lauantai 14. heinäkuuta 2018

Tammikulkurinirkko

Jep jep, lisää tuholaisia täällä etelän mailla. Edellinen - buxustoukka - syö vain pensaan. Tämä versio - ja sen toukkavaihe - syö puun(lehtiä) mutta lisäksi voi aiheuttaa ihan reippaanlaista haittaa ihmisille.

Varoitustaulu matkalla katsomaan heppakisoja Rotterdamissa

Tammikulkurinirkon vanha nimi oli Tammenkulkuekehrääjä, joka jo hieman muistuttaa Hollannin versiota Eikenprocessierups. Eik = tammi ja rups toukka. Processie on kulkue ja kuvaa toukkien tapaa liikkua ryhmänä. (Varsinaiselle nirkolle / kehrääjälle holskeilla ei ole kuin latinankielinen nimi: Thaumetopoea processsionea - näemmä kulkea siinäkin mainittuna).

Kulkue Wikipediasta, kuvannut Laurier.

Vaarallista toukassa ovat karvat, jotka voivat kulkeutua tuulen mukana pitkällekin ja aiheuttavat allergisia reaktioita, nokkosenpiston kutinasta vakavampiin silmä- ja hengistytieongelmiin. Karvat eivät ole kuvissa näkyvät versiot vaan lyhyempiä 2-3mm pikkunuolia, joissa on hakasia ja jotka voivat tunkeutua ihon läpi. Toukka "ampuu" ko karvoja ollessaa uhattu. Karvat ovat paitsi ihmisille myös  mm koirille haitallisia.

Pesä tammen kyljessä, ylös lähtee seittisoiro joka jatkuu latvaan asti.

Pesässä on vanhoja toukan'kuoria' (en tunne toukkanimistöä), joista edelleen voi irrota pikkukarvoja.

Toukokuu oli täällä erityisen lämmin ja toukkapopulaatio räjähti käsiin. Puita kyllä käsiteltiin tuholaistorjunnalla ennaltaehkäisevästi. Kerran poljin traktorin perässä joka 'kanuunalla' suihki puita mutten tajunnut /kehdannut ottaa kuvaa kun se pysähtyi nätisti ja sammutti koneen että pääsin myrkyttä ohi. Traktorissa oli kyltti joka kertoi, että kyseessä Tammikulkurinirkon torjunta. Ihmettelin asiaa hieman mutten tunnistanut tapausta sen kummemmin.

Suihke tulee "tykistä"joka liikkuu n 45 astetta eestaas. Kuvan lähde, kuvaajan nimeä ei ole mainittu.

Torjunta ei kuitenkan riittänyt ja nyt toukista varoitellaan pitkin puistoja, festareillekin niistä on ollut reippaasti haittaa ja kunnat ylikuormittuvat siivouspyynnöistä (tienvierustammet ovat kunnan vastuulla ja henkeä ja terveyttä uhkaaviin vaaroihin pitää puuttua). Kun toukkia havaitaan on myöhäistä suihkia ja ne imuroidaankin avaruuspukuihin suojatuneioden tuholaistorjujien toimesta.

Tuholaisimurointia, Wikipedia, kuvaaja Pimvantend

Nyt pahin toukkavaihe alkaa olla ohi, mutta aiheesta on kyllä saanut lukea lehdistä koko alkukesän. Toukkaa ei esiinny Suomessa. Alunperin se oli etelänmaiden vitsaus, mutta ilmaantui Hollantiin 1990 liukuu nyt hiljaksiin Pohjois-Hollantia kohden, olletikin maapallon lämpenemisen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti