sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Sikojen loppu

Hollannissa lihantuotanto on kuudenneksi suurin vientiartikkeli, n 3/4 sianlihasta menee ulkomaille (lähde). (Tanska oli ainakin 2014 vielä Hollannin edellä sianlihan vientimäärissä, lähde). Hollannin sisällä nykyinen asuinläänini Brabant on sianlihantuotannon keskittymä, täällä asuu tuplaten sikoja vs ihmisiä (ja kanoja kahta kauheammin).

Lukujen lähde CBS eli hollannin tilastokeskus, kuvan lähde NOS.

Määrät ovat huimia, sikoja on koko Hollannissa yli 15 miljoonaa ja kuukaudessa teurastetaan n 1,35 miljoonaa sikaa (lähde), rapiat 45 000 kpl päivässä. Luvut tuntuvat lähes mahdottomilta käsittää, broilereita teurastetaan 1,7 miljoonaa / päivä. Miljoonaa. Nämä Hollannin 15 miljoonaa sikaa tuottavat 1 452 838 000 kiloa lihaa (2016, sama lähde kuin ed), tämä on noin 8 kertaa enemmän kuin Suomessa tuotetaan vuodessa (2017, lähde).  Hollannissa asuu kolme kertaa enemmän ihmisiä, mutta pinta-alaa on vain 1/8 Suomesta, eli tuotanto on jokseenkin tehokasta. Mikä tarkoittaa yhä suurempia navettakokoja ja vuosi vuodelta enemmän ns meganavettoja, määritelmän mukaan > 7500 sikaa. Niillä ei liene enää nimiä.

Pylväissä navettojen määrä, viiva keskimääräinen sikamäärä.
Vuonna 2000 keskimääräinen navettakoko oli vielä n 1000, nyt jo lähemmäs 3000. Lähde.

Miksi juuri Brabantissa? Koska täällä maa on varsin hiekkapohjaista eikä sovellu kovin hyvin viljelyyn tai laidunmaaksi. Sikala ei tarvitse nurmea ja voi tuoda ruoan muualta.

Ja sitten jos sellaisessa pikkusikalassa käy oikosulku (tmv) määrät ovat myös reippaanlaisia. Viimeisen viikon aikana Brabantissa on ollut 6 sikalapaloa. Viimeisin oli viime perjantaina, silloin paloi Biezenmortelissa, n 3000 sikaa kuoli.

Navettapalo Biezenmortelissa, kuva täältä, ottanut Gideon Bekers.

Videolla lisää kuvaa:Pari hassua saatiin pelastettua (ja nyt niille kerätään rahaa ja uusia koteja Facessa yms).

Leikattu täältä


Kaikkineen Hollannissa kuoli 2017 229 000 eläintä navettapaloissa (luvussa myös lehmät, kanat ja vuohet, lähde), 2018 "vain"122 000 (lähde, missä myös luettelo tapahtumista). Karua bisnestä.

En tiennyt / tajunnut ennen tänne muuttoa tästä sikatiheydestä. Onneksi arvalla ostettu talo ei ole väärässä suunnassa vs tuuli (haju) - kaupunkilaisena moista ei todellakaan tajunnut ottaa harkintaan mukaan asuntoa valkatessa.

ps. En syö (suur)teollisesti tuotettua lihaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti