keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Viimeinen - Alkoholivalistusta

Uutisissa oli joulukuun alussa, että liikenneturvallisuustutkimuslaitos vaatii puhallusratsioiden palautusta. Kovin usein niihin ei törmää, itse muistan puhaltaneeni lähes 18 vuoden aikana kerran, n 17 vuotta sitten. Poliisi myöntää, että niitä ei ole vuosiin enää toteutettu, sillä somen kautta sana leviää vartissa ja porukkaa välttää paikan tiheätiestöisessä Hollannissa helpolla.

Tähän liikenneturvallisuustutkimuslaitos toteaa: "No mutta sehän on vain hyvä, valistus päätyy juurikin kohderyhmään". Ilmeisesti ajatus on että jos moneen kertaa tulisi varoitus ratsiasta (ja joutuisi kiertämään) että eh-kä joku nuori säikähtäisi kiinnijäämisriskiä ja jättäisi juomatta?

Lähde Politie.nl

Kiemuraista päättelyä, mutta vastaavaa näkee myös nopeusrajoitusten valvonnassa. Itse olen kyllä tässä poliisien puolella, aika turha siellä on sitten tyhjän panttina päivystää.

Ja sitten - viimeinen.

Kuten jo jokunen viikko sitten varoittelin, ideavirta alkaa takkuilla. Ja kun tämä on 500s postaus ja melko tarkalleen kuusi vuotta olen havainnoinut (since tammikuu 2016) niin eiköhän ala riittää.

Toki jokunen idea nyt jää laittamatta, kuten 

Pohdintoja kylmyydestä. Holskit eivät käytä hanskoja / sormikkaita paljon ikinä. Vaikka talven lämpötila on 0-5 astetta ja josku jopa -3. Ja toisaalta holskien talot ovat sisältä jääkylmiä, nyt energiakriisin aikaan puhutaan makuuhuoneista että 13-16 astetta riittää mainiosti. Varsinkin vahoissa taloissa vetää (myös oma Haarlemin ex-asunto) ja ikkunat ovat yksinkertaisia. 

Kuvanottohetkellä oli +2 astetta ja viiltävä itätuuli. Paljaat sormet.

Aina kun manitsen (rutkutan) jommasta kummasta vakiokommentti on "Sinähän olet Suomesta, kyllähän sinun jos kenen pitäisi olla kylmään tottunut!". Vaan en ole sillä Suomessa on 0-5 astetta vain rajatun ajan ja sitten onkin jo -5 tai -10. Ei siinä ehdi karaistua ja -10ssä on jo pakko laittaa hanskat. Täällä ovat lapsesta asti ilman ja siksi tottuneet, vaikka itse tosiaan vedän tumppua käteen jo alle kymmenessä asteessa.

Ja mitä sisätiloihin tulee: "In Finland we have this thing called 'eristys'".

Hevosmaitotila. Jovain, niitäkin on. Yli 10v sitten vierailin yhdellä mutta en ottanut kuvia. Tuossa suht lähellä (20-30 km) olisi yksi mutta en vaan ole saanut aikaiseksi vierailla, varmaan pitäisi sopia tapaaminen yms (ja suomalainen ei halua olla vaivaksi).

Joulujuhlat yms pakkopönötykset (perjantai-iltapäivän drinksut). Tästäkin puuttu kuvat ja en ole saanut aikaiseksi. Lyhyesti: Suomessa esim pikkujouluihin liittyy snadia siistiytymistä ja yleensä ruoka + halukkaille jortsut. Täällä lähes kaikki juhlat (läksiäiset, joulut jne) ovat pönötystä eli seisoskelua lasi kädessä ja välillä ohi tulee tarjotin jolla uppopaistonaposteltavaa

Nämä ovat usein työpäivän päätteeksi ja taksin korvauksista ei ole koskaan ollut puhetta. Ei siis voi juoda. Tosin holskit ottavat helposti 1-4 olutta (huom täällä 0,25 vakiokoko) ja eikun rattiin (kantsis varmaan niitä ratsioita...). Itse en ota jos ajan. Limua ei aina viitsi (turhaa sokeria) eli vissya sitten lipitän. Monesti frittitarjoomukset eivät ole kasvispohjaisia (eli en syö niitäkään) ja liukenen siis heti kun kehtaan. Näenhän samoja naamoja koko päivän joka tapauksessa ja ilmainen vissy (ei ruokaa ei jortsuja) ei tuo tapahtumaan minulle lisäarvoa. Silti Holskit tykkäävät, ja mitä ahtaammin seisotaan sen parempi. Gezellig!

Hevosen myyntiesittelyä. "Tosi kiltti, ihan tosta vaan voi ratsia!" ja hän ravailee asvaltilla...
En ostanut (enkä edes koeratsinut. Takajalat sököt.).

Ja tietenkin jotain heppajuttuja, talleja tai tapoja, olisi voinut vielä hihasta vetää. Tosiaalta mm kouluratsatussarjan faktat ovat monilta osin jo vanhentuneita (Suomesskain saa keventää esim.).

Mutta, näillä mennään, tällä erää loppu-slut.

Kiitos kaikille lukijoille! Het ga je goed, sanos holski.

(kaikkea hyvää)

Niin ja joulua ja uuttavuotta tietenkin! 🎄🎅🎄

7 kommenttia:

 1. Moikka! Harmi että lopetat, mutta ymmärrettävää, ei niitä uusia aiheita loputtomiin löydy. Tai ainakin alkaa käydä työstä :) Tässä meni viikkokausia, että en ehtinyt/muistanut lukea kuin digihesarin pääuutiset ja muutaman yleltä. Nyt joululoman tulen kävin lukaisemassa lukemattomat. t. Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kelpasi! Mikään megasuksee tämä ei tokikaan ollut, lukijoita ennemminkin kymmeniä kuin edes satoja. Ainoa (semi)viraali oli Horze, josta tuli sitten juttu Iltikseenkin. Juttu kuitenkin katosi 24h sisään (enkä ollut tajunnut ottaa printscreenejä), firman painostuksen takia? My 5 minutes of fame.

   Poista
  2. Juu, itselläni oli joskus ammoin blogi. Pidin sitä niin kauan, kun oli kiva kirjoitella. Lukijoita oli jonkun verran ja useimmat hiljaisia. Se oli sitä blogien pioneeriaikaa, ennen kaupallisia yhteistyökuvioita ja influenssereitä. Siksi varmaan tulin tätäkin seuraamaan, koska en oikein koskaan lämmennyt ammattimaisuudelle, vaikka sillekin on paikkansa. T. Annika

   Poista
 2. Kiitos blogistasi. <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirjoituksistasi ja näkymästä hollantilaiseen maailmaan, en muista kuinka kauan sitten löysin tänne, mutta vakioseurattavien lyhyeksi käyneellä listalla on blogisi pysynyt. Ehkä juttu vielä joskus jatkuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun luit! Sama itselläni, että blogilista senkun lyhenee. Olen melko anti-some eli ei ole facea eikä instaa (saati tiktokkia) ja sinnehän nämä ovat siirtyneet. Ja monesti ennemmin videota kuin (kuvitettua) tekstiä. Itse en videoita jaksa katsella ollenkaan, olen tainnut jäädä kehityksen kelkasta.

   Poista