perjantai 26. toukokuuta 2017

Talliesittely 9: Hollandsche Manege

Olen jo aiemmin esitellyt muutaman kaupunkitallin ja mainitsin kuninkaallisen tallin sekä Haagin kaupunkitallin kohdalla, että ratsastushalleissa in otettu mallia Wienin Espanjalaisesta koulusta ja että ko hallimalleja on Hollannissa kolme kappaletta. Kolmas on Hollandsche manege, Amsterdamin keskustassa.


Bongaa talli.

Siitä sisään.
Talli on rakennettu 1882 ja museoviraston suojelema, joten muutoksia ei saa tehdä. Siellä on edelleen pilttuita mutta kuulemma yrittävät saada lupia bokseihin. Tarhoja ei ole, hevoset ulkoilevat (tai pikemminkin sisäilevät) jossain määrin öisin maneeseissa. Maastoratsastuksiakaan ei ole, vieressä on kaupunkipuisto.

Ratsastuskoulun sijainti, nippanappa kanava-alueen (ydinkeskustan) ulkopuolella. Google maps.

Pilttuita on yksi pitkä käytävä (myös kuvaa otettaessa selän takana)

Seinillä kaakeleita.


Karsinoita on pari lyhyempää käytävää.
Kesällä on jonkinlaista laidunnusta ja lisäksi tallilla on iso hevoskuorma-auto, joten jotain esiintymisiä tai kisamatkoja on. Tosin ainakin aiemmin tallinpitäjän lapset kisasivat, en tiedä kuinka paljon ratsikouluheppoja kuljetellaan. Ehkä sinne laitumelle? Wikipedian mukaan hevosia ja poneja on noin 50, käydessäni osa pilttuista oli kyllä tyhjiä.

Kivasti lehtipuhaltimella hevosten pölytystä.

Tallilla harrastetaan myös naistensatularatsastusta.

Tallin (sisä) piha. Aidan takana talojen takapihoja, alun kuvissa näkynyt katu on talojen etupuolella.
Ratsastushalleja on kaksi, kuuluisa Wieninmallimaneesi ja toinen, puoliavoin peltiversio.

Omistaja Vincent Valk, joka piti tunteja, kertoi suosivansa kimoja (valkoisia hevosia)
Halli kahvion parvekkeelta. Pikkasen kaipaisivat seinät jo maalia.

Sisäpiha toiseen suuntaan, omituinen irtokarsina sekä peltihallin kulmaa. Tallinkäytävät oik.

Kakkoshalli.
Todellinen kaupunkitalli: parvekkeelta voi seurata peltihallin tunteja!


Talli on toiminnassa jo vuodesta 1744, tosin ensimmäinen rakennus jäi kanavien laajennuksen alle ja 1882 rakennettiin uusi. Ammoin kuninkaalliset saivat täällä ratsastusopetusta. Fasiliteetit ihmisillekin ovat hieman kesvivertoratsikoulua hulppeampia.

Raput yläkerran kahvioon.

Kuppila.

Kahvion parvekkeelta voi seurata tunteja.
Tallin pyöritys maksaa tietenkin sijainnin puolesta ekstraa, ja jotta tallinpitäjä saisi rahoituksen kuntoon hän kekkasi muutama vuosi sitten nimetä ratsastuskoulun "Eläväksi hevosmuseoksi". Museon aukioloaika on 10-17, ja sisäänpääsy reippaan 8 e/hlö. Onneksi talli on muinakin aikoina auki tuntien takia, joten saavuin strategisesti kuvauskeikalle 9 jälkeen. Lähteissä ovi oli kiinni ja ulos/sisään pääsee vain lipunmyynnin kautta.

Sisäänkäyntikäytävä.

Asianmukaisesti pukeutuneena (ratsastusvermeet) kassan ohi pääsee tietenkin maksamatta, eihän tuntiasiakas maksa sisäänpääsystä. Jos haluat tutustua talliin mene siis aikojen ulkopuolella tai pukeudu aiheen mukaan - kyllähän joka kaupunkilomalle otetaan ratsipökät mukaan!

Vielä pari kuvaa kompleksin toiselta puolelta, Overtoom-kadulta.

Hienomman maneesin pääty, oik rakosesta näkyy tallirakennusta.

Toisen puolen pihaa, vas heppakuorkki, Suoraan edessä yksi tallin käytävä, roskiksen takana kengittäjän paku ja toinen  käytävä ja oikealla metallirullaverhon takana upotettu lantala joka tyhjätään lähes päivittäin. Heinät ovat vintillä.
Tältä erää kaupunkitallisarja loppuu tähän, muita keskustatalleja en tunne. Mutta pidän silmät auki, Hollannissa hevosia voi olla melkein ihanmissävaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti