maanantai 18. helmikuuta 2019

Apua Pepille


Holskit ovat kovia hyväntekijöitä. Rahaa kerätään tempauksilla, kävelyilla, juoksuilla, uinneilla, pyöräilyillä. Tapahtumilla, yksin ja yhdessä. Joku polkee yksin (vai olikohan kaksin) Hollannistaa Kiinaan, toinen jumppaa kilpapyörällä ryhmässä Italiasta Hollantiin. Ranskan ympäriajosta tuttu vuori, Alpe d’Huez on ko kilpailun aikan “Hollantilaisten” vuori ja sielläkin on vuosittain ylösalasveivaushyväntekeväisyystapahtuma. Ja sitten kerätään syövälle, sydämelle, jollakin harvinaiselle (lasten) taudille taikka vaikka eläimille. Moni myös maksaa kuukausittain euron tai viisi jonnekin, jopa työnantajan kautta voi hyväätehdä, viime työnantaja otti (luvallani) 45 cnt/palkka jollekin lapsiterveyssätiölle. Kun työnteklijöitä on yli 1000 paukku on kohtuullinen kuukausi/vuositasolla. Tuskin kovin moni kieltää. Näistä saanee sarjan, palaan asiaan.

Nyt osui pienimuotoisempi avustus silmiin: Peppi! Peppi Pitkätossu on Hollannissakin tietenkin tuttu, nimellä Pippi Langkous. Langkous on pitkäsukka, kuten alkuperäinen nimi onkin, eikä –tossu. Pepin TV-sarjasta on viisikymmentä vuotta, ja näyttelijä Inger Nilssonista oli isompi juttu lauantain lehdessä. Olen lukenyt hänestä aiemminkin ja Pepin esittäminen ei ole lyönyt leiville. Sarjan jälkeen hän ei saanut kummoisia näyttelijäntöitä (koska kaikki näkivät hänessä Pepin) ja royaltyt yms Teostot eivät avita. 70-luvulla lapsinäyttelijät saivat suurinpiirtein taskurahan ja jatkuvat uusinnatkaan eivät kilauta senttiäkään Ingerin kassaan. Pikkuroolien ohessa Inger on toiminut mm sihteerinä sairaalassa.
ED 8.2 "Maailmankuulu, muttei koskaan iloa Peppi Pitkätosssusta".
Valokuvaaja oli jopa kehdannut pyytää, että Inger poseeraisi pää vinossa kädet lanteilla, topakkana kuten Peppi. Jos Inger juuri kertoo, ettei Pepistä ollut loppuelämässä paljon ilos, niin tuskin moinen pyyntökään ilahduttaa.
Tästäkös Holskit mielensä pahoittivat ja maanantaina oli lehdessä jo juttu nykymuodikkaastta crowfundingista, jolla oli jo saatu (tilanne 12.2) kasaan 17 000 euroa Pepin, Tommyn ja Annikan näyttelijöiden hyväksi. Puuhan käynnistäneet: "Meistä olisi hauskaa jos [näyttelijät] Inger, Pär ja Maria voisivat vaikka tehdä viikonloppureissun. Haluamme yhden kerran isosti kiittää kaikista mahtavista seikkailuista!” Johon Tukholmasta tavoitettu Inger Nilsson: “Onpas ystävällinen ele, Pärin ja Marian puolesta en voi puhua, mutta minua ihmisten ei tarvitse sääliä. Työskentelen ja voin maksaa vuokrani. Ihmiset voivat mieluummin antaa rahansa vaikka Punaiselle Ristille tai lasten hätää auttaville kohteille.”

ED 12.2, "Roolimalli Peppi" ja "Tommy ja Annika yllätyneitä 'sydäntälämmittävästä' rahankeruusta". 

Tiistaina juttu senkuin jatkui, kokoaukeamalla kerrotiin muun muassa, että Maria Persson (Annika) asuu nykyisin Mallorcalla. Hän ei tiennyt keräyksestä mutta toteaa tämän selittävän kymmenet Holskien faceystäväpyynnöt. Myös Pär Sundberg (Tommy) asuu Espanjassa ja on tavoitettu, hän kertoo olevansa valmis jälleennäkemiseen, jos sellainen järjestetään. Kahtotaan, kohta on Peppi-kokoontumisajot Amsterdamissa!

Outfit on valmiina, tukkakin om oma (!), tosin vajaapilkkuinen hevonen on jo edesmennyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti