lauantai 18. kesäkuuta 2016

Legokadut

Otsikko ei tällä kertaa ole itsekeksitty, vaan tulee jokaisen Hollannissa asuvan ulkomaisen perusoppaasta Undutchables, jossa myös ihmetellään Hollanin menoa ja tapoja. Kirja on britin ja amerikkalaisen kirjoittama, ja osa ihmettelyistä ei sitten taas ole niin kummallisia suomalaisesta näkökulmasta. Otsikon sana kuitenkin kuvaa Hollannin kadunrakennusta ihan mainiosti, joten lainaan sitä tähän.

Nimittäin, hollannissa (kaupungissa) katu on aika simppeli viritelmä. Alla on hiekkaa ja päällä kiviä (kuin legoja). Ja jos tarvitsee vaihtaa vaikka sähköjohto taikka kaasuputki, katu kaivetaan auki.

Jotain kaapelia sinne menee

Vähän isompi kaivanto

Mutta idea on sama.

Kun ei ole talvea, ei tarvita routasuojia ynnä muita pohjustuksia. Ja kun on valmista kivet ladotaan takaisin ja katu on kuin uusi.

Tästä on menty

Viimeistely mättää

Hauskin tapaus oli pari vuotta sitten, kun uusivat kaasumittarin ja johdon. Sedät hommissa kadulla ja jossain kohtaa huikkaavat minulle: "Viitsisitkö vetää vessan?" Kysyn tietenkin, että miksi. Käy ilmi että osuivat johonkin putkeen ja arpovat onko se viemäri. Vessan veto ei aiheuta vedentuloa, eli ei. Mutta mikä se oli, se jäi arvoitukseksi. Eikun hiekat päälle ja kivet ojoon.

Kätevää kivissä on tietenkin se, että kadun varteen, ns etupihalle voi helposti perustaa pikku puutarhan. Muutama kivi irti ja istuttamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti