauppa) |
Luin 7-8 leivän sisällysluettelot, ja kaikissa oli
jauhonparannetta (E300). Kysyin sitten leipäosaston hoitajalta, että onko leipiä
myös ilman jauhonparannetta. Hän ei tunnistanut koko käsitettä. Mikä ei ole
sinänsä kovin ihmeellistä – paistopisteenhoito (Suomessakaan) ei sinänsä vaadi
kuin uunin käyttöä ohjeiden mukaan, varsinainen leipä- / leipomotieto ei ole
tarpeen. Jätin leivän ostamatta ja laadin illemmalla kyselyn ko kaupan
nettisivujen kautta. Että onko Jumbolla jauhonparannetonta leipää? Koska
hieman nyppi laitoin vielä kaneetiksi sen, että kysyin asiaa jo kaupassa, mutta
“astetta kehittyneempi mikroaaltonuuninkäyttäjä” ei tunnistanut käsitettä.
Viikkoa myöhemmin sain vastauksen. Että missä kaupassa? No,
tällä nyt ei ole väliä, ko henkilöä ei tarvitse “pääkonttorin” mollata, uskon
että 95% kaupoissa asiantuntemus ei ole sen parempi. Kuitenkin arvelin, että kaupan
sijainnilla ehkä on väliä vs paikalliset leipomot. Joten vastasin: “Se ei ollut
vakiokauppani. Mariahoutissa käyn useammin, mutta siellä en ole kysymystä esittänyt.
Onko Mariahoutissa jauhonparannetonta leipää?”.
Jumbo Mariahout |
Meni viikko ja sain vastauksen, suoraan Mariahoutista Jeannelta:
“Moikka, Ikävää ettette esittäeet valitustanne kaupassa suoraan.
EU-lainsäädätö ei edellytä jauhon parannetta leivässä. Niimpä se ei lue
etiketissä. On tymää, että haukut meitä mikronkäyttäjiksi.” (Kirjoitusvirheet
mailista).
No just, mitäs tähän sanoisi? Luetun ymmärtäminen siellä
& täällä hakusessa. Valitettavasti ylläoleva vain vahvistaa, että kaupassa
ei ole aiheesta tietoa. Lisäksi se ei vastaa kysymykseen mitenkään. Ja kaupan
päälle on äärityperää, että kauppaketjun pääkonttori laittoi mailini suoraan
kauppaan (joka ei liity asiaan mitenkään) jossa nyt on työntekijällä paha mieli
ihan turhanpäiten.
Siivutusta odottamassa - Hollannin ruokakaupoissa ei ole siivuttamatonta leipää. Leipurilla on (tosin yleensä asiakas pyytää siivuttamaan). |
Lähetin siis koko nivaskan pääkonttorille, alleviivaten
kysymyksen onko teillä leipää ilman jauhonparannetta? Ja kas – 2 viikkoa
kesti mutta sain vastauksen. Ja opin uutta.
Jauhonparanne E300 on askorbiinihappo, eli C-vitamiini! Se
toimii leivonnassa katalysaattorina, eli auttaa taikinan käsittelyssä, mutta haihtuu
/ katoaa uunissa. Siksi sitä ei aiemmin tarvinnut etiketissä ilmoittaa, koska
lopputuotteessa ainetta ei ole. EU on nyt kuitenkin muuttanut lainsäädännön
tulkintaa (itse laki ei ole muuttunut) ja nykyisin askorbiinihappo tulee
mainita leipien etiketeissä. Siksi yht’äkkiä lähes kaikissa leivissä on
jauhonparannetta. Tosin toisessa kauppaketjussa ko sanaa vältellään, jauhonparanteen
sijaan etiketeissä lukee acerolajauhe (=C-vitamiini). Ihmettelinkin tätä
lisäystä jo.
Syön C-vitamiinini mieluummin tässä muodossa |
Suomessa ruoka on puhtaampaa ja jauhonparannetta en ole viime reissullakaan vielä bongannut (suomalaisten leipomoiden tuotteista). Kuitenkin tämä lain tulkinnan uusinta voisi ko aineen tuoda Suomenkin leipien luetteloihin. Olkaahan skarppina!
Blogisi piilolukija täällä hei.
VastaaPoistaKyllä varmasti Suomessakin leivissä on jauhonparanteita, sillä jopa Suomessa viljellystä luomuvehnäjauhostakin löytyy pussin mukaan E300:a. Olen myös kuullut huhupuheena, että teollisissa leipomoissa käytettäisiin eläinperäisiä lisäaineita joita ei pakkausselosteessa ilmoiteta, koska teoriassa ne haihtuvat leivästä paiston aikana. Mielenkiintoista jos EU-lainsäädäntö on muuttunut ja edellyttää jatkossa myös nämä ainesosat ilmoitettaviksi.
Kiva että luet!
VastaaPoistaAinakin edellisessä leipäkirjoituksessa (linkki yllä heti alussa) mainittu E920 on usein eläinperäistä, se tekee Hollantilaisen kuluttajaohjelman mukaan leivästä purukumimaista (sitkoisampaa). Tämä voi kuitenkin olla myös synteettistä, eli periaatteessa ainoa tapa varmistua asiasta on kysyä valmistajalta, jos lisäaineen pussin teksteistä bongaa. Ja sitten pitää vielä luottaa saatuun vastaukseen.
Itse olen luullut, että kaupan vehnäjauhot ovat puhtaita (leivon itse kaiken makean) mutta tarviipa tutkia niitäkin tarkemmin.
Ja tosiaan, minulle teroitettiin, että lainsäädäntö itsessään ei ole muuttunut, vaan lain tulkinta.
Kuopiossa ei Citymarketeista saa vehnäjauhoa, jossa ei ole askorbiinihappoa. Prismasta saa luomu versiota jossa sitä ei ole. Ihan hyvä on sitko silti ja hyvää pullaa ja vohveleita tulee. Miksi sitä on pakko lisätä myös kuluttajille myytäviin jauhoihin, kun lopputulos riippuu tekijästä?
VastaaPoistaKaiken tämän olisit saanut noin 4 sekunissa tietoosi googlesta. Ei blogia, ei pahaa mieltä, ei tuhlattu ihmisten työaikaa joutaviin lässytyksiin. Vitun individualismi sanon minä
VastaaPoistaErään myllyn omistaja kertoi taannoin että vehnän parhaat palat menee lääkeja kosmetiikkatieollsiuuteen. Kolmas paikka minne meni en muista. Kököin osa jää kuluttajille jauhopusseihin ja ei olisi leivottavissa edes ilman paranteita…😬 Nää lisäaineet aiheuttaa Suomessa suolisto ongelmia osalle. Mylläri sanoi kaverille jolla näitä on että jos leipoo ja syö parhaasta vehnästä tehtyä niin ei ole mitään ongelmaa. Testasivat ja asia juuri niin.
VastaaPoista