perjantai 2. elokuuta 2019

Helteen hinta

Helle tappoi 160.000 eläintä. Koska tehomaatalous.

Entimuinoin sikaloilla ja kanaloilla oli tuulettimet ja ulkoilmaan jonkuntason yhteys. Nykyisin niillä on oltava ilmapesurit hajuhaittojen takia. En tiedä missä määrin tällaisia on / vaaditaan Suomessa, mutta täällä kun asutaan tiuhassa niin hajulle on tehtävä jotain. Ilmapesuri on filtteriviritelmä (kemiallinen tai biologinen) joka poistaa mahd paljon hajuista ja muista haitta-aineista ulostuloilmasta, jonka pitäisi olla siis melkein hajuton. Näin ei kylläkään ole, haistaa ne, mutta ehkä haitta olisi kovempi ilman?

Kuva Pexels.com

Sikalan ilmanvaihto on siis suljettu systeemi, Ja jos se hajoaa a) nousee lämpötila ja b) loppuu happi. Tuossa lähellä Marheezessa meni helteillä 2100 sikaa kun ilmanvaihto hajosi helteillä. (Toki vanhanajan tuuletinkin olisi voinut hajota). Kun maanviljelijä sain hälyn suuri osa oli jo kuollut - ja milläs ulkoistat 2100 sikaa (oisko 100-200 porttia avattavana) tilasta jossa ei ole ihmisellekään happea?

Talvinen kuva, valkoinen mötikkä on ilmapesuri: Agro Air Concepts

Toisessa kylässä tossa lähellä meni 150.000 kanaa, palo sähkökaapissa ja meinataan että helteellä osuutta asiaan. Sähkökaappi = ilmanvaihto.

Myös Etelä-Hollannissa meni muutamasata sikaa ja Limburgissa 4000 kanaa, molemmissa ilmanvaihdon leviämisen takia.

Montakohan tuhatta sikaa tonnekin mahtuu?


Maanvilejylysjärjestö ZLTO ilmaisee huolensa lehdessä, samoin eläisuojelujärjestöt. Parlamentissa on tekeillä joku sähköturvatarkastusvaatimus, mutta ainoa ratkaisuhan on pienentää tilakokoja. Ja sitä ei ihan heti tapahdu.

ED 29.7.2019 Huolta karjakuolemista hajonneen ilmastoinnin johdosta


No, tapettavaksihan noita kasvatetaan, mutta kuolema teurastamolla toivottavasti olisi humaanimpi kuin tukehtuminen.

2 kommenttia:

 1. Tähän täytyy todeta, ettei se kuolema teurastamollakaan välttämättä ole tukehtumista humaanimpaa. Sioille ja kanoille varmaan jossain määrin käytetään edelleen hiilidioksidia tainnutuskeinona, eli käytännössä eläimet johdetaan tilaan joka on täytetty hiilidioksidilla ja ne tuketuvat nopeasti hapen puutteeseen. Omien kokemuksieni perusteella keino tosin on toimiessaan tehokas ja eläin taintuu muutamassa sekunnissa, hengitysrefleksit lakkaavat alle kymmenessä.

  En ole kuullut että Suomessa vaadittaisiin poistoilman puhdistusta hajua aiheuttavista partikkeleista, mutta samankaltaisia pelkkään sähköistettyyn ilmanvaihtoon perustuvia laitoksiahan sika- ja broilerikasvattamot täälläkin ovat. Vasta luin erään uutisen, jossa suomalaisen broileritilan kasvatusala oli nostettu 12 000 neliömetriin eli melkein parin jalkapallokentän kokoiseen alaan. Kaukana aletaan olla pihamaalla kuopsuttelevista kanoista ja rapakossa röhkivistä kesäsioista...

  VastaaPoista
 2. Kiitos täydennyksestä, en tosiaan googlettanut nyt ihan kauheasti Suomen maatalouspuolta, hauska tietää, ettei Suomessa (vielä) putsata hajuja.
  Täällä lainsäädäntö estää (jotain lemmikkisikoja lukuunottamatta) sikaulkoilun pelloilla kokonaan. Ne saavat olla vain betonilla koska lanta. Niinpä jopa paremman elämän pikkusikaloilla on vain betoniulkouilua. Toki jotain olkia voi olla ja paikat muuten paremmat kuin superteho. Harmi kuitenkin, kaupallista laidunkuopsutussikaa ei ole.
  En tiedä (muista) oliko syynä jotkut taudit vai mikä, sillä kanat, lehmät, lampaat ja vuohet saavat laiduntaa.

  VastaaPoista