perjantai 24. kesäkuuta 2016

Hollannin luonto 2

Hullu mikä hullu ja pahimmillaan hevoshullu. Joten viime viikon keskiviikkona, vapaapäivänä, loikkasin (ketterästi) pyörän selkään jo klo 6:15. Suuntana "villi"hevosten valokuvaus.

Hurjan villiä menoa aamuauringossa

Hollannin luonnosta eli "luonnosta" kirjoitin jo aiemmin, linkki. Tämänkertaisen retken kohteena on Geuzenbos, nippanappa Amsterdamin puolella oleva maa-alue. Luonnoksi sitä kutsuvat, kyseessä on alunperin teollisuusalueeksi kaavoitettu 65 hehtaarin semi-joutomaa, jolta löytyy mm näköalatorni, istutettua suorarivimetsää ja suht paljon rojua (joka on omituista, jos / kun aluetta hallinnoidaan viikoittain). Osa alueesta oli aiemmin paintball-maastoa.

Lauman ori (oik) ja isohko musta pressu (vas metsän reunassa)

Ojassa rojua, peremmällä pari lahoa siltaa (myös vaarallisia hevosille)

Hallinnoiti sujuu Free Nature - säätiön toimesta, joka hallinnoi useampaa luontoaluetta Hollannissa. Heiltä voi myös ostaa mm lihapaketteja, sisältäen nautaa (ylämaankarjaa) ja hevosta. Jos laumat kasvavat liikaa, ylimääräisistä osa lahdataan. Konik-hevosilla on myös jonkinverran eurooppalaista vaihtoa (ainakin Puolassa on iso lauma). Yhdellä toisella alueella laiduntaa harvinaisempia visenttejä, niitä tuskin laitetaan kovin usein lihoiksi.

Olletikin jonkinlainen hevosten kokoonajotarha.

Näitä oli samalla alueella
Alue on pitkälti pusikkoa. Siellä pitäisi olla kaksi tammalaumaa oriilla, mutta löysin vain toisen. Suht umpeenkasvanut maasto ei auttanut etsimisessä, vaikka aika kauan jaksoin samoilla. Yksi alue oli kosteikkoa, onneksi jalassa oli Nokian Kontiot, jossain kohtaa rämmin mudassa nilkkoja myöten. Suomalainenhan ei käänny! Onneksi en kaatunut, ei olisi Nikoni ilahtunut.

Pusikkoa näköalatornista, oik viivotinmetsää

Torni, siis. Huojui tuulessa.

Aika luonnollisen oloista metsää. Eli viivottimella laitettu.

Juomapaikka

Avoimempi alue

Näkyykö pokuja?

Tietenkin tämäkin "luonto" on aidattu. Se johti siihen, että hevoset eivät olleen kovin kivan näköisiä talvena 2010, kun pakasti. Allaoleva kuva on netistä napattu, tästä keskustelusta. Keskustelun sivulla 1 kuvia kantavista tammoista helmikuulta (2016), kakkossivulla enemmänkin 2010 kuvia.

Kuva alkukeväältä 2010

Keskustelun mukaan ko vuonna oltiin myös oltu yhteydessä hoitavaan säätiöön ja Amsterdamin kaupunkiin. Säätiön metsänvartija, Arjen Boerman, osallistuu myös keskusteluun. Hän antaa ymmärtää, että eläimiä hoidetaan kyllä, jos on pakko, ja että kuvan tammalla oli matoja ja se lopetettiin lopulta. Kuitenkin voi kyseenalaistaa onko oikein päästää eläin ylipäänsä tuohon kuntoon? Arjen käyttää vastauksissaan jatkuvasti sanaa luonto ja villi(hevosia), mutta oikeassa luonnossa lauma voisi siirtyä muualle, aidatussa puistossa ihminen kyllä saisi sekaantua "luonnon" kulkuun jo hieman aiemmin kuin ylläolevan hevosen kohdalla tapahtui.

Onneksi hevoset olivat nyt hyvinvoivan näköisiä.

Viime vuoden varsa ja tämänkeväinen yhtäaikaa maitobaarilla.
Pikkulauma nuoria oreja
 
Yksi ylläolevista meni maate
Hevoset (ja ylämaankarja) ovat ns.villejä, enkä tietenkään yrittänyt kovin lähelle, en jutellut, saati tarjonnut nameja. Mutta eivät ne tietenkään kovin villejä olleet, rauhassa sai kuvailla. Lähteissä luin vasta kyltin, siinä luki, että olisi pitänyt pitää 25 metrin etäisyys. No, taisin kyllä olla hieman lähempänä (toki kuvissa myös zoomi).

Alueen erikoisuus on, että se on tien kahta puolen. Niinpä hevosille (ja lehmille) on tehty ylityspaikka. Siitä mahtuu vain auto kerrallaan (1-suuntainen) ja molemmin puolin on karjaesteet (jotta karja ei karkaa) ja töyssyt (jotta autot hidastavat). (Mikä mahtaa olla karjaesteviritelmän nimi suomeksi, kalterit tiessä?) Istuin kerran kyydissä kun tienylitys oli juuri meneillään.

Tuollainen molemmin puolin.

Crossing horses.Kuvattu auton sivuikkunasta.
Ja viimeisenä astetta ripeämpi luonnonelävä. Tämä lienee oikeasti villi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti