tiistai 24. heinäkuuta 2018

Koulukisat Hollannissa: Kisapaikat

Tottakai Hollannissakin on kisoja ihan normiratsastukouluilla tai muilla isommilla talleilla. Mutta Hollannin erikoisuus Suomeen verrattuna ovat ns tallittomat kisapaikat. Suomessa vastaavia ei tule periaatteessa mieleen kuin Laakso (ja no, onhan siinäkin talli pikkumatkan päässä), en tosin ihan kaikkia esim kenttämetsiä tunne.

Vähän hienompi kisapaikka. Santpoortin kyläjuhlien heppakisapäivän kisat järjestetään pellolla linnanraunion ohessa.

Hollannin versiot ovat Laaksoon verrattuna pienimuotoisempia. Paikat ovat seurojen tai säätiöiden omistuksessa ja paikasta riippuen kunta tukee enemmän tai vähemmän tai esim maa tai tilat vuokrataan kunnalta. Paitsi että paikoissa jäjestetään kilpailuja ne ovat myös viikolla käyettävissä jäsenille. Paikasta riippuen käytöstä maksetaan 2-300 euroa / vuosi, toki vuokrata voi myös kertaluontoisesti. 300 euroa / vuosi on 25 e/kk.

Tässä paikassa kisasin eniten Haarlemissa: Mariënweide, Aerdenhout.
Koulua mentiin vas radoilla, lämmittely oik isolla hiekalla, jolla myös valaistus (kolikolla)
Esteitä hypittiin isolla nurmella ja sen takana ylävas nurkassa estelämmittely, missä myös banketti ja pari muuta maastoestettä. Pari kertaa vuodessa oli kenttäestereenimahdollisuus.
Keskellä oleva valkoinen katto on koulusihteeristön työmaakoppi. NHRV nuolen kohdalla kiinteämpi rakennus, jossa wc ja kahvio. Ylijäämänurmikko on parkkitilaa trailereille ja rekoille.  Monesti koulua ja esteitä kisattiin yhtäaikaa (ja koulua useammalla radalla), joten hulinaa riitti.

Mariënweiden estekenttä, takana trailereita.
Takana traikkuja parkissa ja estekentän kulma.

Vas estekenttä, keskellä takana kuppila & yläkerrassa estetuomari, oik koululämmittely.
Useampia ratoja.

Nyt en tiedä paljonko naapuritallin maneesivuokra Suomessa yleensä on, mutta mielestäni hinta ("pahimmillaan" 25 e/kk) ei ole kova. Sillä täällä on kuitenkin reippaasti kotitalleja 2-3 hepalla + joku tarhan/laitumentapainen muttei kenttää. Eikä ehkä tilaakaan sille. Ja asiallisen kentän laitto maksaa aikas reippaasti ja sitä ei kuittaisi 25 e/kk lyhennyksellä ihan heti.

Ekat Hollannin kisat menin tällä radalla: Hofgeestruiters, Velsen-Zuid
Ratoja vain yksi ja pikkasen parkkitilaa jolla muutaman trailerin vuokrapaikka
Kisaajat joutuivat parkkeraamaan tien pientareelle, itse tosin menin tuonne aina ratsain. Tällä paikalla ei ole virallisia kilpailuja, mutta alkuun minulla ei ollutkaan paikallisen SRLn kilpailulupaa. Harjoituskilpailuja siis, myös esteitä.
En muista miten kahvitus tai WC oli järjestetty, luulisi että kuitenkin oli.
Järjestävät myös viikkotunteja, klinikoita ja muita puuhapäiviä.

Hofgeestissäkin ihan käypänen estekalusto. Kuva on niin vanha etten omistanut edes didgikameraa, eli paperikuvasta.


Koska paikoissa ei ole tallia esim ratsastukoulutunteja ei tarvitse ottaa huomioon. Ja kaikki ovat yhtä tervetulleita, ainakin itse ehkä tuntisin itseni ulkopuoliseksi Suomessa 'naapurin' kentällä, varsinkin jos olisi vähänkään ruuhkaaa joku voisi jo ajatella "maksan paikasta tallivuokraa niin miksi tuo ulkopuolinenkin tänne änkee" (suomalaista perivalitusta). Holskipaikoissa kaikki ovat paikan vuokraajia.

Nykyasuinpaikan usein käyty kisapaikka Manege De Raam, Lieshout
Poikkeaa ylläolevista maneesillaan, lisäksi kenttä ja ruohoalue on myös heidän
Talvisin kentällä lämmittely ja maneesissa rata, jos pakasti myös lämmittely sisällä ryhmissä. Kesällä lämmittely kentällä ja radat ruoholla (mahtuu 2 rinnan). Maneesin ohessa myös kuppila ja WCt.
Nurmiradat, kuivuudet myötä aika heikossa hapessa. Kun taas kesän 2 ensimmäistä nurmikisaa peruttiin, koska pohja liian märkä (=liukas)!

Nurmien ohessa kenttä...

...ja sen vieressä maneesi

Maneesi, kahvio oik. lasien takana.

Myös riski ruuhkaan on olematon, vaikka vuokraajia olisi muutama kymmen niin ei kukaan joka pvä lähde traikulla paikalle. Lisäksi monissa paikoissa on useampi kenttä, eli tupeksia ei tarvitse (tarvitaanhan ratoja jo sujuvia kisojakin varten vähintään 2 kpl, verryttely ja kisarata). Tarpeen mukaan käytetään kalentereita jos on isompaa (esim kisat tai joku estevalmennus). Joskus tiloja myös vuokrataan muuhun käyttöön tulojenhankintakeinona, esim kirppareita tai traktorinäyttely on pidetty Lieshoutissa.

Kuvakaappaus videolta. Jos kisat laitetaan pystyyn ihan vaan jonnekin nurmikolle, voidaan vähän oikoakin. Kouluaitoja ei ole, vain kirjaimet ja kulmat. Ihan viralliset kisat nämä, jopa karsinnat aluekisoihin. Itse osallistuin kerran Pohjois-Hollannin alueellisiin
(kun oli tarpeeksi perujia pääsin n 5. varasijalta) ja sielläkin radat näin.

Suomessa välimatkat ovat pitempiä ja vähänkään PK-seudun ulkopuolella saisi varmaan jumpata, että järkevän ajomatkan päästä saisi tarpeeksi käyttäjiä (ja kunta tuskin tukisi). Mutta ruuhkahollannissa ihan näppärä ratkaisu, nämä ratsastuskentät ilman tallia.

ps. kaikissa ratsikoulu/-seurakuppiloissa on A-oikeudet. Monesti nuorison ekat alkoholikokemukset tulevatkin jalkapallotreenin kolmannella puoliajalla jne, urheilukanttiineja ei ihan hirveästi valvota.



2 kommenttia: