sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Paikallisuutisia mausteilla ja ilman

Muutettuani tilasin hetimiten paikallislehden, tietenkin, että hieman tiedän mitä kylillä tapahtuu. (Näitä voi verrata vaikka Aamulehteen / Turun sanomiin, eli ihan 'oikeita' lehtiä, ei mitään ilmaisjakeluja tmv).

Aiemmin tilasin Haarlemin päivälehteä (Haarlems Dagblad), ja nykyisin Eindhovenin vastaavaa (Eindhovens dagblad). Helposti luulisi, että lehdet ovat samaa maata, jo nimenkin takia, mutta eroa on kuin yöllä ja päivällä.

Haarlemin lehti väittää olevansa maailman vanhin edelleen ilmestyvä sanomalehti. Aiheesta voi keskustella, sillä alkuperäinen maailman vanhin lehti yhtyi HD:hen toisen maailmansodan aikana. Ts oikeasti vanhin katosi mutta Haarlemin lehti käyttää sen vuosilukua (1656) edelleen etusivullaan.

Lehden nimen etusivulla alla aina viittaus vanhaan lehteen ja vuoten 1656
Johtuuko historiasta vai mistä, niin Haarlemin lehti oli (on) aina hyvin asiallinen. Jopa kuivakka. Jos siellä kerran oli kuva jostain liikenneonnettomuudesta tai katastrofista, jossa näkyi verta tmv niin lähes joka kerta mielipidepalstalla oli pari päivää myöhemmin kirjelmä lehden laadun laskusta ja että tuollaisia shokeeraavia / mässäileviä kuvia ei lehteen tule laittaa.

Eindhovens dagblad on ihan eri maata. Tämä kiinnitti jo ensi viikoilla huomion ja nykysin alkaa jo hieman ärsyttääkin. Lehti on erittäin puolueellinen ja juurikin mässäilee yksityiskohdilla. Vähänkään isommasta rikoksesta tulee aina parisivuinen "rekonstruktio" missä kuvaillaa yksityiskohtaisesti tapahtunut (myös esim kidutuksen yksityiskohdat, jos tiedoissa). Mielellään myös käytetään liioittelevia adjektiiveja. Tai vaikka laitetaan oheen kuva 50 vuoden takaa julmasti tapettu vanhus oli nuorena näin kaunis jotta saadaan vielä enemmän draamaa.

Tyypillinen etusivu menneeltä viikolta. Tavarajuna suistunut kiskoilta varikkoalueella. Mikä toki toi jonkinverran viivastyksiä. Silti ED tykkää heti otsikoida, että Kaaos ja heti ingressissä lietsotaan pelkoa kertomalla, että ProRailin mukaan Riski vastaavaan onnettomuuden lähiössä on pieni. Tekstissä myös fantasioidaan - jos junassa olisis ollut lastina myrkyllisiä kemikaaleja onnettomuus olisi voinut olla vakavampi.

Puolueellisuus on monesti pikkuihminen vs koneisto tai tavis vs älymystö -linjoilla. Lehti on suunnattu kansan syville riveille ja ehkä ulkomaalaisena olen väärää kohderyhmää? Tai korkesti koulutettuna? Esimerkiksi kerran oli jostain naapuririidasta juttua, että joku teki tiilimuurin mihin piti tulla lankkuaita ja kun tämä joku istui kunnallisvaltuustossa niin juttu oli puhdas nyyh & sympatia kirjoitus pienen ihmisen ahdistuksesta kun takapihaa reunustaakin tiilet eikä puu. Jutun olisi voinut kirjoittaa paljon neutraalimminkin, ilman, että asiasisältö olisi kärsinyt.

ED on osa Algemeen dagblad -ryhmää (Yleinen päivälehti) ja kun nyt olen asiasta selvillä kuulen myös aika usein mm radiouutisissa, että lähteenä on AD heti jos on jotain raflaavampaa.

Laaja kuvaus (ED 23.9.2017)  vanhemman naisen ryöstöstä ja taposta. Otsikkona He vain tönäisivät Mieniä.

Itse olen siis usein eri puolella kuin ED/AD ja puolueellisuus vie tietenkin uskottavuuttakin. Kun jutut ovat väritettyjä on paha arvata paljonko on totta. Valitettavasti tilaus on vuoden nyt alkuun, tarvitsee katsoa pärjäisinkö myöhemmin ilman.

Ps täällä eivät lehdet ilmesty sunnuntaisin.
ps. 2. täällä ei ole iltapäivälehtiä ollenkaan. Siihen tyyliin kirjoittava aamulehti on De Telegraaf, jolla myös julkkisjuoruja yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti